۱۳ آبان ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۵
مگس مدیترانه ای دست از سر باغات گلستان بر نمی‌دارد| شیوه های فعلی مبارزه کارساز نیست
بازار گزارش می دهد؛

مگس مدیترانه ای دست از سر باغات گلستان بر نمی‌دارد| شیوه های فعلی مبارزه کارساز نیست

گرگان- به نظر می رسد قدرت تکثیر مگس مدیترانه ای به قدری است که به اعتقاد کارشناسان چنانچه روشی مناسب برای مقابله با این آفت به کار گرفته نشود، در سال های آینده سطح باغات استان کاهش می یابد. 

نجمه جهان تیغ، بازار؛ مگس مدیترانه ای آفت بسیار مقاومی است که بومی شرق صحرای آفریقا بوده و در تمام دنیا گسترش بالایی پیدا کرده که بسیار خطرناک است. این آفت قدرت تکثیر بالایی داشته و علاوه بر باغات، در خانه باغ ها، فضای سبز شهری و عرصه های منابع طبیعی هم مستقر می شود. کارشناسان بر این باورند که به واسطه قدرت تکثیر بالا و حضور پررنگ این آفت در همه نقاط، مبارزه با آن نیازمند مدیریت تلفیقی است و کشاورز و باغدار نمی توانند به تنهایی آفت را کنترل و باغ خود را در امان نگه دارند. بسیاری از کشورهای دنیا با آگاهی بخشی و استفاده از سایر روش ها، مبارزه شیمیایی را از دستور کار خارج کرده اند. فعالان حوزه کشاورزی معتقدند با ادامه این روند و عدم اجماع سازمان ها و نهادهای مرتبط برای مبارزه با این آفت، در چند سال آینده سطح کشت باغات به شدت کاهش می یابد.

به همین منظور کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی گرگان جلسه ای فوری با محوریت آخرین راهکارهای کنترل جمعیت آفت مگس مدیترانه ای تشکیل داد.

مگس مدیترانه ای آفتی قلدر و بدقلق است

محمد تقی مبشری، محقق مروج ارشد کشاورزی در این جلسه اظهار کرد: مگس مدیترانه ای با سایر آفات متفاوت بوده و حتی باغچه خانه ها و منابع طبیعی را هم درگیر کرده است.

وی با بیان اینکه خاک در استان گلستان فلور خوبی دارد، افزود: گلستان ۱.۳ مساحت کشور را دارد و جزو رتبه های برتر کشور در تولید برخی محصولات است لذا باید روی حفظ آب، خاک و هوا تاکید کرد.

محقق مروج ارشد کشاورزی: حقیقت این است که مگس مدیترانه ای آمده حالا حالا هم نمی رود و به اصطلاح آفتی بد قلق است، ضمن اینکه سطح کشت باغات استان را به تدریج کاش داده و بسیاری از باغداران تمایلی به ادامه ندارند

وی گفت: می توان حدود ۹۰ تا ۱۰۰ محصول را در این منطقه کشت کرد ضمن اینکه در گلستان از دانش فنی خوبی برخوردار هستیم اما با ادامه روند نادرست فعلی تا دو سال اینده امیدی به بهره وری زراعی نخواهیم داشت.

مبشری با بیان اینکه در حال حاضر در اراضی کشاورزی هفته ای یکبار سم پاشی صورت می گیرد، بیان کرد: حقیقت این است که مگس مدیترانه ای آمده حالا حالا هم نمی رود و به اصطلاح آفتی بد قلق است، ضمن اینکه سطح کشت باغات استان را به تدریج کاش داده و بسیاری از باغداران تمایلی به ادامه ندارند.

محقق، مروج ارشد کشاورزی با بیان اینکه مگس مدیترانه ای آفت بسیار قلدری است و تا اواسط دی ماه هم ادامه دارد، گفت: این آفت زادآوری بالا دارد و زمانی متوجه خسارت می شوید که کار از کار گذشته است.

مگس مدیترانه ای دست از سر باغات گلستان بر نمی‌دارد| شیوه های فعلی مبارزه کارساز نیست

آگاهی بهره برداران ضعیف است

مبشری بیان کرد: امسال آفت از دهه دوم فروردین بروز کرد در صورتی که سال های گذشته از خرداد ماه پدید می آمد.

وی ادامه داد: فرق ما با مازندران این است که در گلستان سفره را برای آفت فراهم کرده ایم و سیر توالی میزبانی در این استان برای مگس مدیترانه ای فراهم است.

محقق مروج ارشد کشاورزی با بیان اینکه آگاهی بهره برداران ضعیف است، تصریح کرد: باید نقشه راه توسط وزارتخانه هایی نظیر وزارت کشاورزی و وزارت کشور تدوین شود و سازمان سیما منظر شهری و منابع طبیعی هم در کنترل آفت تلاش کنند.

اعمال روش های سختگیرانه در بسیاری از کشورها

در ادامه الهام سالاری، عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان افزود: اگر این آفت به درستی و در زمان مناسب مهار نشود خسارت اقتصادی زیادی را وارد می کند.

وی با بیان اینکه بسیاری از کشورها قوانین قرنطینه سخت گیرانه را پیش گرفته اند، بیان کرد: نقاط حساسی در مراحل زندگی این آفت وجود دارد که در کنترل آن باید این موضوع مورد توجه قرار گیرد و مبارزه در آن زمان انجام شود.

سالاری با اشاره به نحوه کنترل این آفت در سایر نقاط دنیا بیان کرد: کشورهایی مانند آمریکا، استرالیا و گواتمالا رویکردهای موفقی را در کنترل مگس مدیترانه ای پیش گرفته و اکنون به نقطه ای رسیده اند که مبارزه شیمیایی را منتفی کرده اند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان: در قدم اول مبارزه شیمیایی جمعیت حساس آفت کنترل می شود اما بسیار مهم است که آفات باقی مانده را منهدم کنیم

وی با اشاره به مدیریت تلفیقی آفات گفت: مگس مدیترانه ای پرواز می کند و جمعیت زیادی دارد لذا باغدار نمی تواند به صورت خصوصی با آن مبارزه کند اما خرده مالکی هم مانعی برای کنترل عمومی این آفت است زیرا اگر همسایه باغ، خانه باغ ها و فضای سبز شهر کنترل نداشته باشند نتیجه مطلوب اخذ نمی شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه گفت: در قدم اول مبارزه شیمیایی جمعیت حساس آفت کنترل می شود اما بسیار مهم است که آفات باقی مانده را منهدم کنیم.

لزوم تدوین دستورالعمل های فنی

رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی هم اظهار کرد: بومی سازی و بروز رسانی دستورالعمل ها در کنترل آفات برای ما بسیار حائز اهمیت است که البته در کنار آن باید بحث کلان مدیریتی هم وجود داشته باشد.

شعبان شتایی افزود: لازم است گروهی متشکل از اجرا، تحقیقات و دانشگاه دستورالعمل های فنی و مدیریتی را تهیه و در شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی به صورت یک بسته مطرح تا متناسب با آن سیاست های لازم برای حرف شنوی کشاورز و عمل به دستورالعمل ها اتخاذ شود.

مگس مدیترانه ای دست از سر باغات گلستان بر نمی‌دارد| شیوه های فعلی مبارزه کارساز نیست

آگاهی بخشی صرفا به عهده جهاد کشاورزی نیست

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گلستان اظهار کرد: اقدامات بسیار خوبی در کنترل مگس مدیترانه ای انجام شده اما سرعت انتشار این آفت بسیار بالاست.

نویدرضا فرهانی افزود: در سطح استان گلستان ۲۹ هزار هکتار باغ وجود دارد که بسیاری از باغات از دور خارج شده و به مرور باغات جدید ایجاد می شوند.

وی گفت: جهاد کشاورزی باید به حدود ۱۳ هزار نفر آگاهی بخشی داشته باشد و در این حوزه روش های مختلفی امتحان شده است.

فرهانی با تاکید به اینکه در مورد این آفت، آگاهی بخشی به باغداران و عموم مردم بسیار حائز اهمیت است چراکه این آفت در همه جا حضور دارد، بیان کرد: صرفا آموزش و اطلاع رسانی به عهده جهاد کشاورزی نیست و سایر ارگان ها و سازمان ها هم در این خصوص همکاری داشته باشند.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گلستان گفت: توجه به بهداشت آفات بسیار مهم است و باید میوه های آلوده جمع آوری و منهدم شود حتی عموم مردم نیز نسبت به این موضوع آگاهی داشته باشند اگر چنین اتفاقی نیفتد سال آینده آفت دو برابر خواهد شد.

به گزارش بازار، کنترل آفت مگس مدیترانه ای در درجه اول به آگاهی بخشی عمومی نیاز دارد که باید دستگاه های مرتبط و رسانه ها پای کار بیایند و این مهم جز با مدیریت تلفیقی این مسأله رخ نخواهد داد.

کد خبر: ۳۱۰٬۴۶۸

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha