آرش سادات هندی، در گفت و گو با خبرنگار بازار، اظهار کرد: بانکها نتوانستهاند به تعهدات خود در تأمین تسهیلات برای پروژههای مسکن، به ویژه در چارچوب طرح نهضت ملی مسکن، به طور کامل عمل کنند.
عضو کمیته راهبری پروژه های اقدام و نهضت ملی انجمن انبوه سازان تهران ادامه داد: بر اساس قانون جهش تولید مسکن، بانکها موظف بودند ۲۰ درصد از تسهیلات خود را به بخش مسکن اختصاص دهند، اما این تعهدات تاکنون محقق نشده است.
وی که مجری پروژه های رباط کریم است، با اشاره به آخرین آمارها، بیان کرد: بسیاری از بانکها تنها بخش کوچکی از تسهیلات مسکن را پرداخت کردهاند؛ در حالی که بانکهای دولتی مانند بانک مسکن به تعهدات خود پایبندتر بودهاند، بانکهای خصوصی و نیمهخصوصی در این زمینه کمتر همکاری کردهاند، اما در مجموع مشارکت بانک ها وعده اعلام شده فاصله چشمگیری دارد.
پرداخت تسهیلات به مسکن جذابیتی برای بانک ها ندارد
سادات هندی درباره دلایل عدم تحقق تعهدات بانکها بیان کرد: بانک ها به دلیل بحران نقدینگی و مشکلات مالی، ترجیح میدهند منابع خود را به تسهیلات کوتاهمدت و سودآورتر اختصاص دهند؛ همچنین تورم و ریسک بازپرداخت وامهای مسکن با نرخ سود پایین و دوره بازپرداخت بلندمدت، برای بانکها جذابیت چندانی ندارد.
وی عدم نظارت کافی دولت بر عملکرد بانکها را چالش دیگر برشمرد که موجب شده برخی از آنها از اجرای تعهدات خود سر باز بزنند.
مدیرعامل شرکت پایا سازه پاسارگاد همچنین از چالشهای پیشروی پروژههای مسکن سخن گفت و اشاره کرد که کمبود تسهیلات بانکی باعث کندی اجرای پروژهها شده است.
به گفته وی، نبود شفافیت در گزارشدهی بانکها و افزایش هزینههای ساختوساز نیز موجب کاهش ارزش واقعی وامهای مسکن شده است.
عضو انجمن انبوه سازان استان تهران، برای بهبود وضعیت بانکها و پروژههای مسکن پیشنهاد کرد دولت از روش های نوین تامین مالی همچون مشارکت بخش خصوصی، تهاتر، صندوق های سرمایه گذاری و تشکیل صندوق های ضمانت مسکن بهره بگیرد.
چالش های اجتماعی و اقتصادی برای متقاضیان نهضت ملی مسکن
این عضو کمیته راهبری پروژه های اقدام و نهضت ملی انجمن انبوه سازان تهران در رباط کریم هشدار داد عدم اجرای به موقع پروژه ها، ضمن ضرر مالی به مجریان طرح ها، باعث نگرانی مالکان و متقاضیان مسکن شده و اگر دولت تدابیری برای آن اندیشه نکند این طرح شرکت می خورد.
سادات هندی یادآور شد: این طرح اکنون با چالش های اجتماعی و اقتصادی بخصوص برای دهک های پایین مواجه شده زیرا بسیاری سرمایه و دارایی های اندک خود را به امید خانه دار شدن در این طرح ها، سرمایه گذاری کردند اما اکنون به دلیل تاخیر بانک ها، هم سرمایه خود را از دست رفته می بینند و هم امیدی به تکمیل پروژه ندارند.
نظر شما