بازار؛ گروه کشاورزی: در حالی که بخش کشاورزی و محصولات کشاورزی غالبا با امنیت غذایی کشورها در ارتباط است اما کشاورزان کشور نسبت به تسهیلاتی که به این بخش از سوی دولت تخصیص داده می شود گلایه مند هستند. در واقع کشاورزان معتقدند نه تنها در بحث تخصیص بودجه به بخش کشاورزی همواره در حق این بخش اجحاف می شود بلکه متناسب با اهمیت کاری که در قبال تامین امنیت غذایی کشور انجام می دهند نمی توانند از تسهیلات ارزان قیمت بهره مند شوند.
نابرابری نرخ سود تولید محصولات کشاورزی با نرخ سود تسهیلات بانکی
قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی ایران در این خصوص در گفتگو با خبرنگار بازار می گوید: همانطور که می دانید در شورای قیمت گذاری برای تولید محصولات کشاورزی نمایندگانی از جنس کشاورزان حضور دارند و برای هر محصول قیمت تمام شده به علاوه سود متعارف در نظر می گیرند؛ مخصوصا در مورد محصولات استراتژیک (گندم، جو و ...) آنالیز هزینه که صورت می گیرد ۱۰ تا ۱۵ درصد سود متعارف برای محصول در نظر می گیرند. این در شرایطی است که کشاورز تسهیلات با سود ۲۳ تا ۳۰ درصد می گیرد که تا به دست کشاورز برسد ۴۰درصد می شود در صورتی که کشاورز با سود ۱۰درصد محصول تولید می کند.
پیشه ور تاکید می کند: به این ترتیب بانک که می خواهد مشارکت کند و ۳۰درصد سود بگیرد عملا ظلمی است که به بخش تولید روا داشته می شود. به علاوه اینکه عمده کشاورزان ما خرده مالک هستند و اغلب زمین های کشاورزی کمتر از ۲هکتار است و عمدتا کشاورزان پول و سرمایه ای در بانک ندارند که کارکرد داشته باشد. لذا دادن تسهیلات ۲۳ تا ۳۰ درصد و دیگر مسائلی که پیرامون کشاورزان و بخش کشاورزی وجود دارد در حقیقت چالش هایی است که در امنیت غذایی در تولید محصولات تاثیر می گذارد. از این جهت انتظار داشتیم بانک کشاورزی که بانک پایه در امنیت غذایی است به علاوه ۱۵درصد منابع بانکها طبق قانون در خدمت تولید بخش کشاورزی باشد اما محقق نشده است.
زیرساختهای تولید مهیا شود قیمت محصولات هم کاهش می یابد
وی ادامه می دهد: جالب است بدانید حتی برای خرید ادوات کشاورزی ۲۳ تا ۳۰ درصد نرخ سود تعیین شده است که برای کشاورزان ارقام بالایی محسوب می شود. در حالی که کشاورز اصولا تلاش دارد بتواند با خرید تراکتور، کمباین و دیگر دنباله بندها بهره وری خود را بالا ببرد اما این نرخ سودها بر دوش کشاورز سنگینی می کند و لذا کشاورز عمدتا مجبور است از امکاناتی استفاده کند که کهنه است و این هم ۳۰درصد کاهش تولید را به دلیل ریزشهایی که سر زمین غالبا صورت می گیرد رقم می زند.
رئیس اتاق اصناف کشاورزی ایران: کشاورزی در کشورهای دیگر تعریف شده مثلا مزارع یک تا ۲هزار هکتاری در قالب کشت و صنعت کار می کنند اما در کشور ما عمدتا به دلیل خُرده مالک بودن اراضی ابعاد اقتصادی خود را از دست می دهند
پیشه ور خاطر نشان می کند: در صوتی که در کشورهای پیشرفته و یا حتی در کشورهای در حال توسعه برخی منابع مالی را با صفر درصد سود و یا به صورت مدت دارد ۱۰ساله به کشاورزان پرداخت می کنند تا بتوانند تولید پایدار خود را ادامه دهند. با این وجود در کشور ما غالبا مردم گلایه دارند چرا قیمت محصولات گران است!؟ به این دلیل که هزینه های تولید اعم از مکانیزاسیون، تامین کود و نهاده، مزد کارگر و یا حتی اجاره زمین بالا رفته است. لذا اگر دولت بیاید زیرساختهای لازم برای تولید را تامین کند قطعا قیمت محصولات ما هم پایین خواهد بود و به مصرف کننده هم فشار نمی آید.
وی در خصوص شرایط تسهیلات کشاورزی در دیگر کشورها نیز می گوید: کشاورزی در کشورهای دیگر تعریف شده مثلا مزارع یک تا ۲هزار هکتاری در قالب کشت و صنعت کار می کنند اما در کشور ما عمدتا به دلیل خرده مالک بودن اراضی ابعاد اقتصادی خود را از دست می دهند. در صورتی که در کشورهای پیشرفته در قالب نهادها و سازمانهای فعالیت می کنند و به همین دلیل لذا کشت و ادوات شان تعریف شده است. لذا ما با آنها بسیار تفاوت داریم و قیمت محصول ما بسیار بالاتر می شود.
چین، هند و ایالات متحده؛ کشورهایی با بالاترین رتبه ها تولید در بخش کشاورزی
گفتنی است بزرگترین کشورها در صنعت کشاورزی معمولاً بر اساس تولیدات کشاورزی، مساحت زمینهای زراعی و صادرات محصولات کشاورزی تعیین میشوند. به این ترتیب از جمله کشورهای مطرح در بخش کشاورزی و صاحب بیشترین سهم می توان به چین اشاره کرد. به طوری که چین بزرگترین تولیدکننده برنج، سبزیجات و میوهها در جهان است. ضمن اینکه هند دومین تولیدکننده بزرگ برنج و تولیدکننده اصلی ادویهجات و غلات است.
از سوی دیگر بر اساس این گزارش ایالات متحده آمریکا تولیدکننده عمده ذرت، سویا و گوشت، همچنین یکی از بزرگترین صادرکنندگان محصولات کشاورزی است و کشور برزیل نیز یکی از بزرگترین تولیدکنندگان قهوه، شکر و سویا در جهان محسوب می شود. همچنین روسیه تولیدکننده اصلی گندم و غلات دیگر از بزرگترین ومطرح ترین کشورها در صنعت کشاورزی است. این در حالی است که فرانسه بزرگترین تولیدکننده کشاورزی در اروپا، شامل محصولات لبنی و غلات است و غالبا این کشورها به دلیل شرایط آب و هوایی، تکنولوژیهای پیشرفته و سرمایهگذاری بالا در بخش کشاورزی، در رتبههای بالای تولید قرار دارند.
نظر شما