۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۳۵
چگونه صنعت خودروسازی کره‌جنوبی، خودروهای ایرانی را بلعید؟

چگونه صنعت خودروسازی کره‌جنوبی، خودروهای ایرانی را بلعید؟

حتمالا بسیار شنیده اید که صنعت خودروسازی در کشور ایران و کره جنوبی، تقریبا همزمان با یکدیگر بوده است.

به گزارش بازار، امروز صنعت خودروسازی ایران در چه نقطه ای قرار گرفته است؟ به نظر میرسد طی دهه های اخیر، رفته رفته سوال فوق اهمیت خودش را از دست داده است و آنچه برای ایرانیان حائز اهمیت بیشتری شده، کیفیتی است که از خودروی مورد نظرشان، انتظار دارند. باتوجه به سابقه ناموفقی که صنعت خودروسازی ایران در ۵۰ سال اخیر پشت سر گذاشته است، امروز شاهد استقبال گسترده ای نسبت به خودروهای وارداتی، علی الخصوص خودروهای کره ای همچون هیوندای و کیا هستیم. در ادامه به مقایسه صنعت خودروسازی ایران و کره جنوبی خواهیم پرداخت و نشان میدهیم که چگونه محصولات شرکت هیوندای و کیا توانست بازار خودروی ایران را همچون بسیاری از کشورهای دیگر، به تسخیر درآورد.

چگونه کره جنوبی توانست با هیوندا و کیا گوی رقابت را برباید؟

سیاستگذاری صحیح در کره

سیاست صنعتی کره جنوبی و بالتبع سیاست شرکت های هیوندای و کیا برخلاف ایران، هیچگاه مبتنی بر خرید فناوری و تکنولوژی نبود، بلکه سعی بر توسعه فناوری از جانب خودش و سپس افزایش صادرات محصولاتش به جهان داشته است. بعلاوه مداخلات دولت در کره جنوبی سازندگی داشته است، در حالی که مداخلات دولت در ایران، هنوز نقش تسهیلگر به خود نگرفته است.

شکلات تاریخی صنعت خودروسازی در ایران

احتمالا بسیار شنیده اید که صنعت خودروسازی در کشور ایران و کره جنوبی، تقریبا همزمان با یکدیگر بوده است و حتی شاید کره جنوبی، دیرتر از ایران به این صنعت پاگذاشته است اما با این وجود اختلاف سطح کیفیتی که این دو صنعت در محصولات خود دارند، قابل مقایسه نیست!
ضعف های صنعت خودروسازی در ایران ریشه ای تاریخی دارد که تا امروز نیز مشکلات آن محسوس بوده و لمس می شود. یکی از علت های تاریخی موثر در عقب ماندگی مذکور، عدم استقلال این صنعت در کشور است. به عنوان مثال شرکت ایران ناسیونال در سال ۱۳۴۱ تأسیس میشود و کار خودش را با تولید پیکان آغاز میکند.
این در حالی بود که هیوندا در کره جنوبی نیز یک شرکت خصوصی بود و خودش بود که تصمیم گرفت با فورد کار کند اما صنعت خودروسازی ایران، تصمیم مستقلی نداشت.
بنابراین یکی از نیازهای ضروری ما در صنعت خودروسازی، استقلال این صنعت در تصمیم گیری است. 

جلوگیری از واردات بی رویه و تأکید بر تولید داخلی

از جمله سیاست های جدی دولت کره جنوبی که منجر به توسعه صنعت خودروسازی در کشور شد، حمایت از تولید ملی بود. در سال ۱۳۵۰، همزمان با ورود شرکت هیوندای به صنایع سنگین، دولت کره اعلام میکند که محصولات مونتاژ شده به درد من نمی خورد و هر شخص و نهادی که بتواند خودرویی تولید کند که ۹۰درصد آن تولید داخلی باشد، می تواند از تسهیلات وام، معافیت مالیاتی، امکان صادرات و بازار داخلی برخوردار شود. اما نکته قابل توجه اینجاست که پس از سیاست حمایتی مذکور توسط دولت، در سال ۱۳۵۱ با یک مقایسه میان ایران و کره متوجه می شویم که کره با فعالیت شرکت هیوندای و دوو توانست ۵هزار خودرو تولید کند، در حالی که ایران در آن سال فقط ۶۰هزار پیکان تولید کرده بود! این فرآیند ادامه پیدا میکند و هیوندا به دولت برنامه ای تحویل میدهد که براساس آن خواهد توانست ۸۰هزار خودرو تولید کند. توجه کنید که گسترۀ کاری هیوندا چقدر وسیع میشود که به انعقاد قرارداد با ۲۶ شرکت مختلف در دنیا می پردازد و با انواع قطعه سازان حرفه ای در دنیا ارتباط برقرار میکند. بنابراین سعی میکند هر بخشی از دانش و تکنولوژی به دست آمده در سطح جهان را بیاموزد و در کشور خود، از نو تولید کند. این فرآیند تولید ملی و تلاش برای دستیابی به استقلال و کیفیت تا سال ۱۳۵۵ زمان برد که توانست برای اولین بار، نسل اول خودروی کره ای را با نام هیوندای پونی، روانه بازار کند.
به هر حال افتخارات هیوندای و کیا به سطح ملی محدود نشد و امروز شاهد آن هستیم که محصولات هیوندای و کیا، شهرتی جهانی یافته و در سرتاسر جهان مشتریان پروپاقرصی به هم زده است.

