۳۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۹
صنعت پتروشیمی دچار ناترازی است| نمی‌توانیم بازار سرمایه را برای سرمایه‌گذاری قانع کنیم
مدیرعامل پتروشیمی جم عنوان کرد:

صنعت پتروشیمی دچار ناترازی است| نمی‌توانیم بازار سرمایه را برای سرمایه‌گذاری قانع کنیم

مدیرعامل پتروشیمی جم گفت: ما نمی‌توانیم بازار سرمایه داخلی را قانع کنیم که این سرمایه‌گذاری‌ها سودآور است، بنابراین مجبور به جذب سرمایه از کشورهای دیگر مانند چین می‌شویم.

به گزارش بازار، محمد هاشم نجفی اردکانی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی جم، در حاشیه نمایشگاه نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و در پلن توسعه فناوری در پتروشیمی های پلی الفینی با اشاره به چالش‌های صنعت پتروشیمی، بر لزوم تکمیل زنجیره تولید و رفع ناترازی تأکید کرد و اظهار داشت: ما در صنعت پتروشیمی، هم در بالادست و هم در پایین‌دست با ناترازی مواجه هستیم. در حال حاضر، به ازای هر تن واردات باید حدود ۱۶۰۰ دلار هزینه کنیم، درحالی‌که هر تن صادرات تنها ۵۰۰ تا ۶۰۰ دلار میانگین درآمد دارد. این موضوع ضرورت تکمیل زنجیره تولید را برای کشور و سهامداران دوچندان می‌کند.

وی به چالش‌های شرکت پتروشیمی جم نیز اشاره کرد و افزود: یکی از چالش‌های ما طرح ABS-Rubber بود که اجرا و به نتیجه رسید، اما یکی از خوراک‌های اصلی آن یعنی ACM تأمین نشد. بنابراین، اگر زنجیره تولید را تکمیل نکنیم، این پروژه برای همیشه وابسته به واردات خواهد بود.

مشکلات صنعت پتروشیمی و ناترازی تولید و مصرف

مدیرعامل پتروشیمی جم به مشکلات دیگر صنعت پتروشیمی کشور پرداخت و گفت: مسائل متعددی همچون جنگ اسرائیل، ظرفیت پایین مجوزهای صادر شده از سوی وزارت صمت و نبود زیرساخت برای افزایش تولید استایرن، صنعت را با چالش مواجه کرده است. در حال حاضر، تولید استایرن در کشور ۶۰۰ هزار تن است و در پنج تا شش سال آینده نیز افقی برای افزایش این ظرفیت دیده نمی‌شود. از طرفی، مصرف داخلی این ماده بین یک میلیون و ۲۰۰ تا یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن در سال است که باعث ایجاد ناترازی شده است. واردات این محصول نیز به دلیل پراکندگی مصرف‌کنندگان چندان به‌صرفه نیست.

نجفی اردکانی در ادامه به اهمیت بهینه‌سازی مصرف خوراک و تکمیل زنجیره تولید اشاره کرد و افزود: در پتروشیمی جم، قیمت تمام‌شده برخی از محصولات بسیار بالا است و به همین دلیل، باید به سمت تکمیل زنجیره تولید حرکت کنیم. به‌عنوان‌مثال، در طرح جدید، با تدبیر آقای عباس‌زاده، ۱۳۰ هزار تن ظرفیت جدید در نظر گرفته شده که در مجموع ۳۰۰ هزار تن ظرفیت جدید برای پتروشیمی جم ایجاد خواهد شد. این اقدام به بهبود شرایط و تکمیل زنجیره کمک می‌کند.

مدیرعامل پتروشیمی جم با اشاره به چالش‌های راه‌اندازی پروژه‌های جدید در صنعت پتروشیمی، گفت: شرایط امروز با ۱۰ تا ۱۵ سال پیش متفاوت است. ما نه‌تنها با تحریم‌های خارجی مواجه‌ایم، بلکه برخی تحریم‌های داخلی نیز مشکلات زیادی ایجاد کرده است. یکی از این تحریم‌های داخلی، فعالیت برخی سازندگان داخلی است که محصولات را از خارج وارد و با برچسب تولید داخل عرضه می‌کنند. این روند، مانع از ورود فناوری‌های جدید به کشور می‌شود.

وی همچنین بر اهمیت اصلاح قوانین و مقررات بالادستی تأکید کرد و ادامه داد: قوانین در کشور به‌صورت لحظه‌ای تغییر می‌کنند، بنابراین امکان برنامه‌ریزی منسجم برای ۱۰ سال آینده وجود ندارد. به‌عنوان‌مثال، پیش‌تر واحدهای پتروشیمی در مناطق ویژه اقتصادی از معافیت مالیاتی ۲۰ ساله برخوردار بودند، اما این شرایط به‌سرعت تغییر کرد. این موضوع باعث کاهش جذابیت سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی شده است.

مشکلات تأمین مالی و لزوم تغییر رویکردها

نجفی اردکانی در ادامه به مشکلات تأمین مالی پروژه‌های پتروشیمی اشاره کرد و گفت: ما نمی‌توانیم بازار سرمایه داخلی را قانع کنیم که این سرمایه‌گذاری‌ها سودآور است، بنابراین مجبور به جذب سرمایه از کشورهای دیگر مانند چین می‌شویم. در این شرایط، سرمایه‌گذاری با نرخ بهره اعلامی ۱۱ درصد انجام می‌شود، اما در عمل، هزینه واقعی آن تا ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش می‌یابد. این مسئله راه‌اندازی پروژه‌ها را دشوار و هزینه‌های تولید را افزایش می‌دهد.

مدیرعامل پتروشیمی جم افزود: باید از ظرفیت انجمن‌های تخصصی مانند سندیکای صنعت پتروشیمی استفاده کنیم تا بتوانیم مشکلات را حل کنیم. در صنعت پتروشیمی نباید یک اشتباه را دو بار تکرار کنیم. لازم است که به‌صورت دقیق بررسی کنیم که وضعیت ناترازی در حوزه‌های مختلف مانند انرژی، گاز و خوراک چگونه است تا پروژه‌های آتی از نظر اقتصادی توجیه‌پذیر باشند.

وی در پایان تاکید کرد: باید یک نقشه راه مشخص برای صنعت پتروشیمی ترسیم شود تا بدانیم در آینده قرار است به کجا برسیم و چه زنجیره‌هایی باید تکمیل شود. در غیر این صورت، سرمایه‌گذاری‌ها با ریسک بالایی مواجه خواهند شد و نمی‌توانند نقش مؤثری در رشد اقتصادی کشور ایفا کنند.

کد خبر: ۳۲۶٬۹۷۱

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha