بازار؛ گروه بورس: ارزش معاملات خُرد در سهام، حق تقدم و صندوق های سهامی بازهم کمتر از میانگین ۳۰ روزه شدهاست. نکته مهم بازار با وجود ارزش معاملات کمی که به نسبت میانگبن ۳۰ روزه پیدا کرده، تقاضای خوب برای خرید سهام در محدوده های منفی و تعادل نسبی در محدوده های مثبت است. با این حال تا زمانی که پارامترهای بازار تقویت نشوند باید از معاملات هیجانی پرهیز کرده و به مدیریت سرمایه در انتخاب سهم و ترکیب دارایی و جریان پول و ارزش معاملات توجه کرد.
در حال حاضر نرخ بهره بالا و فاصله کم آن با بازده مورد انتظار سرمایهگذاران در بورس باعث شده است اکثر سهامداران ترجیح دهند هر زمان احساس کنند بازار درجا می زند، نقد شوند. اگر هم سبد را کامل نقد نمیکنند، حداقل بخش قابل توجهی از آن را به صندوق های درآمد ثابت تبدیل میکنند.
درواقع بازدهی بدون ریسک به چالش بزرگی برای بورس تبدیل شده است. در مقطع کنونی کف بازار پول و بدهی نشان میدهد اگر نرخ گواهیها کاهش پیدا نکند، تنگنای نقدینگی و نبود پول در بازارها، جریان پول در بورس چندان افزایش نمییابد.
رحیم کریمی معتقد است که یکی از مشکلات بازارهایی که با خبر حرکت میکند، خرید و فروش هیجانی است. در حالی برخی نمادها در پاییز و همچنین در دی ماه گزارشهای بسیار جذابی منتشر کردهاند، اما سهامداران آنها به دلیل ترس از ریزش دسته جمعی با عجله اقدام به فروش کردند. به نظر میرسد این گونه سهامداران بیشترین ضرر را در روند فعلی میکنند
رحیم کریمی کارگزاری توسعه سهند، درباره وضعیت ارزندگی بازار سهام گفت: «ارزش دلاری بازار در سطح ۱۲۳ میلیارد دلار باقی ماند و همچنان این رقم کمتر از ارزش بازار دلاری زمان شروع ریاست جمهوری پزشکیان است. این ارزش بازار با وجود بهبود گزارش های ماهانه شرکتها و رشد دلار نیمایی و آزاد و ایجاد شرایط تورمی نشان از عقب ماندگی رشد بازار نسبت به همه پارامترهای اقتصادی است و باید دید این موضوع جبران میشود یا خیر.»
کریمی ادامه داد: «قطعاً یکی از عواملی که می تواند در به وجود آمدن یک موج صعودی با کیفیت تاثیر گذار باشد کاهش نرخ بهره است. سیگنالهای سیاسی هم اخبار نخ نمایی هستند که سالهاست تکرار شده و به قول قدیمی ها دیگر حنای این خبرها رنگی ندارد، برای نمونه تنها یک تفاوت در دوره فعلی با دوره قبلی ترامپ وجود دارد این است که ترامپ با شعار میراث صلح فعالیت خود را آغاز کرده ولی او بیش فعال غیرقابل پیش بینی است. »
او تاکید کرد: «به طور کلی یکی از مشکلات بازارهایی که با خبر حرکت میکند، خرید و فروش هیجانی است. در حالی برخی نمادها در پاییز و همچنین در دی ماه گزارشهای بسیار جذابی منتشر کردهاند، اما سهامداران آنها به دلیل ترس از ریزش دسته جمعی با عجله اقدام به فروش میکنند. به نظر میرسد این گونه سهامداران بیشترین ضرر را در روند صعودی فعلی میکنند.»
سهامداران نمیتوانند تصمیمات قاطعانه برای خرید و فروش خود بگیرند
بازار همچنان در یک بلاتکلیفی پولی و خبری به سر میبرد و سهامداران نمیتوانند تصمیمات قاطعانه برای خرید و فروش خود بگیرند این بلاتکلیفی و عدم قطعیت به خوبی در جریان معاملات این روزها روشن و مشخص است و فضای این موضوع به طور واضح در بازار قابل رویت است. در این وضعیت بازار نه توان و قدرت رشدهای هیجانی را دارد و نه میتواند اصلاح جدی داشته باشد. برای هر یک از این دو مولفه رشد یا افت به اتفاقات و رویدادهای قوی نیاز دارد که هیچ یک محقق نشده است. درواقع بازار نمیتواند از قید و بند فعلی رها شود چرا که مولفه و دستاورد جدید و مهمی که به او کمک کند تا از این مسیر عبور کند در دسترس ندارد.
به گفته علیرضا سادات شاخص بیشتر در حال ساختن یک سیکل اصلاح زمانی است. دلیل عدم اصلاح قیمتی این است که گزارشهای میان دورهای تقریباً به پایان رسیده و همچنین گزارشهای ماهانه در نرخها به ما نشان میدهد که اکثر سهمها در نقاط فعلی یا کمی کمتر دوباره برای خرید جذاب هستند و این موضوع خود عاملی برای عدم اصلاح جدی بازار شده است
علیرضا سادات کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: «شاخص بیشتر در حال ساختن یک سیکل زمانی و طی کردن اصلاح زمانی است. دلیل عدم اصلاح قیمتی این است که گزارشهای میان دورهای تقریباً به پایان رسیده است. همچنین گزارشهای ماهانه در نرخها به ما نشان میدهند که اکثر سهمها در نقاط فعلی یا کمی کمتر دوباره برای خرید جذاب هستند و این موضوع خود عاملی برای عدم اصلاح جدی بازار شده است. البته صندوقهای حمایتی و حقوقیها نیز در بازار به طور جدی حضور دارند و جریان پول آنها نیز باعث ثبات بازار در فضای فعلی شده است. قطعاً گذر از فضای این چنینی و حرکت به سمت قیمتهای بالاتر باید با شوک ویژه همراه باشد. درواقع بازار بیشتر به خبرهای بنیادی و تحولات دلاری نیاز دارد.»
او افزود: «بلاتکلیفی سیاسی و به تبع آن اقتصادی و ارزی و عدم شفافیت جدی در روابط اقتصادی و سیاسی باعث شده بخشی از جریان پول از ترس اتفاقات و رویدادهای ناگهانی معامله نکند. درواقع پس از کسب بازدهیهای نرمال ترجیح میدهد برای خراب نشدن این سود و از دست نرفتن آن فعلاً گوشه نشسته و تماشاچی معاملات باشند تا شرایط سیاسی به یک ثبات نسبی برسد و بعد وارد شوند. پس بخشی از رکود و یا عدم رشد فعلی ناشی از همین امر است.»
براساس این گزارش بسیاری از کارشناسان بر این عقیدهاند بخش عمدهای از جریان پول در بازار بعد از کسب بازدهیهای خوب و نرمال برای راند بعدی بازدهی در پتروشیمیها خود را آماده میکنند و جریان پول خود را همچون یک لشکر آماده برای رزم نگه داشته اند و منتظر بازگشایی پتروشیمیها هستند. این موضوع چه در سمت حقیقی و چه حقوقیها تا حدودی مشهود است. از طرف دیگر به نظر میرسد گزارشهای ماهانه بهمن با این فضای قطعی برق و گاز پیش برود و شبیه دی باشد، این کار بازار را در سهمهای بزرگ سختتر خواهد کرد.
نظر شما