بازار؛ گروه کشاورزی: در حالی روند بازار جهانی میوه های تازه رو به رشد است که در بخش تولید و توزیع میوه های خشک نیز بازاری پویا در جریان است به نحوی که در سال ۲۰۲۳-۲۰۲۲ تولید انگور خشک (کشمش) به حدود ۱.۳۱ میلیون تن در سراسر جهان رسید. از سوی دیگر داده های آماری نشان می دهد: در مدت نامبرده تولید خرمای خشک به بیش از ۱.۱۵ میلیون تن رسیده است. این در حالی است که «زغال اخته خشک شده با حدود ۱۹۵ هزار تن، آلوی خشک با حدود ۱۷۷ هزار تن، زردآلو خشک (قیسی) با حدود ۱۶۶ هزار تن و انجیر با ۱۳۴ هزار تن» نیز در رده های بعدی تولید قرار دارند.
از سوی دیگر در بخش انجیر خشک شده در حالی در مدت نامبرده ۱۳۴ هزار تن در جهان تولید شده است که به گفته کارشناسان جهانی انتظار می رود ارزش بازار جهانی انجیر خشک تا سال ۲۰۳۰ رشدی حدودا ۵ درصدی داشته باشد.
سهم ۱۵ درصدی ایالات متحده و ترکیه از بازار جهانی تولید میوه خشک
از سوی دیگر آمارها بیانگر این است که در سال ۲۰۲۲-۲۰۲۳ ایالات متحده حدود ۱۵ درصد از تولید میوه خشک در جهان را به خود اختصاص داده است.
در حوزه تولید انواع میوه خشک ایران نیز با سهمی ۱۳درصدی در رتبه سوم دنیا قرار دارد و پس از آن عربستان سعودی و چین به ترتیب با دارا بودن سهمی به اندازه ۷ و ۶ درصدی در رده های بعدی تولید جهانی میوه خشک جای دارند
نکته قابل تامل اینکه ترکیه نیز در تولید جهانی انواع میوه خشک سهمی ۱۵درصدی دارد و در جایگاه دوم تولید جای دارد. این در شرایطی است که داده های آماری بیانگر این است که در بحث صادرات انواع میوه های خشک، در سال ۲۰۲۳، ترکیه بزرگترین صادر کننده میوه خشک در سراسر جهان بود. ترکیه در آن سال بیش از ۴۶۰ میلیون دلار میوه خشک صادر کرد. شیلی و تایلند به ترتیب دومین و سومین صادرکنندگان برتر بودند.
علاوه بر این گزارشات جهانی همچنین نشان از این دارد که در حوزه تولید انواع میوه خشک ایران نیز با سهمی ۱۳درصدی در رتبه سوم دنیا قرار دارد و پس از آن عربستان سعودی و چین به ترتیب با دارا بودن سهمی به اندازه ۷ و ۶ درصدی در رده های بعدی تولید جهانی میوه خشک جای دارند.
کدام کشورها بیشترین واردات میوه خشک را دارند؟
بر اساس این گزارش در حالی انواع میوه به صورت تازه و خشک در بازارهای جهانی به فروش می رسد که در حوزه میوه های خشک به طور کلی، برخی کشورها هستند که بیشترین واردات را رقم می زنند. یعنی داده های آماری بیانگر این است که در بخش واردات انواع میوه های خشک کشورهایی مانند ایالات متحده، آلمان، چین، بریتانیا، فرانسه، هلند، ایتالیا، کانادا، اسپانیا و لهستان بیشترین مبالغ را در سال ۲۰۲۳ پرداخت کرده اند.
به عبارت دیگر در سال ۲۰۲۳، ایالات متحده نزدیک به ۳۶۰ میلیون دلار میوه خشک وارد کرد و این کشور را به بزرگترین واردکننده میوه خشک در سراسر جهان تبدیل کرد. در مدت نامبرده آلمان با حدود ۲۶۳ میلیون دلار واردات، دومین واردکننده بزرگ بود و پس از آن نیز چین با ۲۵۱ میلیون دلار در رتبه سوم برتر واردات انواع میوه خشک قرار گرفته است.
شایان ذکر است به گفته مسئولان سالانه بین ۱۲۵ تا ۱۳۰ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در کشور تولید می شود، و بخش قابل توجهی از آن تبدیل به ضایعات می گردد، بسیاری معتقدند بایستی برای اجتناب از ضایعات، بخشی از تولیدات فرآوری شده و با ارزش افزوده بالا راهی بازارهای صادراتی شود. به این ترتیب در طی سالهای اخیر در حوزه تولید میوه و سبزیجات خشک سرمایه گذاری های نسبی صورت گرفته و این محصولات به دیگر کشورها صادر می شود. با این وجود به نظر می رسد در شرایطی که می توان فرآورده های بسیاری از محصولات کشاورزی تهیه کرد و ضمن پوشش دادن بازار داخلی بخشی از آن را نیز به دیگر کشورها ارسال کرد، بیشترین رغبت برای تولید انواع میوه های خشک همچون قیسی، انجیر خشک و غیره است و به همین دلیل طی سال های اخیر تولید کننده های بسیاری در حوزه تولید ماشین آلات میوه خشک کن خانگی و صنعتی نیز اقدام به ارائه محصولاتی کرده اند.
نظر شما