۲۸ آذر ۱۴۰۳ - ۱۶:۳۵
تشریح سیاست ارزی دولت از زبان فرزین؛ بالاترین ذخایر طلا را داریم

تشریح سیاست ارزی دولت از زبان فرزین؛ بالاترین ذخایر طلا را داریم

رئیس کل بانک مرکزی به تشریح سیاست جدید ارزی این بانک در بازار ارز تجاری پرداخت.

به گزارش بازار، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، در یک گفت‌وگوی ویژه خبری توضیحاتی را درباره سیاست‌های ارزی جدید ارائه کرد.

او اظهار داشت: سامانه نیما به عنوان سامانه‌ای بود که در آن نرخ ارز توسط بانک مرکزی تعیین می‌شد، اما قانون برنامه بر تأسیس بازاری تأکید داشت که نرخ ارز باید بر اساس عرضه و تقاضا شکل گیرد.

وی همچنین اشاره کرد که این بازار جدید، نخستین بازار حواله ارز در کشور محسوب می‌شود و افزود: از یک سال و نیم پیش بر روی این بازار کار کرده‌ایم.

همچنین وجود ارز نیما به معنای این بود که پتروشیمی‌ها و فولادی‌ها ارز خود را عرضه می‌کردند، در حالی که سایر بخش‌ها با نرخ‌های توافقی معاملات ارزی خود را انجام می‌دادند.

رئیس کل بانک مرکزی با ذکر این نکته که از سال گذشته سامانه بازار ارز توافقی را در دستور کار قرار داده‌ایم، افزود: این بازار در سه یا چهار ماه اخیر شکل گرفته و نرخ ارز در آن بین ۵۸ تا ۶۱ هزار تومان بوده است.

وی تأکید کرد که نرخ‌ها در بازار توافقی محدودیتی ندارند، اما خریداران برای دلار با نرخ‌های بالا وجود ندارند.

فرزین افزود: پنج شنبه هفته گذشته چون می خواستیم نرخ ارز سامانه نیما را به توافقی نزدیک کنیم؛ اطلاعیه دادیم که از شنبه نرخ سامانه نیما مثل بازار توافقی شکل می گیرد.

او با بیان اینکه نرخ توافقی در سامانه نیما کاملا آزاد بود، گفت:نرخ دراین سامانه هیچ سقف وکفی ندارد؛ شاید یک نفر نرخ ۸۰-۹۰هزار تومان بگذارد ولی خریداری ندارد؛ براساس سیستم جورسازی نرخ شکل می گیرد.

از بدشانسی هایی که اوردیم این بود که به تعطیلات خوردیم وخیلی از شرکت ها نتوانستند عرضه داشته باشند. امروز تماس گرفتیم و خیلی از شرکت ها آمدند و عرضه انجام دادند. از فردا نیز بانکها بازار می شوند.

رئیس کل بانک مرکزی ضمن اشاره به اینکه اتفاق جدیدی در بازار توافقی نیفتاده است ولی نرخ نیما را کمی افزایش دادیم و به بازار ارز توافقی رساندیم؛ تصریح کرد: ما در بانک مرکزی قانونی که به ما ابلاغ شده است را اجرا کردیم. از نظر ما نرخ حقیقی حول وحوش ۶۳-۶۴ هزار تومان است.

عملیات روانی دشمن بعد از اعلام سیاست جدید ارزی

او گفت: ما ساعت ۱۳:۳۰ روز پنج شنبه این اطلاعیه را دادیم؛ ساعت ۲۳ خبر پهپادهای مشکوک را سی ان ان زد؛ فردای آن روز شایعات درباره خبر کاهش فروش نفت و … مطرح شد؛ هر ۲-۳ ساعت یکبار یک خبر منفی در کشور بعد از انتشار اطلاعیه بانک مرکزی منتشر کردند.

فرزین اضافه کرد: بدلیل تهدیدهایی که به صورت برنامه ریزی شده در روز نخست اجرای سیاست جدید ارزی در نیما داشتیم؛ قیمت دلاردر بازار غیر رسمی افزایش یافت.

بالاترین ذخایر طلا را داریم

وی با بیان اینکه واقعا یک عملیات روانی است، گفت: جزو پنج کشور اول در خرید طلا هستیم؛ بالاترین ذخایر طلارا براساس مجموع ذخایر ارزی داریم.

