بازار؛ گروه آب و انرژی: هنوز فصل زمستان تمام نشده عباس علیآبادی، وزیر نیرو اعلام کرد که تابستانی سخت در انتظار مردم است و در سال پیش رو ۲۵ هزار مگاوات ناترازی برق خواهیم داشت. اعلام عدد ۲۵ هزار مگاواتی ناترازی برق درحالی رخ میدهد که از آبانماه امسال به صورت برنامهریزی شده شاهد قطع برق در مصارف خانگی و صنایع بودیم.
عباس علیآبادی، وزیر نیرو روز گذشته در نشست مشترکی که به میزبانی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و حضور محمدباقر قالیباف و وزیر نفت برگزار شد، گفت: ما درحال آماده کردن خود برای تابستان سخت سال آینده هستیم؛ چراکه در همین تابستان امسال بیش از ۲۰ هزار مگاوات ناترازی داشتیم و پیشبینی میشود این عدد به ۲۵ هزار مگاوات برسد.
اما بسیاری از کارشناسان ریشه ناترازی های امروز را در نبود مدیریت مناسب می دانند. این همان نکته ای است که محمدباقر قالیباف رییس مجلس هم دیروز در گفته های خود بدان اشاره کرده و گفته مشکل امروز ما ناترازی انرژی نیست بلکه دچار ناترازی مدیریتی شده ایم.
قادری نماینده مجلس : مساله ناترازی انرژی به هیچ عنوان یک مسئله جدید نیست. در حقیقت، مدیران کشور از دهها سال پیش باید متوجه این بحران میشدند. ما در سال ۹۱ و حتی پیش از آن، در بدنه کارشناسی پیشبینی کردیم که ناترازی گازی و برقی به این شدت خواهد رسید. متاسفانه، دولتهای گذشته نتواستند به موقع اقدام کنند. از آن زمان تاکنون، مشکلات در تأمین انرژی، خصوصاً در بخش گاز و برق، کاملاً مشهود بوده و متاسفانه اقدامات قابل توجهی برای اصلاح وضعیت صورت نگرفته است
جعفر قادر عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم که به نوعی گفته های رییس مجلس را تایید می کند، در اینباره به بازار می گوید: مساله ناترازی انرژی به هیچ عنوان یک مسئله جدید نیست. در حقیقت، مدیران کشور از دهها سال پیش باید متوجه این بحران میشدند. ما در سال ۹۱ و حتی پیش از آن، در بدنه کارشناسی پیشبینی کردیم که ناترازی گازی و برقی به این شدت خواهد رسید. متاسفانه، دولتهای گذشته نتواستند به موقع اقدام کنند. از آن زمان تاکنون، مشکلات در تأمین انرژی، خصوصاً در بخش گاز و برق، کاملاً مشهود بوده و متاسفانه اقدامات قابل توجهی برای اصلاح وضعیت صورت نگرفته است.
او همچنین بر ضرورت عبور از دولتیگرایی صنعت برق تاکید کرد و گفت: در حوزه نیروگاهی نیز لازم است با اولویت انرژیهای تجدیدپذیر یک نهضت تولید برق با تولیگری بخش خصوصی ایجاد شود. جذب سرمایه خارجی، انسجام بخشی در زنجیره تولید برق تجدیدپذیر و جلب مشارکت دانشبنیانها میتواند به کارآمدی این نهضت کمک کند.
تولید از مصرف عقب افتاد
پیش از این ناترازی برق در تابستانها چالشبرانگیز میشد؛ در تابستانهایی که اوج تقاضای برق شکل میگرفت، اما حالا وضعیت ناترازی برق به زمستان و فصول سرد رسیده است.
