مقدمه
یکی از مهمترین عوامل موفقیت در حوزه کسبوکارهای صنعتی، دسترسی به محصولات باکیفیت و قابلاعتماد است. شرکت آهن یک دو سه به عنوان یکی از تأمینکنندگان برتر مقاطع فولادی، نقش کلیدی در تسهیل فرآیند تولید و اجرای پروژههای ساختمانی و صنعتی دارد. این شرکت با ارائه انواع ورقهای فولادی، تیرآهن، میلگرد، پروفیل، نبشی و ناودانی، بستر مناسبی برای توسعه کسبوکارهای مرتبط با ساختوساز فراهم میکند. دسترسی به مواد اولیه استاندارد، کیفیت بالای محصولات و پشتیبانی حرفهای، از جمله ویژگیهایی است که باعث شده شرکت آهن یک دو سه، شریک تجاری مطمئنی برای کارآفرینان در این حوزه باشد. کارآفرینان با ارائه خدمات و فناوری های جدید کیفیت زندگی افراد جامعه خودشان را ارتقاء می دهند. این که یک کارآفرین الزاماً بر اساس سیستم آموزشی بیرون می آید یا اینکه ترکیبی از ویژگی های شخصیتی و نظام آموزشی کارآفرینان را تربیت می کنند باید بگویم که ترکیبی از هر دو را باید در این مسئله مؤثر بدانیم. به طور کلی سیستم آموزشی به خصوص در کشورهای در حال توسعه سیستمی نیست که بتوان از آن به عنوان موتور محرک تربیت افراد کارآفرین یاد کرد.
ویژگی های کارآفرینان موفق
به نظر بنده یک کارآفرین باید سبک زندگی متفاوتی در مقایسه با افراد غیرکارآفرین داشته باشد. زیرا شرایط کار برای یک کارآفرین هر روز چالش هایی را به ارمغان می آورد که اگر وی توانایی ذهنی و جسمی برای حل این چالش ها را نداشته باشد قطعاً در پیشبرد کسب و کار خود با مشکلات عدیده ای روبرو خواهد شد. از ویژگی افراد کارآفرین می توان به موارد زیر اشاره نمود.
ریسک پذیری
شاید یکی از مهمترین ویژگی های مشترک کارآفرینان موفق، ریسک پذیری آن ها باشد. این ویژگی کمک می کند که افراد به سمت ایجاد و خلق یک کسب وکار برای خود حرکت کنند. البته این طور نیست که کارآفرینان قمار کنند، در طی تجارب مختلف آن ها یاد گرفته اند که چطور ریسک را مدیریت نمایند. از طرفی ریسک با بازده رابطه مستقیم دارد و افراد ریسک پذیر در صورت موفقیت عایدی بیشتری نسبت به افراد محافظه کار کسب می نمایند.
توفیق طلبی
همانطور که در تعاریف مختلف مشاهده کرده ایم نیاز به توفیق به معنای تمایل به انجام کار در استانداردهای عالی جهت موفقیت در موقعیت های رقابتی است. افراد توفیق طلب معمولاً از مواجه با چالش ها واهمه ای ندارند و در راستای دستیابی به اهداف تعیین شده، مخاطرات معقول را پذیرا هستند.
تحمل ابهام
کارآفرینان با توجه به اینکه تصمیم می گیرند کسب و کاری را راه اندازی کنند که معمولاً برای اولین بار اتفاق می افتد؛ با عدم قطعیت بیشتری نسبت به سایر افراد مواجه هستند. به دلیل اینکه نتیجه مبهم و نامشخص است و زمانی روشن می شود که بازخورد از بازار دریافت نمایند که نتیجۀ آن هم در طی زمان ممکن است تغییر نماید. از طرفی موفقیت آن ها در این فرایند به طور مستقیم بر زندگی شخصی آن ها نیز تأثیرگذار است.
خلاقیت
طبق تعریفی که از خلاقیت در کتاب ها و مجلات مختلف شده در واقع خلاقیت یعنی به کارگیری توانایی های ذهنی برای ایجاد یا تبلور یک فکر یا مفهوم جدید که برخی نیز آن را به ترکیب ایده ها یا ایجاد پیوستگی بین ایده ها تعبیر نموده اند.
اعتماد به نفس
شاید یکی از ویژگی طلایی افراد کارآفرین اعتماد به نفس آن ها است که از عزت نفس افراد نشأت می گیرد. اعتماد به نفس طبق تعاریف کلاسیک همان باور آدمی به توانایی های خود است به نحوی که از هیچ کوششی فروگذار نکند و از سختی راه ناامید نشود.
انعطاف پذیری
یک کارآفرین یا صاحب کسب و کار اگر بخواهد در کسب وکار خود شکست نخورد باید انعطاف پذیری روانی خود را افزایش دهد. زیرا هر روز با چالش های مختلفی از جمله بحث مدیریت منابع انسانی، نوسانات بازار، ریسک های محیطی، قوانین و مقررات دست و پا گیر و ... روبرو می شود که این انعطاف پذیری به وی کمک می نماید برای حل این چالش ها راه کارهای خلاقانه ارائه دهد. انعطاف پذیری به عنوان توانایی به دست آوردن نیرو بعد از مواجه شدن با شرایط ناگوار و غلبه بر شرایط دشوار و به معنی بازگشت به تعادل اولیه یا رسیدن به تعادل سطح بالاتر تعریف شده است.
اشتیاق و انگیزه
تشبیه اشتیاق و انگیزه یک کارآفرین مثل یک رود خروش است که هیچ وقت از جریان نمی افتد. من همیشه با مشاهده افراد کارآفرین و موفق متوجه این موضوع می شوم که آن ها در فرایند کاری خود نشانه هایی از خستگی و نارضایتی را به ندرت نشان می دهند. آن ها اجازه نمی دهند کسی یا چیزی انگیزه و اشتیاق آن ها را در خلق محصولی یا خدمتی از آن ها برُباید.
کلام آخر
همانطور که قبل تر هم عرض کردم نگاه من به عنوان مدیرعامل شرکت آهن یک دو سه به مقوله کارآفرینی فراتر از بحث آموزش است و ویژگی های شخصیتی فرد کارآفرین هم باید در نظر گرفت. فراتر از این مسئله باید به این نکته اشاره کنم که اکوسیستمی که یک کارآفرین در آن فعالیت می کند نیز تأثیر بسزایی بر شکست یا موفقیت وی دارد. بالاخص وجود بروکراسی های اداری در خصوص صدور مجوز های کسب و کار، مالیات، بیمه و ... چالش های اکوسیستمی است که مدیران و کارآفرینان فعال در کشور هر روز با آن دست و پنجه نرم می کنند.
نظر شما