۱۸ مهر ۱۴۰۳ - ۱۹:۰۷
یزد پیشگام افزایش تولید زعفران شد| برند سازی نیاز جدی
گزارش بازار؛

یزد پیشگام افزایش تولید زعفران شد| برند سازی نیاز جدی

یزد- یزد یکی از نقاط خوشنام تولید زعفران در کشور است اما نامی از زعفران استان به میان نیست، این در حالی است که ۸۰ درصد زعفران یزد به استان‌های همجوار ارسال می‌شود.

سمیه گلابگیریان، بازار، زعفران که به طلای سرخ شهرت دارد نیز از جمله این محصولات کم‌آبخواهی است که در دهه های اخیر مورد استقبال کشاورزان واقع شده است. این محصول که دردسرهای زیادی دارد، به دنبال سیاست کاشت محصولات کم‌آب‌خواه در برخی از شهرستان‌های یزد مانند شهرستان بهاباد رونق پیدا کرد اما در این سالها موفق نشد که اسم و رسم دار شود.

هنوز هم شاهد خام فروشی زعفران باکیفیت بهاباد به دیگر شهرها و حتی کشورها به قیمتی نازل و عرضه آن با برند و بسته‌بندی‌های شکیل آنها با قیمتی به مراتب بالاتر در بازارهای مختلف هستیم و این دلسردی زعفران کاران در استان یزد به دنبال داشته است.

کمبود نیروی متخصص /نبود حمایت برای توسعه کشت

کشاورز و کار آفرین برتر کاشت زعفران در استان یزد به دشواری های تولید زعفران در استان یزد اشاره کرد و افزود: یکی از مهم ترین مشکلات ما نبودن نیروی ماهر است. جداکردن کلاله از ریشه، افت سرگل و افت قیمت یکی از معضلات ناشی از کمبود نیروی کار ماهر در استان یزد است.

معاون باغبانی جهاد کشاورزی یزد: سطح زیر کشت زعفران استان یزد هزار هکتار است

زهرا احمدی از دیگر مشکلات نبود بازار برای عرضه تازه گل زعفران را نام برد و ادامه داد: زعفران به عنوان گیاهی تازه وارد به بخش کشاورزی استان یزد مشکلات و خسارت های زیادی دارد اما با این حال شاهد برداشت زعفران باکیفیت در استان یزد هستیم و کشاورزان استان یزد محصول باکیفیتی را به بازار عرضه می کنند اما نامی از آنها به میان نمی آید.

وی به برخی از دشواریهای تولید زعفران اشاره کرد و گفت: اکثر زمینهای کشاورزی حصارکشی ندارند بنابراین حیواناتی چون روباه خرگوش و گراز آسیب های زیادی را به محصول وارد می کنند توسعه کشت این محصول بهترین راهکار برای افزایش بهره وری کشاورز است و این نیازمند تخصیص زمینه و آب است که در این موارد همکاری لازم وجود ندارد در حالی که اگر این توسعه اتفاق بیفتد با توجه به کیفیت تولید در استان یزد، با افزایش سطح تولید می توانیم هم ردیف استان خراسان قرار بگیریم.

این تولیدکننده دشواری های تولید زعفران در استان یزد را مورد تاکید قرار داد و افزود: حمایت از توسعه کشت، تخصیص آب مناسب، فراهم کردن فرصت فرآوری محصول زعفران از اقداماتی است که می تواند زعفران استان یزد را صاحب برند کند اما حمایتی در این زمینه وجود ندارد.

یزد پیشگام افزایش تولید زعفران شد| برند سازی نیاز جدی

محیا نبودن شرایط فراوری زعفران در استان یزد

کشاورز نمونه کاشت زعفران در روستای احمدآباد دشتی نیز کمبود نیروی متخصص را یکی از مشکلات محصول زعفران در استان یزد بیان کرد. او افزود: برای بسته بندی و فرآوری زعفران در مرحله خام یعنی برداشت گل هم با کمبود نیرو مواجه هستیم و در این شرایط نمی توان انتظار برندسازی داشت.

ناصر زارع هم کاشت زعفران در استان یزد را بسیار دشوار عنوان کرد و خواستار حمایت ویژه از زعفران کاران با تخصیص تسهیلات کم بهره شد تا بتوانند در کنار توسعه سطح زیر کشت، برای بسته بندی و فرآوری نیز برنامه ریزی کنند.

صادرات ۸۰ درصد زعفران یزد به نام استان های دیگر

مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان یزد تاکید کرد: زعفران تولید شده در استان یزد دارای عطر و طعم ویژه و از نظر کیفیت، دارای مزیت نسبی و ممتاز است و باید در حوزه فرآوری و برندسازی به صورت جدی وارد شد.

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی یزد: بیشترین سطح زیر کشت زعفران در شهرستان های بهاباد، تفت و مهریز است

محمد مهدی شطرنجی در گفت وگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه در استان، واحدهایی هستند که در زمینه بسته بندی و فرآوری زعفران به صورت محدود فعال هستند اما در زمینه برند سازی و صادرات مستقیم از استان در آینده برنامه هایی در دست اقدام است بیان کرد: حدود ۲۰ درصد از زعفران تولیدی در داخل استان مصرف می شود و ۸۰ درصد به استان های همجوار انتقال و با برندهای تجاری به خارج از کشور صادر می شود.

وی افزود: سطح زیر کشت زعفران استان یزد هزار هکتار است که حدود ۷۵۰ هکتار آن بارور و ۲۵۰ هکتار آن مزارع جدید هستند وبا این مجود طبق آمار سال های گذشته پیش بینی می شود که در سال جاری از هر هکتار مزارع بارور زعفران حدود ۵ تا ۵.۵ کیلوگرم کلاله خشک برداشت شود.

بیشترین سطح زیرکشت زعفران در یزد

مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان یزد با بیان اینکه بیشترین سطح زیر کشت زعفران در شهرستان های بهاباد، تفت و مهریز است، عنوان کرد: با توجه به برنامه آموزشی و ترویجی در خصوص مباحث داشت زعفران از جمله تغذیه و نیاز های کودی به نظر می رسد در سال جاری عملکرد این گیاه بهبود یابد.

شطرنجی عنوان کرد: با توجه به اینکه زعفران در فضای آزاد کشت می شود و محصول فصل سرد سال بوده و در بهار و تابستان به حالت خواب و رکود است، مسائل و مشکلات خاموشی چاهها و کمبود برق در این گیاه تاثیری ندارد اما شدت گرمای زیاد در تابستان و یخبندان طولانی در زمستان و تغییرات اقلیمی باعث ایجاد خسارت و یا کاهش عملکرد می شود.

به نام ما و به کام دیگران، مَثَلی است که مشمول حال زعفران کاران یزدی است که زحمات تولید در این شرایط سخت را می کشند اما نامی از آنها در هنگام عرضه به میان نیست و به نظر می رسد برندسازی و فرآوری محصول زعفران استان یزد بهترین راهکار برای بهبود این وضعیت و افزایش بهره وری اقتصادی است و این فرصت باید از سوی سرمایه گذاران بخش خصوصی مورد بهره برداری قرار گیرد و نقش دولت هم در این میان کم‌رنگ نیست.

کد خبر: ۳۰۳٬۸۶۱

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha