۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۴
تحقق ۹۱ درصدی برنامه اصلاح الگوی کشت در همدان

تحقق ۹۱ درصدی برنامه اصلاح الگوی کشت در همدان

رئیس مرکز تحقیقات همدان گفت: میانگین تحقق شاخص های مختلف در اجرای برنامه اصلاح الگوی کشت استان در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱، ٩١ درصد بود که میانگین قابل قبولی است.

به گزارش بازار، محمد یزدان دوست روز دوشنبه افزود: بهینه سازی یا اصلاح الگوی کشت محصولات زراعی به عنوان یکی از برنامه های بسیار مهم و استراتژیک وزارت جهاد کشاورزی طی دهه های گذشته و حتی پیش از انقلاب مورد توجه بوده است، ولیکن به لحاظ وجود مسایل و مشکلات و پیچیدگی های خاص اجتماعی، اقتصادی و مدیریتی، توفیقی در آن حاصل نشد.

وی ادامه داد: برنامه اصلاح الگوی کشت که با محوریت مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی تدوین شده است، اهداف متعددی را دنبال می کند اما این برنامه مهم در سال ۱۴۰۱ تدوین و به اجرا گذاشته شد.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی همدان تاکید کرد: در اصلاح الگوی کشت می توان به مواردی نظیر افزایش تولید محصولات زراعی استراتژیک و اساسی، استفاده پایدار از منابع آب از طریق افزایش راندمان مصرف آب، کاهش سطح محصولات پر آب بر و افزایش سطح کاشت محصولات کم آب بر، ثبات بازار محصولات کشاورزی، حفظ محیط زیست و برخی موارد دیگر اشاره کرد.

وی اضافه کرد: الگوی کشت تعیین می کند چه نوع محصولی، در چه مکانی و به چه میزانی تولید شود و هدف اصلی آن تحقق امنیت غذایی کشور و با در نظر گرفتن کاهش مصرف آب و حفظ و ذخیره منابع آبی و افزایش تولید از طریق افزایش بهره‌وری است.

یزدان دوست با بیان اینکه مسئولیت تدوین و همچنین نظارت بر روند اجرای طرح الگوی کشت در بُعد ملی بر عهده سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بوده که در سطح استانی، مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی عهده‌دار این امر هستند، اضافه کرد: کمیته ملی الگوی کشت به ریاست معاون اول رییس جمهوری و در استانها به ریاست استانداران تشکیل شد تا بتواند با هماهنگی بین ادارات مختلف از تمامی ظرفیت ها در این زمینه استفاده شود.

وی تصریح کرد: در همین راستا کارگروه استانی نظارت بر اجرای الگوی کشت در استان همدان با هدف ارزیابی برنامه استانی، احصا چالش ها، مشکلات و موانع فنی، آموزشی و ترویجی با مسئولیت مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان تشکیل شد و نحوه اجرای برنامه الگوی کشت در سال اول (۱۴۰۲-۱۴۰۱) مطابق دستورالعمل ملّی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی همدان با اشاره به اینکه روند اجرای سال دوم الگوی کشت استانی یعنی سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ نیز در حال انجام است، ادامه داد: بر اساس بررسی‌های به عمل آمده از کشت ۱۴ محصول عمده در استان طی سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ مشخص شد که سطح زیرکشت محصوﻻت عمده زراعی مانند گندم، جو، نخودآبی، سیب زمینی، چغندرقند بهاره و یونجه تفاوت چندانی با برنامه نداشته و انتظارات برنامه الگوی کشت در سال اول اجرای برنامه محقق شده و مناسب ارزیابی می شود.

وی تاکید کرد: در مورد محصول جو دیم به دلیل عدم توان رقابتی این محصول با محصوﻻت رقیب از نظر درآمدی و مشکل فروش محصول جو در زمان برداشت، کشاورزان تمایل چندانی به کشت این محصول نداشته، لذا برای رفع این مشکل باید دولت در سیاست قیمت تضمینی و خرید تضمینی محصول جو تجدید نظر کند تا زارعان از کشت این محصول متضرر نشوند و در سالهای آتی برنامه الگوی کشت، شاهد افزایش در سطح زیر کشت و تولید این محصول باشیم.

یزدان دوست افزود: عملکرد استان همدان در زمینه اجرای سیستم آبیاری در راستای افزایش بهره وری آب و همچنین در افزایش ضریب مکانیزاسیون در محصوﻻت مختلف مناسب است.

وی با بیان اینکه در باره نصب کنتور هوشمند و ضریب نفوذ بذر گواهی شده درمحصوﻻت استراتژیک گندم آبی و دیم و جو آبی و چغندرقند بهاره با برنامه ابلاغی اختلاف وجود داشت، خاطرنشان کرد: اجرای برنامه‌های آموزشی و ترویجی در استان همدان بطور کلی مناسب بوده و برای سال اول قابل قبول بود.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی همدان میزان تحقق برنامه در استان همدان در خصوص سطح زیرکشت محصوﻻت مهم زراعی ٩١ درصد، در خصوص عملکرد محصوﻻت ٩٨ درصد و در خصوص تولید محصوﻻت مهم این میزان ١٠٨ درصد بود.

وی با بیان اینکه برنامه الگوی کشت محصولات زراعی، مزایای زیادی برای کشاورزان، اقتصاد و محیط زیست دارد و با این وجود، اجرای آن با چالش‌های متعددی روبرو است گفت: برخی از کشاورزان در برابر تغییر روش‌های قدیمی تر کشت و پذیرش الگوهای جدید مقاومت دارند و عدم آگاهی کافی کشاورزان در مورد مزایای الگوی کشت و نحوه اجرای آن، می‌تواند اجرای برنامه را با مشکل مواجه کند.

یزدان دوست ادامه داد: به همین دلیل برنامه الگوی کشت باید یک پیوست فرهنگی – اجتماعی، بیمه ای و آموزشی داشته باشد تا بهره برداران بخش کشاورزی در جریان مزایا و ضرورت های اجرای این برنامه قرار گیرند.

وی با بیان اینکه مساله دیگر ساختار خرده مالکی اراضی زراعی است گفت: بخش عمده‌ای از اراضی کشاورزی کشور، قطعات کوچک و پراکنده‌ای هستند که مدیریت و هماهنگی آنها برای اجرای الگوی کشت یکپارچه، دشوار است.

وی خاطر نشان کرد: تشویق کشاورزان به یکپارچه‌سازی اراضی و ایجاد واحدهای تولیدی بزرگتر، می‌تواند مدیریت و اجرای الگوی کشت را تسهیل کند.

یزدان دوست با اشاره به اینکه در برنامه الگوی کشت، کاهش سطح یکسری محصولات که مصرف آب نسبتاً بالایی دارند، پیش بینی شده است، یادآور شد: باید توجه داشت که با ابلاغ دستوری نمی توان کشاورزان را مجاب کرد که سطح زیر کشت را کاهش دهند و باید یکسری سیاست های حمایتی و قیمت تضمینی مناسب برای ترغیب کشاورزان در نظر گرفته شود.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی همدان تصریح کرد: ایجاد هماهنگی بین دستگاه‌های ذیربط و تدوین قوانین و مقررات مدون در زمینه الگوی کشت، می‌تواند از مشکلات اجرایی طرح بکاهد و با غلبه بر این چالش‌ها و اتخاذ رویکردهای مناسب، می‌توان الگوی کشت بهینه را به طور مؤثر در کشور اجرا و از مزایای آن بهره‌مند شد.

وسعت اراضی کشاورزی استان همدان یک میلیون و ۹۴۹ هزار هکتار است که ۷۲۲ هزار و ۸۴۵ هکتار آن زیر کشت سالانه و دائمی است و ۲۶۲ هزار و ۴۶۵ هکتار آن در آیش قرار دارد.

تعداد بهره برداران و کشاورزان استان ۱۱۵ هزار و ۱۶۵ نفر است و مراتع استان همدان ۸۲۲ هزار هکتار وسعت دارد.

سطح زیر کشت استان همدان ۶۳۸ هزار و ۸۰۲ هکتار است که ۱۸۶ هزار و ۸۰۲ هکتار آن آبی و ۴۵۵ هزار و ۱۲۰ هکتار آن کشت دیم است.

کد خبر: ۳۲۷٬۹۹۷

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha