امید محمدی؛ بازار: سکان هدایت گروه صنعتی ایران خودرو پس از حدود ۴۵ سال و با زیان انباشته فراوان و بدهی سنگین به بخش خصوصی واگذار شد. این واگذاری مشروط بر تدوین استراتژی، تغییر ساختار مالی خودروساز و قطعه ساز توام با نظارت مستمر و بدون دخالت دولت می تواند بارقه امیدی برای توسعه صنعت خودرو کشور تلقی شود. هرچند تاکنون دولت موضع خود در این راستا را اعلام نکرده، اما انتظارات ذینفعان، زنجیره تامین و مردم از تیم جدید مدیریت گروه صنعتی ایران خودرو نسبت به گذشته تغییر کرده است. شاید مهم ترین دغدغه تیم مدیریت جدید بزرگترین خودروساز کشور تامین نقدینگی و استفاده از تمام ظرفیت قطعه سازان برای رشد کیفیت و افزایش تیراژ باشد، در همین راستا جهت بررسی پیشنهادات قطعه سازان کشور به تیم مدیریت جدید گروه صنعتی ایران خودرو با آرش محبی نژاد دبیر انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان کشور به گفت و گو پرداختیم؛
* چه پیشنهادی به تیم مدیریت جدید گروه صنعتی ایران خودرو مبنی بر بهبود رفتار مالی با زنجیره تامین دارید؟
تیم جدید مدیریت گروه صنعتی ایران خودرو از مدیران ارشد صنعت خودرو و قطعه سازی کشور بودند و هستند. از همین رو به شیوه درست و اصولی بایستی آنچه که در خودروسازی های بین المللی و علم روز در این حوزه تکلیف می کند؛ تغییر فرهنگ خودروساز و جایگزینی رابطه برنده-برنده با زنجیره تامین به ویژه قطعه سازان خودرو و اصلاح ساختار قرار دادها توام با نحوه قیمت گذاری در کنار هوشمندسازی قراردادها را در دستور کار قرار و برنامه های مدیریتی خود را همگام با علم روز خودروساری دنیا، به روز کنند. خودروسازان بین المللی به این بلوغ رسیدند که برد خود را در برد زنجیره تامین می بینند؛ رابطه برنده-برنده به معنای واقعی را با صیانت از زنجیره تامین و جلب رضایت قطعه سازان به عنوان یکی از ذینفعان اصلی چرخه تامین، تولید و توزیع را درک و اجرایی کردند.
تیم مدیریت جدید گروه صنعتی ایران خودرو در کوتاه مدت باید به صورت ضرب الاجل اقداماتی از قبیل؛ تعیین تکلیف بدهی معوق به زنجیره تامین، اصلاح قیمت قراردادها و پرداخت مطالبات چند ساله قطعه سازان کشور را انجام دهند، مروز دیگر با وعده نمی توان قطعه سازان و مردم را راضی کرد، دوران گفتار درمانی گذشته است
* مدیران بخش خصوصی که سکان هدایت گروه صنعتی ایران خودرو را دست گرفتند، در کوتاه مدت و بلند مدت باید چه اقداماتی انجام دهند؟
تیم مدیریت جدید گروه صنعتی ایران خودرو در کوتاه مدت باید به صورت ضرب الاجل اقداماتی از قبیل؛ تعیین تکلیف بدهی معوق به زنجیره تامین، اصلاح قیمت قراردادها و پرداخت مطالبات چند ساله قطعه سازان کشور را انجام دهند. این تیم باید در برنامه کوتاه مدت خود در تولید، توزیع و ارتقا تیراژ بهبود ایجاد کرده تا مردم و قطعه سازان تحولات را مشاهده کنند. این تغییر و تحول، افرایش تیراژ تولید و اصلاح تعامل با زنجیره تامین بدون تامین نقدینگی مطمئنا جواب نخواهد داد؛ امروز دیگر با وعده نمی توان قطعه سازان و مردم را راضی کرد، دوران گفتار درمانی گذشته است.
اما در برنامه های بلند و میان مدت باید طرح تجاری شرکت ایران خودرو را برای حداقل ۵ سال تدوین و این برنامه را در میان همه ذینفعان صنعت خودرو توزیع کنند. قطعه سازان و مردم به عنوان سهامدار و مشتری در کنار سایر سهامداران باید بدانند برنامه ایران خودرو چیست؟ برنامه بخش خصوصی برای گروه صنعتی ایران خودرو باید همسو با برنامه های کلان بالادستی حاکمیتی کشور در صنعت خودرو باشد. بخش خصوصی باید پیش نیازهای برنامه خود را شفاف تدوین و به اطلاع و اعلام مسئولین برساند.
در خصوص واگذاری مدیریت ایران خودرو به بخش خصوصی بدون سازی آزادسازی قیمت ها، سندی به عنوان سند تعهدات متقابل تدوین کردیم که قسمتی از آن سند، چارچوب واگذاری بوده است، باید دولت و حاکمیت تعهدات خود را در قبال بخش خصوصی انجام تا شاهد ایفا متقابل تعهدات بخش خصوصی باشیم
* واگذاری مدیریت ایران خودرو به بخش خصوصی بدون آزادسازی قیمت ها احتمالا جریان نقدینگی را مانند گذشته کاهش می دهد، وزارت صمت برای تقویت ساختار مالی قطعه سازان و ایران خودرو باید چه استراتژی در پیش و چه نقشی ایفا کند؟
در خصوص واگذاری مدیریت ایران خودرو به بخش خصوصی بدون سازی آزادسازی قیمت ها، سندی به عنوان سند تعهدات متقابل تدوین کردیم که قسمتی از آن سند، چارچوب واگذاری بوده است. براین اساس دولت باید برخی از مشکلات به ویژه قیمت گذاری دستوری، تصدی گری، تغییر متعدد و مستمر قوانین حاکم بر صنایع به خصوص صنعت خودرو را اصلاح و نقشه راه بلند مدت توام با یک چشم انداز چارچوب داربه این صنعت دهد تا همه در راستای این استراتژی حرکت کنند. باید دولت و حاکمیت تعهدات خود را در قبال بخش خصوصی انجام تا شاهد ایفا متقابل تعهدات بخش خصوصی باشیم.
نظر شما