بازار؛ گروه بورس: در شرایط کنونی بازار، گزارشها نقشی حیاتی و دو کارکرد بسیار مهم ایفا میکنند. این گزارشها میتوانند به تحلیلگران و سرمایهگذاران اطمینان دهند که در نقاط ترسناک قیمت و نمودار قرار نداریم. همچنین، میتوانند نشان دهند که در صورت اصلاحات جزئی، بازار میتواند به نقاط ارزشمندی برسد.
گزارشهای میاندورهای نشان میدهند که در موقعیتی که قرار داریم، جای نگرانی چندانی نیست. نقاط رشد یافته بازار از کف قیمتها، غیرمنطقی و غیرمعقول نبودهاند. این در حالی است که هنوز هیچ اثری از افزایش نرخ ارز و رشد اخیر ارزی در گزارشهای فعلی دیده نمیشود.
گزارشها به عنوان نقاط مهم و تعیینکننده برای بازار ممکن است نتوانند موج بزرگی ایجاد کنند، اما میتوانند مانع از افت جدی قیمتها شوند. با این حال، ترس درونی نسبت به عدم تحقق انتظارات بازار از گزارشها وجود دارد. برخی از افراد و معاملهگران نسبت به بازار ترس و واهمه دارند و از بازار بیرون ایستادهاند یا حتی فروشنده شدهاند. حس ترس ویژه بین سهامداران وجود دارد که برطرف کردن هر یک میتواند بهبود قابلتوجهی در مسیر بازار ایجاد کند.
تحلیلگران از عدم ارزندگی بازار میترسند. از اینکه با انتشار گزارشها یا اخبار منفی اقتصادی و تحولات دیگر، چشمانداز سودآوری فعلی و آتی بازار مخدوش شده و بازار با دیدن این اخبار شروع به عقبنشینی میکند. این ترس به دلیل تجربههای گذشته از اثرات منفی گزارشهای ضعیف و اخبار بد اقتصادی، در بین تحلیلگران و سرمایهگذاران وجود دارد
شاید مهمترین حس ترس فعلی سهامداران، تبدیل شدن مرز روانی شاخص ۳ میلیونی به یک سنگر مستحکم و یک جو روانی قوی است که مانع رشد بیشتر بازار میشود. مقاومت سهمها در این شاخص و عدم شکست آن، همچنین بدبینی برخی فعالان به رشد ناحیه مذکور، باعث ایجاد حس ترس و جو روانی منفی در بازار شده است.
ترس دوم، ترسی است که تحلیلگران از عدم ارزندگی بازار دارند. با انتشار گزارشها یا اخبار منفی اقتصادی و تحولات دیگر، چشمانداز سودآوری فعلی و آتی بازار مخدوش شده و بازار با دیدن این اخبار شروع به عقبنشینی میکند. این ترس به دلیل تجربههای گذشته از اثرات منفی گزارشهای ضعیف و اخبار بد اقتصادی، در بین تحلیلگران و سرمایهگذاران وجود دارد.
ترس سوم، ترس از ترامپ است که به زودی بر مسند ریاست جمهوری مینشیند. بسیاری معتقدند که او کار را طوفانی آغاز خواهد کرد. باید دید در این طوفان حوادث و رویدادها، ایران چه جایگاهی خواهد داشت و چه تحولاتی رخ خواهد داد. بازار به آرامش نسبی در این حوزه نیاز دارد و طیف وسیعی از فعالان بازار نسبت به این موضوع ترس و واهمه دارند.
پیشبینی روند احتمالی بازار تحت تاثیر مسائل سیاسی
بازار زمانی میتواند حال خوبی داشته باشد که بر این ترس ها غلبه کند. غلبه بر این احساسهای ترس، مسیر بعدی رشد بازار را هموارتر خواهد کرد. نحوه انتشار اخبار و نوع آن میتواند در سرنوشت بازار و تعیین تکلیف این احساس ترس مؤثر باشد.
علیرضا سادات معتقد است که اخبار نیز نقش مهمی در وضعیت بازار دارند. در روزهای اخیر، تحولات اقتصادی و سیاسی متعددی رخ داده است که میتواند بر بازار تأثیرگذار باشد. FATF، بحث مذاکره با آمریکا، عرضههای اولیه در بازار و ... همگی باعث ابهام بازار و عدم تصمیمگیری درست شدهاند
علیرضا سادات کارشناس بازار سرمایه به خبرنگار بازار درباره نقش اخبار مثبت درباره حفظ روند بازار گفت: «سیگنال کاهش نرخ بهره یکی از موتورهای پیشران و ایجاد خوشبینی در بازار بود. اما اکنون بازار نگران است که این وعدهها محقق نشود و نرخ بهره کاهش نیابد. اخبار نیز نقش مهمی در وضعیت بازار دارند. در روزهای اخیر، تحولات اقتصادی و سیاسی متعددی رخ داده است که میتواند بر بازار تأثیرگذار باشد. FATF، بحث مذاکره با آمریکا، عرضههای اولیه در بازار و ... همگی باعث ابهام بازار و عدم تصمیمگیری درست شدهاند. بازار نیاز به یک شوک محکم دارد تا به حالت عادی بازگردد.»
او افزود «چند سناریو برای شرایط سیاسی و بازار وجود دارد؛ سناریوی اول: مذاکرات موفق با آمریکاست. این سناریو در صورت تحقق، تأثیر مثبتی بر بازار خواهد داشت. بازارهایی نظیر سکه، دلار، خودرو و مسکن بازنده قطعی این سناریو خواهند بود و بازار سرمایه به سرعت رشد خواهد کرد. سناریوی دوم فشار مضاعف و تحریمهاست. در این سناریو، تحریمها به شکل جدی افزایش مییابد و فضای تحریم بسیار پررنگ و قوی میشود. این سناریو خبر خوبی برای بازار سرمایه و اقتصاد کشور نخواهد بود و باعث افزایش ترس و واهمه در بازار میشود. دلار رشد نرمال خود را خواهد داشت و بازارها در نوسان خواهند بود. این سناریو ممکن است در کوتاهمدت ادامه یابد، اما در بلندمدت ماندگار نخواهد بود. سناریوی سوم مذاکرات با شرط و شروط است. این سناریو، میتواند تأثیرات متفاوتی بر بازار داشته باشد. ترامپ بر مسند ریاست جمهوری نشسته و شفاف و روشن هم ابزار تهدید و هم مذاکره را روی میز میگذارد. در این طرف ماجرا، ما با چنین شرایطی حاضر به پذیرش مذاکره نخواهیم بود و دوباره فضا طوفانی و عجیب و غیرعادی میشود.»
بنابراین اگر همکاری بین المللی توسعه یابد و ایران تصمیم به مذاکرات مستقیم بگیرد، باید خود را برای یک رویداد و رفتار متفاوت در انواع بازارها آماده کنیم. بازارهایی نظیر مسکن و خودرو ممکن است به خاموشی بروند و بازار دلار نیز به ثبات برسد. در این شرایط، بازار سرمایه مسیر ویژهای را طی خواهد کرد و شکل دیگری به خود میگیرد. اگر به وقوع بپیوندد، فصل تازه و جدیدی برای اقتصاد کشور و بازار سرمایه آغاز میشود که تمام اتفاقات و سناریوهای قبلی را به کنار میبرد و مسیر طلایی تازهای برای جریان پول رقم میزند.
نظر شما