نجمه جهان تیغ، بازار؛ هفتم دی ماه بود که آیین افتتاح گمرک منطقه آزاد تجاری اینچهبرون با حضور دبیر شورای عالی مناطق آزاد کشور برگزار شد و همچنین سامانه ثبت شرکت ها هم در این منطقه راه اندازی شد. پروژه های عمرانی منطقه آزاد کلنگ زنی و علاوه بر آن از اسناد مالکیت این منطقه هم رونمایی شد. در حال حاضر برای ۹ هزار هکتار از ۱۲ هزار و ۵۷۷ هکتار اراضی منطقه آزاد اینچه برون سند مالکیت تک برگ صادر شده است.
منطقه آزاد دروازه توسعه گلستان و ایران به سمت آسیای میانه و تجارت بین اللملی است. جمله ای که بارها و بارها توسط مسئولان به آن تاکید شده است. اینچهبرون به دلیل همجواری با کشور ترکمنستان، گنجایش زیادی برای تجارت با ازبکستان، روسیه و چین دارد. همسایگی ترکمنستان با این کشورها، راه ورود کالاهای گلستان به بازار بزرگ و چند میلیارد دلاری این منطقه را باز میکند. ۲۸ کشور مقصد کالاهای صادراتی گلستان از اینچهبرون خواهد بود.
عضو اتاق گرگان: زیرساخت ها به بخش خصوصی سپرده شود
در ماجرای اینچه برون بین اعتقاد و اظهار نظرهای بخش خصوصی و دولتی زمین تا آسمان فاصله است. بخش خصوصی می گوید سرعت اقدامات در اینچه برون کند بوده و ممکن است موجب از دست رفتن فرصت ها شود اما بخش دولتی معتقد است در بین ۱۰ منطقه آزاد جدید، اینچه برون اولین منطقه آزادی است که وارد فاز اجرایی شده است.شاید این تفاوت به دلیل ماهیت چابک بخش خصوصی و در مقابل ماهیت کاهل بخش دولتی در انجام اقدامات است.
دستور دهید ایجاد زیرساختها در اینچه برون به بخش خصوصی سپرده شود
رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی گرگان با بیان اینکه در مرز اینچه برون از کمترین امکانات زیر ساختی بی بهره ایم، خطاب به استاندار گلستان اظهار کرد: اگر دولت توان ایجاد زیر ساخت در اینچه برون را ندارد دستور دهید تا ایجاد زیرساخت ها به بخش خصوصی سپرده شود. آغاز پروژه های عمرانی منطقه آزاد اینچه برون افتتاح شده و سازمان منطقه آزاد هم در حال انجام یک سری اقدامات است اما واقعیت این است که بدون ابزار، کار کردن سخت خواهد بود.
سعید صفوی با بیان اینکه متاسفانه منطقه آزاد فاقد زیرساخت مناسب است، افزود: سرمایه گذاران وقتی می بینند منطقه فاقد زیرساخت هایی مانند امکانات تخلیه و بارگیری، آب، برق و گاز است کنار می کشد لذا برای رقم خوردن اتفاقات خوب ابتدا باید زیرساخت ها فراهم باشد.
وی با بیان اینکه سرعت در راه اندازی منطقه آزاد اینچه برون به دست افراد کارآموخته و فنی ممکن می شود. ادامه داد: سرمایه گذاران خارجی ِمی آیند علاقه مند به فعالیت هم هستند اما مشکلات را می بینند و فراری می شوند.آقایان می گویند سرمایه گذاران خارجی ثبت شرکت کرده اند اما واقعیت این است مادامی که فعالیت آنها آغاز نشود صرفا ثبت شرکت ها فایده ای ندارد.
ثبت شرکتهای خارجی در اینچه برون به مفهوم انجام سرمایه گذاری نیست
رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی گرگان با بیان اینکه کدام آدم عاقلی در جایی که نه آب دارد نه برق و نه گاز اقدام به راه اندازی صنعت می کند، گفت: مهم این است که ابتدا سرمایه گذار داخلی حفظ شود و چنانچه خدمات اضافه بود، سرمایه گذار خارجی جذب کنند.
حسینقلی قوانلو یک فعال اقتصادی هم در گفتگو با بازار اظهار کرد: معافیت مالیاتی در مناطق آزاد بالاترین تشویق برای سرمایه گذار خارجی است. هزینه انرژی و زیر بناها در ایران نسبت به سایر کشورها ارزان تر است لذا ثابت نگه داشتن قیمت زمین تا چند سال اول راه اندازی منطقه آزاد نیز می تواند مشوق دیگری باشد که در جذب سرمایه گذار اثر گذار است.
فعال اقتصادی: ۵۰ هکتار از مساحت ۱۲ هزار هکتاری منطقه آزاد را در اختیار سرمایه گذار خارجی بگذاریم
وی افزود: البته امنیت بزرگترین مشوقی است که می تواند سرمایه گذار را به سرمایه گذاری ترغیب کند. یکی از دلایل تردید سرمایه گذاران برای حضور در ایران FATF بوده چراکه در انتقال پول خود با دشواری مواجه می شوند و نمی توانند حساب باز کند.