از آینده هم نگرانی نداریم چراکه درتولید نفت مان مشکلی به وجود نیامده است. با شایعاتی که منتشر می کنند تلاش می کنندبازار را بهم بزنند.

تا الان ۵۱ میلیارد دلار ارز عرضه کردیم وتا پایان سال بالای ۷۰ میلیارد دلار ارز عرضه خواهیم کرد.

او با بیان اینکه متاسفانه با شایعات مدام در کشور دلهره و ترس ایجاد می کنند؛ ادامه داد: منتفعین افزایش ارز در کشور تلاش می کنند با شایعات ارزی دل مردم را خالی کنند.

بعد از پایان تعطیلی ها شاهد افزایش عرضه ارز در بازار خواهیم بود. دیروز ۲۲۰ میلیون دلار عرضه شد ولی اعتقاد داریم این بیشتر می شود و هیچ محدودیتی در این زمینه نداریم.

فرزین درباره منافع سامانه جدید ارزی هم توضیحاتی داد و گفت: اولین منفت ایناست که از کوتاژ فروشی جلو گیری می کند؛از خالی فروشی جلوگیری می کند.

در این سامانه تسویه ریالی و ارزی از طریق دو بانک صورت می‌گیرد و قیمت گذاری دستوری نیست بلکه به صورت توافقی است و نرخ این بازار به عنوان نرخ غالب شناخته می‌شود.

ارز ۲۸۵۰۰ تومانی حذف می شود؟

او درباره ارز ۲۸۵۰۰ تومان هم توضیحاتی داد و افزود: امسال ۱۵ میلیارد دلار برای کالاهای اساسی و دارو ارز ۲۸۵۰۰ تومانی خواهیم داد. طبق برنامه ریزی تخصیص دادیم تا الان؛ بحثی مطرح شد چون دولت کسری بودجه دارد این ۱۵ میلیارد دلار به ۱۲ میلیارد دلار کاهش یابد تا دولت مابقی را در بازار بفروشد و کسری بودجه را تامین کند.

این مطرح شده ولی در جلسه با آقای رئیس جمهور ایشان مخالفت کردند با کاهش ارز دارو و کالاهای اساسی. همچنان تاکید شد بر تامین ارز کالاهای اساسی و دارو. هیچ اتفاقی برای ارز کالای اساسی با ۲۸۵۰۰ برای سال جاری نیفتاده است.

وی با بیان اینکه برای سال آینده اختیار به دولت داده شده است واگر دولت حس کرد معیشت مردم به خطر می افتد از روش دیگری اقدام می کند، گفت: اما برخی سعی دارندبازارها را بهم بزنند. بیش از آنکه از عملیات واقعی بخوریم از شایعات ضربه می خوریم.

اصلاح نظام بانکی به کجا رسید؟

رئیس کل بانک مرکزی درباره اقدامات انجام شده برای اصلاح نظام بانکی گفت: بانکها را به تفکیک بررسی کردیم؛ کفایت سرمایه بانک های ما پایین است و ما به همین دلیل مشکل داریم.

فرزین ضمن اشاره به اینکه ۲۲۰ همت افزایش سرمایه در بانک ها برای سال جاری داریم، گفت: برنامه ریزی ما این است که این را به بالای ۴۴۰ همت تا پایان سال برسانیم؛ نزدیک به ۲ برابر کردیم سرمایه بانک ها را. کفایت سرمایه بانک ها به ۲ تا ۳ میرسد در سال جاری و در سال اینده به سمت ۸ می رویم.

او با بیان اینکه تمام بانک ها باید به سمت کفایت سرمایه ۸ حرکت کند، گفت: یک موضوع درباره بانک آینده است؛ امشب از شورای عالی بانک مرکزی به اینجا آمده ام، برنامه ما برای بانک آینده مشخص شده و یک جلسه ویژه برای این بانک خواهیم داشت؛ برنامه اصلاحات بانک آینده یک برنامه اساسی است که اصلاحات آن روی کل نظام بانکی اثر خواهد داشت.

