بازار، گروه آب و انرژی: نسبت قیمت نفت به طلا به پایین ترین حد خود در طی سال های گذشته رسیده است. در شرایطی که رکورد شکنی های طلای زرد ادامه دارد که تولید کنندگان طلای سیاه به دلیل نگرانی از ریزش شدید قیمت ها، طرح کاهش تولید خود را بازهم تمدید کردند. در این میان پیش بینی ها نسبت به وضعیت تقاضا در بازار هم به شدت نگران کنند شده طوری که اوپک، در جدیدترین گزارش ماهانه خود که روز چهارشنبه منتشر شد، پیشبینی رشد تقاضا برای سال ۲۰۲۵ را برای پنجمین ماه متوالی و به بیشترین میزان، کاهش داد.
با این حال قیمت نفت همچون در کانال ۷۰ دلار در نوسان است. به گزارش رویترز امروز، بهای معاملات نفت برنت با ۱۴ سنت افزایش، در ۷۳ دلار و ۶۶ سنت در هر بشکه ایستاد. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۶ سنت افزایش، به ۷۰ دلار و ۳۵ سنت در هر بشکه رسید. هر دو شاخص روز چهارشنبه، بیش از یک دلار افزایش داشتند. در این میان اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد پیش بینی میشود تقاضای جهانی برای نفت در سال آینده، به حدود ۱۰۴.۳ میلیون بشکه در روز برسد که کمتر از پیش بینی قبلی ۱۰۴.۴ میلیون بشکه در روز است. همچنین، پیش بینی میشود تولید جهانی نفت در سال ۲۰۲۵، به ۱۰۴.۲ میلیون بشکه در روز برسد که کمتر از پیش بینی قبلی ۱۰۴.۷ میلیون بشکه در روز است.
رشد ۲ درصدی قیمت طلا در یک هفته
اما شرایط در بازار طلای زرد کاملا متفاوت است. بررسی قیمت ها نشان می دهد که پس از گذشت دو هفته کمرونق، روز گذشته طلای جهانی توانست بار دیگر قیمت دو هزار و ۷۰۰ دلار را تجربه کند. قیمت این فلز گرانبها از آغاز هفته کاری در جهان، بیش از دو درصد افزایش یافت. در همین حال، شاخص دلار نیز به بالاترین سطح دو هفته اخیر رسید. سرمایهگذاران در این روز منتظر انتشار دادههای کلیدی اقتصاد، از جمله نرخ تورم ایالاتمتحده بودند.
بسیاری از معاملهگران بازار معتقدند که فدرالرزرو در جلسات پایانی سال ۲۰۲۴ در ماه دسامبر نرخ بهره را بار دیگر کاهش خواهد داد، اما برخی دیگر منتظر انتشار آمار تورم نوامبر ماندند. همزمان با آغاز معاملات طلا در روز گذشته، پیشبینی میشد که نرخ تورم ایالاتمتحده در نوامبر به نرخ ۲.۷ درصد افزایش یابد. این عدد همچنان به هدف دو درصدی فدرالرزرو نزدیک است و میتواند گمانهزنیها را مبنی بر کاهش بیشتر نرخ بهره افزایش دهد.
در صورتی که نرخ تورم افزایش چشمگیری داشته باشد، فدرالرزرو مجبور میشود که به سیاستهای انبساطی خود، از جمله کاهش نرخ بهره، خاتمه دهد. اگر تورم بیش از حد انتظار باشد، ممکن است حتی نرخها افزایش پیدا کنند. بهطور معمول سطح نرخ بهره با قیمت طلای جهانی رابطه معکوس دارد؛ زیرا با افزایش نرخ بهره، هزینهفرصت نگهداری طلا افزایش مییابد و سرمایهگذاران سرمایه خود را به سمت داراییهایی با بازدهی بالاتر میبرند. جالب است که بدانید در روزهای گذشته در کنار قیمت طلا، شاخص دلار آمریکا نیز به بالاترین سطح دو هفته اخیر، به عدد ۱۰۶.۶ رسید.
نگاهی به رابطه قیمت طلا و نفت
نسبت قیمت نفت به طلا از زمان فروپاشی سیستم برتون وودز در اوایل دهه ۱۹۷۰، نوسانات زیادی را تجربه کرده است. این نوسانات در پنج دوره مختلف قابل تقسیم است:
۱. بحران نفتی (دهه ۱۹۷۰–دهه ۱۹۸۰):
در این دوره، تنشهای ژئوپولیتیکی مانند تحریم نفتی عربی و انقلاب ایران باعث نوسانات شدید قیمتها شدند. نسبت قیمت نفت به طلا در این زمان تقریباً دو برابر سطح دهه ۱۹۶۰ بود.
۲. قیمتهای پایین نفت (دهه ۱۹۸۰–دهه ۱۹۹۰):
در این دوره، قیمت نفت کاهش چشمگیری داشت، در حالی که قیمت طلا نسبتا ثابت ماند. به همین دلیل، نسبت قیمت نفت به طلا حدود ۱۹٪ بیشتر از دهه ۱۹۶۰ شد.
۳. رشد قیمتهای نفت و کالاها (۲۰۰۰–۲۰۰۸):
افزایش تقاضای چین برای نفت، باعث افزایش شدید قیمتها شد. در این دوران، نسبت قیمت نفت به طلا حدود ۱۴۴٪ بیشتر از سطح دهه ۱۹۶۰ بود.
۴. افزایش قیمت طلا (۲۰۰۸–اوایل دهه ۲۰۱۰):
پس از بحران مالی جهانی ۲۰۰۸، قیمت طلا به شدت افزایش یافت. این افزایش موجب کاهش نسبت قیمت نفت به طلا شد، به طوری که این نسبت حدود ۷۰٪ بیشتر از سطح دهه ۱۹۶۰ بود.
۵. کاهش قیمت نفت و انقلاب شیل (اوایل دهه ۲۰۱۰–۲۰۲۴):
انقلاب شیل در ایالات متحده موجب کاهش وابستگی این کشور به نفت و کاهش قیمتها شد، در حالی که قیمت طلا همچنان بالا باقی ماند. در نوامبر ۲۰۲۴، نسبت قیمت نفت به طلا به پایینترین حد خود رسید و ۳۲٪ از میانگین دهه ۱۹۶۰ کمتر شد؛ کمتر از هر دوره دیگر که نوسانات آن بین ۴٪ تا ۱۴۴٪ بالاتر از سطح دهه ۱۹۶۰ بود.
نظر شما