بازار، گروه استانها: همزمان با ناترازی های انرژی به خصوص برق یکی از مهمترین مسائلی که در محافل اقتصادی و رسانه ای استان سمنان مورد انتقاد قرار می گیرد، بی توجهی به ظرفیت انرژی خورشیدی با توجه به داشته های این استان است.
استان سمنان ۳۱۰ الی ۳۲۰ روز آفتابی دارد و به نظر می رسد مناسب ترین مکان به لحاظ اجرای طرح های انرژی خورشیدی در کنار اصفهان و یزد و طبس و ... باشد اما چرا مسئولان امر به این موضوع توجهی ندارند؟
فقدان نگاه کلان
یک کارشناس حوزه انرژی در گفتگو با خبرنگار بازار، ضمن بیان اینکه مسئولان ما متاسفانه نگاه کلان ندارند، گفت: در استان سمنان دو نیروگاه خورشیدی در دست احداث است که سال های سال است مسئولان از اجرای این طرح ها صحبت به میان می آورند اما کماکان این دو نیروگاه به صورت کامل به بهره برداری نرسیده است.
کارشناس مدیریت برنامه ریزی: مسئولان ما در این دو دهه به خصوص بعد از دولت احمدی نژاد تلاش دارند که برنامه هایی اجرایی کنند که در همان مقطع مسئولیت شان به بروز و ظهور برسد
حسین نجاتی بیان کرد: نیروگاه های مذکور ده کیلوواتی هستند و فاز اول نیروگاه دامغان سال ۱۴۰۱ راه اندازی شده است اما مشکل اینجا است که تمام این نیروگاه هم که به بهره برداری برسد می تواند نیمی از برق مورد نیاز دامغان را تامین کند و در نتیجه این نیروگاه وسعتی ندارد که بتواند بخشی از مشکلات استان سمنان یا کشور را حل کند.
وی با بیان اینکه نیروگاه سمنان نیز شش مگاوات است که تا کنون یک مگاوات آن ( حدود ۷۵درصد یک مگاوات) آن وارد خط شده و این نشان می دهد که این نیروگاه هم همچنان نیاز به زمان دارد، افزود: هزینه های بسیار بالا، یکی از مهمترین مشکلات این دو نیروگاه است.
بی توجهی به ظرفیت ها
این کارشناس انرژی با بیان اینکه استان سمنان ۳۲۰ روز آفتابی دارد، ابراز کرد: این استان بهترین ظرفیت برای انرژی خورشیدی است و از سوی دیگر ما وزش باد شدید به دلیل تلاقی جبهه هوای سیبری و کویری ایران را در دامغان شاهد هستیم اما هیچ بهره برداری از این رو نعمت خدادادی نمی شود.
نجاتی با بیان اینکه تندبادهای دامغان سال ها است که مورد توجه قرار گرفته اما هیچ بهره برداری از آن نمی شود، بیان کرد: مسئولان ما در استان سمنان طی دو دهه اخیر، نگاه کلان به تامین انرژی نداشته اند و از سوی دیگر بعد از تحریم ها و مسائل و مشکلات اقتصادی که برای کشورمان پدید آمد، به صورت کلی از برنامه تامین انرژی پاک عقب افتادیم.
وی با بیان اینکه مسئولان ما در این دو دهه به خصوص بعد از دولت احمدی نژاد تلاش دارند که برنامه هایی اجرایی کنند که در همان مقطع مسئولیت شان به بروز و ظهور برسد تا بتوانند گزارش عملکرد بدهد، افزود: متاسفانه مسئولی نیامده که برای یک برنامه ده ساله و ۲۰ ساله استان سمنان کاری صورت دهد.
تفاوت نگاه ما با خارجی ها
یک کارشناس برنامه ریزی و مدیریت دولتی نیز در گفتگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه در کشورهای خارج برای سالی ۱۸۰ روز نیز میلیون ها دلار سرمایه گذاری انرژی خورشیدی صورت می دهند، گفت: در استان سمنان با ۳۱۰ الی ۳۲۰ روز آفتابی هیچ اقدام در خور و شایسته ای صورت نگرفته است.
کارشناس اقتصادی: ما شاهد یک شلختگی در اولویت سنجی در کشورمان بوده ایم که برای طرح های دارای اولویت های دست چندم هزاران میلیارد تومان بودجه دیده شده است
امید تیموری با بیان اینکه چینی ها در ایران سرمایه گذاری های کلانی در بخش مزارع بیت کوین و رمز ارزها کرده اند که نمونه آن در رفسنجان است، بیان کرد: این امر نشان می دهد که می توان چینی ها را برای سرمایه گذاری به کشور فراخواند اما چرا به جای بیت کوین انرژی خورشیدی به سرمایه گذاران این کشور پیشنهاد نشده مشخص نیست.
وی با بیان اینکه برق ارزان برای چینی ها سبب شده تا ایران را بهشت رمز ارز بداند اما امروز شرایط عوض شده است، تاکید کرد: امروز ناترازی گریبان گیر مردم خودمان شده است در نتیجه باید فکری کرد و به نظر می رسد که همان چینی ها بهترین گزینه برای سرمایه گذاری انرژی خورشیدی در استان سمنان هستند.
عدم بهره گیری از ظرفیت ها
این کارشناس برنامه ریزی با بیان اینکه دلایلی وجود دارد که ما نتوانسته ایم از انرژی خورشیدی بهره بگیریم، ابراز کرد: مهمترین مشکل ما تحریم ها و مسائل اقتصادی در پی آن شامل تلاطم ارز و دلار و ... است که یکباره هزینه پلیت های انرژی خورشیدی را سدها برابر کرد و در نتیجه گرانی صفحات خورشیدی از مهمترین موانع سرمایه گذاری در این حوزه است.
تیموری با بیان اینکه مانع دوم فقدان فناوری و به روز کردن تکنولوژی است، ابراز کرد: ما شاید توانسته باشیم روی کاغذ یا در آزمایشگاه ها و توسط جهادگران عرصه دانش و جوانان مستعد کشورمان به اقداماتی در حوزه انرژی پاک دست زده باشیم اما سوال اساسی این است که در دو دهه اخیر برای اجرایی شدن این طرح ها چه گامی از سوی حاکمیت برداشته شده است؟
وی با بیان اینکه امروز چند درصد از تولید علم در حوزه انرژی های تجدید پذیر و غیر فسیلی دانشگاه ها و مراکز علمی و پارک های علم و فناوری کشورمان اجرایی شده است، افزود: وقتی چیزی نکاشته ایم، نباید انتظار داشته باشیم که محصولی را هم برداشت کنیم و این یکی از مشکلات عمده در کشورمان و طبیعتاً استان سمنان است.
راهکارها چیست ؟
درباره راهکارهای این امر نیز با یک کارشناس اقتصادی گفتگو کردیم چرا که همه ما می دانیم که تحریم ها و هزینه های سرسام آور و حتی چند ده هزار میلیارد تومانی نیاز است که یک نیروگاه خورشیدی بتواند ساخته شود و مثلاً برق مورد نیاز استان سمنان را تامین کند اما کمتر درباره راهکارها صحبت نمی شود.
حسن همتیان در گفتگو با خبرنگار بازار، با مثال زدن پروژه های مهمی مانند آزادراه حرم تا حرم و انتقال آب خزر و عمان و همچنین سدهای بسیار عظیم، می گوید: اگر بگوییم پول نداریم این سوال مطرح است که چطور هزاران میلیارد تومان برای حرم تا حرم داشتیم که فکر اجرای آن را کردیم آن هم در حالی که هر کیلومتر آزاد راه بیش از ۳۰ میلیارد تومان هزینه ساخت در بر خواهد داشت.