فرزین با تأکید براینکه تا الان ۴۳ درصد رشد در سرمایه بانک ها داشتیم و امیدواریم این تا ۱۰۰ درصد افزایش یابد، تصریح کرد: صندوق های قرض الحسنه یکی از نهادهای موثر در تامین مالی مردم هستند؛ برای ساماندهی این صندوق ها که در قانون برنامه هم آمده است، ۳۵۰۶ صندوق را شناسایی کردیم.

از این تعداد ۹۶ درصد صندوق های کوچک با سرمایه زیر ۲۰۰ میلیون تومان هستند. درایین نامه جدید برای صندوق های کوچک و خرد دیگر نیازی به مجوز بانک مرکزی نیست.این ها ۶ تا یکسال یکبار باید گزارشی از فعالیت خودشان به ما بدهند.

سرمایه صندوق های متوسط بالای ۲,۵ ملیارد و بزرک بالای ۱۰۰ میلیارد است که باید تحت نظارت و مجوز ما باشند. انشالله در اولین فرصت این ایین نامه را به تصویب می رسانیم.

صف وام ازدواج ۴۸۰ هزار نفر است

رئیس کل بانک مرکزی درباره وام ازدواج هم توضیحاتی داد و گفت: این وام واقعا دغدغه ماهم هست؛ ۲۳ درصد تسهیلاتی که می دهیم به خانوارها تعلق می گیرد، سهم خانوار رو به افزایش است.

تا ۲۶ آذرماه ۱۶۴ همت وام ازدواج به ۴۹۰ هزار نفر دادیم. ۱۵۲ درصد درصد تحقق وام پرداختی است؛ ۵۲ درصد از برنامه جلوتریم. اگر طبق هدف جلو می رفتیم افراد در صف بیشتر میشدند. تا پایان سال ۲۰۰ همت وام ازدواج و فرزند باید بدهیم.

او با بیان اینکه ما براساس منابع قرض الحسنه که داریم می توانیم این تسهیلات را بپردازیم، افزود: ۵۰ همت از ذخیره قانونی بانکها کم کردیم تا بانکها بتوانند وام ازدواج بدهند؛ وام فرزند ۳۵ همت به ۴۳۵ هزار نفر پرداخت کردیم.

درصد تحقق نیز ۱۰۲ درصد است. ۴۸۰ هزار نفر در صف ازدواج و همین حدود در فرزند اوری در صف هستند. ۱۹۱ همت برای پرداخت وام به افراد این صف نیاز داریم. وام ازدواج سال آینده ثابت ماند ولی فرزندآوری کمی افزایش یافت.

عراق و ترکیه هم به شتاب وصل می شود؟

فرزین درباره اتصال عراق و ترکیه به شتاب ایران گفت: برای ترکیه تلاش کردیم تا شبکه کارتی مان را به هموصل کنیم ولی هنوزمحقق نشده است؛ الان به اینفکر افتادیم که کارت هایی را به مسافران بدهیم.

الان امکان پذیر نیست شبکه کارتی مان به عراق و ترکیه متصل شوند. درباره روسیه ما به یک پیوند کامل رسیدیم و بانک های مان بهم وصل شده اند.

بر پول مسلط شدیم

رئیس کل بانک مرکزی درباره سیاست های پولی این بانک هم توضیحاتی داد و گفت: نرخ رشد نقدینگی به هدفمان نزدیک شده است.

اینکه جلوی رشد پول را خیلی زیاد بگیریم خوب نیست؛ نرخ رشد را در کانال ۲۵ درصد قرار بود حفظ کنیم ولی ۵-۶ ماه است که شوک های زیادی در اقتصاد کشور داشتیم. نرخ رشد نقدینگی ۲۸,۶ درصد تا یک ماه قبل رسیده بود. الان اخرین عدد ۲۸.۱ درصد شده است.

او با تأکید براینکه بر پول مسلط شدیم و خیلی نگران آن نیستیم، افزود: اقداماتی را به زودی برای تامین مالی صنعت شروع خواهیم کرد.

فرزین گفت: امیدواریم با همکاری تجار و فعالان اقتصادی برنامه های خودمان را در بازار پیش ببریم؛خیلی نگران آینده نیستیم؛ بانک مرکزی با اقتدار کامل سیاست خود به ویژه سیاست های ارزی خود را پیش می برد.

کد خبر: ۳۱۷٬۱۳۹

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha