بازار؛ گروه راه و مسکن: تاکید دولت چهاردهم بر ادامه مسکن ملی اگر چه می توانست خبری خوشحال کننده برای متقاضیان طرح نهضت ملی باشد اما عدم ابلاغ تسهیلات ۸۰۰ میلیون تومانی مسکن ملی نشان داد که اگر دولت هم بخواهد سیستم بانکی علاقه ای به پیشرفت این طرح بزرگ ملی ندارد.
اگر چه چهار ماه از فعالیت وزارت راه و شهرسازی در دولت چهاردهم می گذرد اما به نظر می رسد هنوز این وزارتخانه نتوانسته طرح های خود در طرح مسکن ملی را سرعت ببخشد.
اگر چه هنوز مسئولان این وزارتخانه گزارشی از عملکرد در حوزه نهضت ملی مسکن و اقدامات انجام شده منتشر نکرده اند اما وام ۸۰۰ میلیون تومانی نهضت ملی مسکن که قرار بود ورق را برگرداند و منجر به افزایش سرعت ساخت و ساز شود، عدم ابلاغ آن طبیعتاً هیچ تغییری را نمی تواند ایجاد کند.
اوایل آبانماه امسال، سرپرست پیشین معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده بود: از زمان آغاز نهضت ملی مسکن، حدود ۸۰۰ هزار واحد در بخش مسکن حمایتی تعریف شده که تنها ۲۰ هزار واحد آن تکمیل شده است.
مسعود بیاتمنش تاکید کرد: قرارداد تأمین تسهیلات برای ۳۷۰ تا ۳۸۰ هزار واحد با بانکها امضا شده و باقی واحدها باید تأمین مالی شوند. میانگین پیشرفت پروژهها حدود ۲۰ درصد است و انتظار میرود ۳۸۰ هزار واحد طی دو سال اول دولت چهاردهم تکمیل و به مردم تحویل شود. از ۸۰۰ هزار واحد تعریفشده، حدود ۴۰۰ هزار واحد در مراحل زمین (تامین) و فونداسیون هستند.
فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی هم پیشتر با تأکید بر شفافیت در ارائه آمار، گفته بود: تحویل واحدهای نهضت ملی مسکن موضوعی نیست که بتوان آمار آن را تغییر داد. آنچه ساخته شده، مشخص است. باید با مردم صادق باشیم و اقدامات انجامشده را با شفافیت بیان کنیم.
وی افزود: از بهمن ۱۴۰۲ رکود در پروژههای جهش تولید مسکن مشهود بوده که دلیل اصلی آن کمبود منابع مالی و عدم پرداخت تسهیلات بانکی است.
صادق تصریح کرد: اینکه پروژههای نهضت ملی مسکن پیش نمیرود، صحیح نیست؛ بلکه روند این پروژهها رو به رشد است و منابع مالی در حال تزریق هستند. اختلافها عمدتاً مربوط به نحوه ساختوساز است.
در جدیدترین رویداد و طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی قرار بود در سفر استانی رئیسجمهور و هیئت وزیران به خراسان شمالی، ۲۰۰۰ واحد مسکونی نهضت ملی در شهرها و روستاهای این استان افتتاح شود.
در حالی ۴ ماه از فعالیت وزارت راه و شهرسازی در دولت چهاردهم می گذرد که تاکنون گزارش جامعی از عملکرد این وزارتخانه طی این چهارماه در حوزه نهضت ملی مسکن اعلام و منتشر نشده است و رسانه ها اطلاعاتی از میزان پیشرفت این پروژه ها ندارند.
در هجدهمین جلسه شورای عالی مسکن در دولت سیزدهم، مصوبه شورای عالی مسکن برای افزایش وام مزبور ۴ ماه قبل به بانک ها اعلام شد اما تا به امروز، بانک مرکزی برای اجرای آن مقاومت می کند. در این جلسه تصویب شد که مبلغ وام به ۸۰۰ میلیون تومان افزایش یابد اما هیچ یک از اعضای این شورا، عدم همکاری بانک ها را در نظر نگرفتند.
در همین راستا، صدای برخی از نمایندگان مجلس نیز درآمده و نسبت به موضع بانک مرکزی انتقاد کرده اند. یکی از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس ضمن انتقاد از تاخیر در ابلاغ آیین نامه اعطای تسهیلات مسکن از سوی بانک مرکزی، خاطرنشان ساخت که اگر نسبت به این موضوع اقدامی جدی نشود، قطعا منجر به نارضایتی عمومی و بروز مشکلات جدی در حوزه تامین مسکن خواهد شد.
دلایلی که بانک مرکزی برای این تاخیرها بیان می کند، بیشتر شبیه به بهانه هستند. مثلاً بانک مرکزی اعلام می کند که علت این تاخیر، جلوگیری از تورم است. نکته ای که در نظر نمی گیرند، این است که به هرحال این وام ها برای تامین نیازهای اساسی مردم و در بخش های مولد مصرف می شوند. بنابراین قرار نیست این پول ها وارد بخش های غیرمولد و سوداگرانه شوند و در نتیجه، تورم ایجاد کنند.
اصلی ترین کاربرد این وام ها، ساخت و ساز است که در نهایت هم منجر به رفع نیاز مردم می شود، هم اشتغال زایی می کند که فرسنگ ها با ایجاد تورم فاصله دارد. متاسفانه بانک مرکزی عملکرد رضایت بخشی در این خصوص نداشته و مدام در این امر، تاخیر ایجاد کرده است.
نظر شما