وی با بیان اینکه پول وجود دارد اما درباره آن اولویت بندی هایی صورت نگرفته است برای مثال به جای حرم تا حرم به نظر می رسد انتقال آب به استان سمنان از اهمیت بیشتری برخوردار بود، افزود: مضافاً بر اینکه برای نیروگاه های خورشیدی که حتی یک مورد آن به اندازه دهستان طرود یا فرومد استان سمنان به صورت کلی می تواند برق شمالشرق ایران را تامین کند، برنامه ریزی صورت نگرفته است.
اهمیت ناترازی ها
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه مگر ناترازی انرژی و نداشتن برق اهمیت ندارد؟ آیا این موضوع مهمتر است یا اتوبان تهران- مشهد، تاکید کرد: ما شاهد یک شلختگی در اولویت سنجی در کشورمان بوده ایم که برای طرح های دارای اولویت های دست چندم هزاران میلیارد تومان بودجه دیده شده وگرنه استارت نمی خورد و برای طرح های ضروری مانند آب و برق کاری صورت نگرفته است.
همتیان با بیان اینکه مشکل بعدی این است که ما ما امروز با دلار ۷۴ هزار تومانی دیگر نمی توانیم بدون کنسرسیوم های بین المللی و سرمایه گذاری خارجی و همکاری های چند جانبه فراملی نیروگاه خورشیدی بزرگی بسازیم که بتواند بخشی از نیاز کشورمان مثلا ۲۰ درصد نیاز برقی ایران را تامین کند، افزود: برای ساخت چنین نیروگاهی در برهه امروز حتی هزاران میلیارد تومان هم فایده ندارد.
یک کارشناس اقتصادی: امروز شاهد افت شدید در امید بین مردم هستیم زیرا قطعی برق ها بسیار به مردم فشار وارد کرده است
وی با بیان اینکه یک راهکار جذب کنرسیوم ها و همکاری های بین المللی مثلا با حضور چین، روسیه، قزاقستان و ... است از سوی دیگر می توان مردم را در این دست طرح ها شریک کرد و نقدینگی را هم جمع آوری نمود و بعد از راه اندازی، دولت و صنایع برق تولیدی نیروگاه را خریده و به سهام داران از این طریق سود بدهند، افزود: بدون این کارها اگر بخواهیم به بودجه های دولتی نگاه کنیم هرگز موفق نخواهیم شود.
کنسرسیوم نیاز داریم
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه آخرین زور دولت ما همین است که امروز شاهد هستیم، گفت: از دولت احمدی نژاد که ما تقابل با دنیا را جایگزین گفتگو با دنیا و تمدن ها کردیم، باید فکر اینجا را می کردیم یعنی می دانستیم که شرایط ما به تقابل و نزاع نزدیک است و در نتیجه می بایست آرایش متناسب را می گرفتیم اما هیچ برنامه ریزی در این زمینه صورت نگرفته است.
همتیان با بیان اینکه امروز شاهد افت شدید در امید بین مردم هستیم زیرا قطعی برق ها بسیار به مردم فشار وارد کرده و نارضایتی گسترده ای را ایجاد کرده است، بیان کرد: مشکل اینجا است که دولت هم توان بیشتری ندارد و در نتیجه به نظر می رسد تنها راهکار این باشد که ما بتوانیم از کنسرسیوم های بین المللی برای سرمایه گذاری بهره مند شویم.
وی افزود: سمنان به عنوان نماینده ایران اسلامی در کنسرسیوم گردشگری جاده ابریشم با حضور ۲۰ کشور دنیا از جمله چین، قزاقستان و تاجیکستان و ... است و این سبب بسط تعاملات اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و... می شود در نتیجه به نظر می رسد بهترین فرصت در اختیار ما است تا بتوانیم خارجی ها را برای سرمایه گذاری در زمینه انرژی خورشیدی به استان بیاوریم و با تزریق مالی آنها دو نیروگاه سمنان و دامغان را هم راه اندازی کنیم.
نظر شما