صنعت خودروسازی در ایران صنعتی با مسائل پیچیده ای روبه رو بوده و وابسته به یکدیگر است که ارائه نسخه شفابخش برای هرکدام از این مسائل (استراتژی صحیح توسعه محصول و حرکت به سمت طراحی محصول و توسعه برند داخلی) بدون در نظر گرفتن شبکه ارتباطی میان آنها، جامع و مانع نخواهد بود، اما با نگاهی گذرا به ریشه های بی انگیزگی و عدم تحرک رضایت بخش خودروسازان به سوی طراحی و توسعه محصول بومی، می توان راهکارهایی برای ایجاد انگیزه و محرک برای تشویق خودروسازان در این مسیر پیشنهاد کرد. نکته بسیار مهم این است که راهکارهای پیشنهادی عمدتا جنس حاکمیتی دارد. به عبارت دیگر، مخاطب این پیشنهادها حاکمیت به معنای نهادهای سیاستگذار، قانونگذار و دولت اعم از هیات دولت، وزارت صنعت و سایر مدیران مربوطه است

در ادامه به برخی از خودروهای هیوندای و کیا خواهیم پرداخت، اما پیش از آن بگذارید کمی آینده نگری داشته باشیم درباره وضعیت صنعت خودروسازی ایران در آینده نزدیک.

آینده نگری درباره صنعت خودروسازی ایران

شاید تجربه هایی که ما از خودروهای ایرانی داشته ایم ما را از کل صنعت خودروسازی ایران دلسرد کرده باشد اما توجه به چند نکته نیز ضروری است: پژوهشگران براساس مطالعات کتابخانه ای خود، آینده بهتری را برای صنعت خودروسازی ایران ارزیابی کرده اند و برای رسیدن به آن، راهکارهایی را به عنوان شرط لازم عنوان کرده اند که در صورت متعهد بودن این صنعت به آن راهکارها، شاهد این پیشرفت خواهیم بود. 
این ارزیابی در کنار فعالیت به نسبت بهتری است که این صنعت در یک دهه اخیر داشته است و دست به تولیدات جدیدتری زده است که می توان گفت از آنچه پیش از آن تولید میکرد، بهتر است.

چگونه صنعت خودروسازی کره‌جنوبی، خودروهای ایرانی را بلعید؟

مروری بر راهکارهای پیشرفت صنعت خودروسازی در ایران

۱.  استفاده بیش از پیش از ظرفیت بازار سرمایه
۲. تعمیق و تعریف ارتباط صنعت خودرو با مراکز علمی و دانشگاهی
۳.  ایجاد شبکه ای از قطعه سازان و خودروسازان
۴. رفع مشکلات ساختاری و حذف شرکت های تابعه فرعی غیرضروری
۵. اعمال دقیق مدیریت دانش و تشکیل واحد تحقیق و توسعه مشترک

هیوندا و کیا دو برند محبوب در ایران

امروزه محصولات دو شرکت هیوندای و کیا بیش از هر شرکت خارجی ای در ایران حضور دارد و این دو شرکت، تاکنون خودروهای لوکس و پر امکاناتی را به بازار جهانی عرضه داشته اند اما با این وجود، شماری از آنها در ایران پرفروش تر و محبوب تر بوده اند که در این بخش به محبوب ترین خودروهای هیوندا و کیا در ایران اشاره خواهیم کرد.

 هیوندای سانتافه IX۴۵ نسل سوم DM

سانتافه یک کراس اور مشهور است در نسل های مختلف و با امکانات رفاهی فوق العاده، که طرفداران بسیاری در میان ایرانیان پیدا کرده است. این سانتافه از پیشرانه ۲.۴لیتری MPiتنفس طبیعی به قدرت ۱۷۴اسب بخار و گشتاور ۲۲۷ نیوتن متری نیرو میگرد و سواری بسیار نرم و راحتی را به راننده تحویل میدهد. شتاب صفر تا صد آن نیز معادل ۱۱.۶ ثانیه برآورد شده است. در ضمن مصرف سوخت آن نیز در هر ۱۰۰ کیلومتر برابر است با ۹.۴ لیتر بنزین که باتوجه به وزن آن، مناسب به نظر میرسد. این خودرو توسط شرکت آسان موتور و گروه حودروسازی کرمان موتور به ایران وارد شده است.