استقرار سرمایه گذاران
این فعال اقتصادی با بیان اینکه فقط کافی است ۵۰ هکتار از مساحت ۱۲ هزار هکتاری منطقه آزاد را در اختیار سرمایه گذار خارجی بگذاریم، گفت: با احداث واحدهای تولیدی، سرمایه گذاران قزاق، ترکمن، روس و غیره در تامین برق و گاز هم همکاری می کنند. ضمن اینکه با استقرار این سرمایه گذاران، کمتر در معرض تحریم قرار می گیریم. به عنوان مثال، در جنگ ایران و عراق، نقطه ای که توسط ژاپنی ها سرمایه گذاری شده بود یکبار هم توسط رژیم بعث بمباران نشد.
قوانلو ضمن بیان اینکه دلیل اینکه به راحتی تحریم می شویم این است سرمایه گذاران بزرگ در این کشور حضور ندارند و هیچ کشوری از تحریم ایران ضرر نخواهد کرد. تاکید کرد: با حضور سرمایه گذاران است که مراودات ما با کشورهای همسایه بهبود می یابد البته قوانین و دستورالعمل های دست و پاگیر هم سدی برای استقبال سرمایه گذاران است که امیدواریم از میان برداشته شود.
فنس کشی ۴ هزار هکتار از اراضی در اینچه برون
استاندار گلستان با بیان اینکه فنس کشی چهار هزار هکتار از اراضی در اینچه برون آغاز شده و تلاش داریم با توسعه زیرساخت ها زمینه حضور سرمایه گذاران داخلی و خارجی فراهم شود، ابراز کرد: باید تجارت چمدانی احیا شود، در تلاشیم تا با همکاری سفارت ترکمنستان تجارت چمدانی را احیا کنیم.
علی اصغر طهماسبی با اشاره به اینکه همه دستگاه ها باید اقدامات خود را ذیل منطقه آزاد انجامدهند، گفت: طی یک ماه گذشته ۶۰ شرکت درخواست سرمایه گذاری کرده اند که ۲۳ مورد آن ثبت شده اند و بیش از ۹ هزار میلیارد تومان درخواست سرمایه گذاری کردند.
مدیرکل گمرک گلستان: یکی از دلایل رونق کمتر از انتظار گمرک و مرز اینچهبرون، مشکلات زیرساختی در ترکمنستان است
وی با بیان اینکه سازمان منطقه آزاد اینچه برون باید زیرساخت های لازم را در این منطقه ایجاد کنند و در این موضوع فعالان اقتصادی نیز مشارکت کنند یادآور شد: برای تمام سرمایه گذاران داخل و خارج استان که قصد سرمایه گذاری در گلستان را دارند کارت طلایی صادر می شود تا مدیران اقتصادی و اشتغال استان از این ظرفیت برای کارسازی مشکلات پیش روی این افراد استفاده کنند.
بازرگانان مرزهای دیگر را به اینچه برون ترجیح میدهند
مدیرکل گمرکات گلستان در جمع رسانهها اعلام کرده: یکی از دلایل رونق کمتر از انتظار گمرک و مرز اینچهبرون، مشکلات زیرساختی در ترکمنستان است که فعالیت تجاری را برای فعالان این بخش سخت و پرهزینه کرده است، به عنوان مثال، حدود ۳۰۰ کیلومتر از جاده این کشور در مجاورت مرز اینچهبرون، خاکی و تردد در آن سخت است که موجب میشود در مواردی، بازرگانان، استفاده از مرزهای دیگر با این کشور را به اینچهبرون ترجیح دهند.
شهریار شهریاری افزود: بهبود روابط با ترکمنستان در چند سال اخیر، به پیشرفت محسوس در صادرات کالا به این کشور و همسایگان ترکمنستان منجر شده است و با افزایش ۴۰ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱، درآمد صادراتی سال قبل گلستان را به ۳۲۸ میلیون دلار رساند.
وی با بیان اینکه سال گذشته ۱۵۴ میلیون دلار انواع کالا از مرز اینچهبرون وارد گلستان شد که ۱۱۰ درصد بیشتر از سال ماقبل بود، ابراز کرد: پارسال ۶۶۰ هزار تن کالا از طریق گمرک اینچهبرون ترانزیت شد که در مجموع با انجام یک میلیون تن داد و ستد انواع کالا در فرایند واردات، صادرات و ترانزیت، گمرک اینچهبرون پنج هزار و ۷۴۰ میلیون ریال درآمد داشت.
ظرفیتهای اینچه برون
مدیرکل گمرکات گلستان فاصله ۸۰ کیلومتری تا گرگان، فرسودگی بناها و ضعف امکانات در کنار تأمین دشوار برق و آب را از جمله کمبودهای گمرک اینچهبرون دانست و گفت: از سویی دیگر، گسترش روابط دیپلماسی با همسایگان به عنوان یکی از سیاستهای جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر، موجب بهبود روابط ترکمنستان با ایران شده و برخی موانع و سختگیریها برطرف شده است.
شهریاری راهاندازی منطقه آزاد را یکی دیگر از ظرفیتهای منطقه مرزی اینچهبرون برشمرد و توضیح داد: در این باره توافقات و پیگیری اولیه انجام شده و تجهیزات و بناهای لازم از طرف گمرک در اختیار منطقه آزاد قرار گرفته که امیدواریم در آینده نزدیک شاهد راهاندازی این منطقه آزاد باشیم.
نظر شما