در پاسخ به این سؤال که مسئولیت فقرزدایی با چه کسانی است، نخستین جوابی که به ذهن متبادر میشود «دولت» است. اما ناتوانی و ناکارآمدی نهادهای دولتی در بیشتر کشورهای در حال توسعه سبب میشود که مشکل فقر به قوت خود باقی بماند و در بسیاری موارد شکاف میان فقیر و غنی بیشتر شود. در این گزارش به بررسی سیاستها و استراتژیهای مالزی در زمینه فقر زدایی پرداخته خواهد شد.
به رغم موفقیت طرحهای فقرزدایی در مالزی(نمودار 1)، هنوز وضعیت زندگی بخشهای آسیبپذیر جامعه بدون تغییر باقی مانده است. در تلاش برای توسعه یک رویکرد جامعتر، مدل توسعه اقتصادی مالزی مورد بررسی قرار میگیرد.
نمودار1: روند جمعیت با کمتر از 1.9 دلار در روز مالزی
در مالزی برای اصلاح نابرابریهای اجتماعی-اقتصادی ظرفیت سازیهایی شده است. نمودار زیر تکامل نظام رفاهی در مالزی را از سال 1957 تا حال حاضر را نشان میدهد:
شکل 1. تکامل نظام رفاهی در مالزی
استراتژیهایی که در مالزی برای مبارزه با فقر طراحی شده است در جبهههای مختلفی بکار گرفته میشود. یک ترکیبی از رفاهگرایی مداوم و یک محرک جدید برای درآمد مستقل در استراتژیها مد نظر قرار داده شدهاند. از این نظر، ظرفیتسازی مناسب تقویت شده و برنامههای جدیدی معرفی شدند تا از قشر آسیب پذیر یا به اصطلاح "میلیون پایین" جامعه حفاظت کند. بخشهای زیر بالاترین اولویت را به خود اختصاص دادهاند:
· توسعه بخش کشاورزی
· تقویت شرکتهای خرد
· بهبود رفاه دانش آموزان
· تقویت آموزش پیش دبستانی
· افزایش سواد
· ایجاد مدارس باکیفیت
· افزایش مالکیت مسکن
· توسعه بیمارستانها و درمانگاهها
· تقویت شبکههای امنیت اجتماعی
· بهبود طرحهای بازنشستگی
· تامین مالی خرد
عملکرد مالزی
ثریا خانم مختار (2011) در رساله خود برای مقطع دکتری عملکرد تامین مالی خرد در مالزی را مورد مطالعه قرار داد. او بیان میکند که برنامه تامین مالی خرد برای اولین بار در سال 1987 به عنوان بخشی از استراتژی ریشه کنسازی فقر در مالزی معرفی شد. امانه اختیار مالزی (AIM) اولین نهاد تامین مالی خرد در مالزی بود. پس از آن دو نهاد دیگر به نامهای یایاسان یوسا ماجو (YUM) و صندوق اقتصادی برای گروه کارآفرینان ملی یا تکون (TEKUN) تاسیس شدند. این سه نهاد مالی توسط دولت تاسیس شده بود. با این حال اثربخشی طرحهای اجرا شده به خوبی گزارش نشده است. در جدول زیر طرحهای وام امانه اختیار مالزی ارائه شدهاند.
جدول 1. طرحهای وام بانک امانه اختیار مالزی در سال 2009
منبع: بانک امانه اختیار مالزی (به نقل از مختار، 2011)
عملکرد بانک امانه اختیار مالزی در تا جولای 2009 به شرح جدول زیر بوده است:
جدول 2. عملکرد بانک امانه اختیار مالزی تا جولای 2009
منبع: بانک امانه اختیار مالزی (به نقل از مختار، 2011)
بانک YUM به عنوان یک نهاد مالی دولتی، اختصاصا در ایالت صباح (Sabah) مالزی به فعالیت میپردازد. شایان ذکر است ایالت صباح 3.7 میلیون نفر جمعیت دارد. این ایالت یکی از پایینترین سرانه تولید ناخالص داخلی در مالزی را دارد. جدول زیر نیز طرحهای وام بانک YUM برای سال 2009 است.
جدول 3. طرحهای وام بانک YUM مالزی در سال 2009
منبع: YUM (به نقل از مختار، 2011)
عملکرد بانک YUM در دسامبر 2008 به شرح جدول زیر است
منبع: بانک YUM مالزی (به نقل از مختار، 2011)
TEKUN همانند امانه اختیار مالزی فعالیتهای خود را در کل مالزی گسترده است. جدول زیر طرحهای وام بانک TEKON مالزی را برای سال 2009 نشان میدهد.
جدول 5. طرحهای وام بانک TEKUN مالزی برای سال 2009
منبع: TEKUN به نقل از مختار، 2011
عملکرد بانک TEKUN در جولای 2009 به شرح جدول زیر است
جدول 6. عملکرد بانک TEKUN تا جولای 2009
منبع: بانک TEKUN مالزی (به نقل از مختار، 2011)
مختار (2011) در ادامه رساله خود ویژگیهای طرحهای اعطای وام این سه نهاد مالی را به صورت جدول زیر خلاصه میکند:
جدول 7. خلاصه طرحهای تامین مالی خرد در سه نهاد مالی در مالزی
جمع بندی
بررسیها نشان میدهد که پدیده فقر به صورت معضل بزرگ جهانی تجلی نموده است و ابعاد آن روز به روز گسترده تر میشود. در این گزارش به بررسی سیاستهای مالزی برای مقابله با فقر، طی سالیان دراز پرداخته شد. مالزی بحث رفاه اجتماعی را در راس برنامههای فقرزدایی خود قرار داده است. با این حال بحثهای تامین مالی خرد نیز در این کشور به قوت خود باقی است. به رغم موفقیت طرحهای فقرزدایی در مالزی، هنوز وضعیت زندگی بخشهای آسیبپذیر جامعه بدون تغییر باقی مانده است.
نظر شما