هیوندای سوناتا YF

سوناتا YF با طراحی شگرفی که داشت، ظهوری انقلابی کرد و همه چشم ها را به خود خیره نگه داشت. طراحی فوق العاده این خودروی لوکس در شهرت جهانی آن بسیار موثر بود. این سدان با پیشرانه چهار سیلندر تنفس طبیعی ۲.۴ لیتری به قدرت ۱۷۶ اسب بخار و ۲۲۹ نیوتن متر گشتاور کار میکند و از یک گیربکس ۶دنده اتوماتیک بر محور جلو نیز برخوردار است. شتاب صفر تا صد آن حدود ۱۰ ثانیه بوده و مصرف سوخت آن در هر ۱۰۰ کیلومتر، معادل ۸.۱ لیتر بنزین است.

هیوندای النترا MD

ظاهری جذاب، امکاناتی فول آپشن و قیمتی مقرون به صرفه، از النترا یک شاهکار دست یافتنی ساخته است. اولین نسخه النترا که وارد ایران شد، در قالب مدل ۲۰۱۳ آن بود که از نسل پنجم النترا MD بود. پس از آن نیز نسخه فیس لیفت النترا MD با مدل های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۴ به بازار ایران راه یافت. این سدان دارای پیشرانه ۴ سیلندر ۱.۸ لیتری با ۱۴۷ اسب بخار و گشتاور ۱۷۶ نیوتن متری است و شتاب آن از صفر تا صد معادل ۱۰.۵ ثانیه است.

 کیا K۵

از سال ۲۰۰۰ میلادی بود که تولید خودروی کیا مشهور به اپتیما آغاز میشد. امروز بازار جهانی خودرو پنج نسل از کیا اپتیما را به خود دیده است. کیا K۵ آخرین نسل از اپتیما است که به تازگی وارد ایران نیز شده است و طراحی خیره کننده آن، توجه ها را به خود جلب کرده است. این سدان نیمه لوکس خانوادگی علاوه بر قیمت مقرون به صرفه ای که دارد، حجم موتور آن ۱۴۹۷ سی سی است، ۴ سیلندر دارد و ۱۶ سوپاپه کار شده است. قدرت موتور این خودرو ۱۷۰ اسب بخار است و گشتاور آن نیز ۲۵۳ نیوتن متر می باشد. جذاب آنکه شتاب صفر تا صد کیا K۵ تنها ۸.۸ ثانیه است و گیربکس ۷ سرعته اتوماتیک به کار رفته در آن اتوماتیک است. باتوجه به مشخصات فنی فوق روشن می شود که این محصول شرکت کیا، سواری بسیار سریع و نرمی را ارائه میدهد و از آنجا که متریال به کار رفته در بخش داخلی و بیرونی خودرو باکیفیت است، حرکت این خودرو کاملا بی صدا خواهد بود.

کیا K5

دسترسی بالا به لوازم یدکی هیوندا و کیا

از جمله مزایای مهمی که در محصولات هیوندا و کیا وجود دارد، تولید انبوه لوازم یدکی آنهاست که این موضوع سبب شده است شاهد فروشگاه‌های متعددی در این حوزه باشیم. هیرکان پارت به‌عنوان یکی از معتبرترین با اصالت‌ترین فروشگاه‌های لوازم یدکی هیوندای و کیا از جمله فعالان مورد اعتمادی است که در این حوزه مشغول به خدمت است و سابقه درخشانی در جلب رضایت مشتریان داشته است.

مقایسه کوتاه صنعت خودروسازی ایران و کره جنوبی

خاتمه این نوشتار را با یک مقایسه کوتاه از چند پارامتر مهم در صنعت خودروسازی کره جنوبی و ایران به پایان می رسانیم که نشان میدهد وضعیت توسعه این دو صنعت در طول ۶۰ سالی که فعالیت داشته اند چگونه بوده است:

سال تأسیس رسمی
ایران: ۱۹۶۰
کره جنوبی: ۱۹۶۲

تعداد کارخانه:
ایران: ۳۸
کره جنوبی: ۵

ظرفیت تولید سالانه
ایران: ۱.۵۹۹.۴۵۵ خودرو
کره جنوبی: ۴.۲۷۱.۹۴۱ خودرو

گردش مالی سالانه صنعت خودرو
ایران: ۲۰ میلیارد دلار
کره جنوبی: ۱۸۰ میلیارد دلار

تعداد کشورهای واردکننده خودرو
ایران: ۱۲
کره جنوبی: ۱۹۳

رتبه جهانی در صنعت خودروسازی از نظر تولید:
ایران: ۱۴
کره جنوبی: ۵

رتبه جهانی در صنعت خودروسازی از نظر صادرات:
ایران: ۷۶
کره جنوبی: ۷

کد خبر: ۳۱۰٬۸۱۷

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 1
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • مجید IR ۱۰:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
      0 0
      چرا ما انقدر از خودروسازی دنیا عقب موندیم؟؟