کمبود تولید برق یا عقبماندگی تولید برق به نسبت تقاضا از سال ۱۳۹۳ آغاز شد. تا هفت سال بعد یعنی در مردادماه سال ۱۴۰۰ ناترازی برق بیش از ۱۲ هزار مگاوات بوده است. این ناترازی در تابستان سال ۱۴۰۳ به بیش از ۱۸ هزار مگاوات رسید و پیشبینی میشود اگر تولید و توزیع برق رشد نکند، میزان ناترازی برق به ۳۰ هزار مگاوات برسد
کمبود تولید برق یا عقبماندگی تولید برق به نسبت تقاضا از سال ۱۳۹۳ آغاز شد. تا هفت سال بعد یعنی در مردادماه سال ۱۴۰۰ ناترازی برق بیش از ۱۲ هزار مگاوات بوده است. این ناترازی در تابستان سال ۱۴۰۳ به بیش از ۱۸ هزار مگاوات رسید و پیشبینی میشود اگر تولید و توزیع برق رشد نکند، میزان ناترازی برق به ۳۰ هزار مگاوات برسد.
از آن سو، با وجود ناترازی گاز در کشور، نهایت میزانی که میتوان نیروگاه حرارتی را وارد مدار کرد، فقط ۲۰ هزار مگاوات است؛ از آن سو نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور بسیار توسعه نیافته است. محسن طرز طلب معاون وزیر نیرو البته مدعی است که با پیک سال آینده ظرفیت انرژی های تجدید پذیر با ۵ هزار مگاوات افزایش خواهد یافت. اما مشخص نیست تا چه اندازه از این هدف گذاری محقق خواهد شد بماند که این میزان افزایش ظرفیت حتی جوابگوی رشد مصرف سالانه کشور که در سال های گذشته به طور متوسط ۵ درصد بوده هم نیست.
جالب است که بدانید براساس گزارش وزارت نیرو، ایران باید سالانه تولید برق خود را بین پنچ هزار تا پنجهزارو ۲۰۰ مگاوات افزایش دهد اما تولید برق از برنامه بسیار عقب افتاده و همین موضوع عامل عقبماندگی تولید از تقاضاست.
قادری با اشاره به اینکه در سالهای گذشته تولید و مصرف برق تقریبا سربهسر بوده است و گاهی کمتر از تقاضا بوده است، افزود: به همین دلیل دولت برای تأمین برق خانگی، ناچار شده به قطع گسترده برق صنایع و کارخانجات روی بیاورد و در مقاطعی برق خانگی را قطع کند. بررسی گزارشهای آماری وزارت نیرو نشان میدهد که در سال ۹۴ میزان افزایش ظرفیت تولید برق کشور حتی به هزار مگاوات هم نرسید و درواقع میزان تولید برق حتی به یکپنجم برنامه سالانه نرسید.
در نظام تولید برق در دنیا، به طور متوسط زغالسنگ ۳۵ درصد، گاز طبیعی ۲۳ درصد، برقآبی ۱۵ درصد و انرژیهای تجدیدپذیر ۱۴ درصد از برق را تأمین میکنند. در مقابل، ایران با وجود رشد مصرف، در بخش تولید پیشرفت چندانی نداشته و سهم تجدید پذیرها از تامین برق کمتر از یک درصد است
او با اشاره به بی توجهی به ظرفیت انرژی های تجدید پذیر در ایران، گفت: سهم انرژیهای تجدیدپذیر در تولید برق کشور بسیار ناچیز بوده و در سالهای اخیر رشد قابل توجهی نداشته است. در نظام تولید برق در دنیا، به طور متوسط زغالسنگ ۳۵ درصد، گاز طبیعی ۲۳ درصد، برقآبی ۱۵ درصد و انرژیهای تجدیدپذیر ۱۴ درصد از برق را تأمین میکنند. در مقابل، ایران با وجود رشد مصرف، در بخش تولید پیشرفت چندانی نداشته و سهم تجدید پذیرها از تامین برق کمتر از یک درصد است.
این نماینده مجلس ادامه داد: دولت در این صنعت سیاستگذاری، اجرا و نظارت را برعهده دارد و اولین گام برای بهبود این شرایط آن است که از طریق اصلاح حکمرانی صنعت برق، حوزه سیاستگذاری و اجرا از یک دیگر تفکیک شده و دست بخش خصوصی در تامین برق باز شود؛ به این ترتیب که اجازه داشته باشد، برق تولید کند و اجازه صادرات نیز داشته باشد. در عین حال مجوز سرمایهگذاری در نفت و گاز نیز به فعالان اقتصادی داده و امکان تبادل انرژی در صنایع مختلف نیز فراهم شود.
نظر شما