به گزارش بازار، با روی کار آمدن دولت سیزدهم در پی توافق ۲۵ساله ایران و چین و رایزنیهای صورت گرفته و موافقتی که دولت با وزارت راه و شهرسازی انجام داد، چند پروژه از جمله طرح توسعه فاز دو شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) معرفی و اولین جلسه آن در شهریورماه سال ۱۴۰۱در وزارت راه و شهرسازی برگزار شد. پس از برگزاری ۷۶ جلسه، شرکت هاکان انرژی چین پیشنهاد استفاده از ظرفیت داخلی ایران را با توجه به حساسیتهای این پروژه مطرح کرد و میطلبید که پیمانکارهای قابلی برای این پروژه انتخاب شوند به همین خاطر قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا انتخاب شد.
در جریان سفر معاون اول رئیس جمهوری به چین قرارداد عملیات اجرایی فاز دو شهر فرودگاهی امام به امضا رسید و در روز ۴ آذر ۱۴۰۲ با حضور مقامات کشوری و لشگری اجرایی شد که شامل ساخت یک ترمینال ۴۱۰ هزار متری و کلیه عوامل پروازی و کلیه ساختمانها و تاسیسات مورد نیاز یک فرودگاه میشود. مدت قرارداد با چینیها برای اجرای فاز دو شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) پنجساله و به ارزش ۲.۵ میلیارد یورو است و در پایان نیمه اسفندماه سال ۱۴۰۳ باندها و عوامل پروازی و تاکسی وی به بهره برداری میرسند که با در نظر گرفتن برج مراقبت هزینهای بالغ بر ۵۰۰ میلیون یورو در برخواهد داشت که این مبلغ تامین اعتبار شده است.
در زیر گزارش عملکرد شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) در بخشهای بهرهبرداری فرودگاهی، توسعه زیرساخت، توسعه مدیریت و منابع، شهر فرودگاهی الکترونیک، ایمنی و تضمین کیفیت و منطقه آزاد شهر فرودگاهی را میخوانید:
اعزام و پذیرش بیش ۱۴ میلیون مسافر و نزدیک به ۵۴۶ هزار زائر حج و اربعین
عملکرد حوزه بهره برداری شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) بیانگر اعزام و پذیرش شش میلیون و ۶۳۵ هزار و ۲۹۴ مسافر با ۴۵ هزار و ۶۱ پرواز و جابهجایی ۶۲ هزار و ۳۲ تن بار در سال ۱۴۰۱، همچنین اعزام و پذیرش هفت میلیون و ۵۹۷ هزار و ۸۳۷ مسافر با ۴۹ هزار و ۲۵۶ پرواز و جابهجایی ۶۸ هزار و ۴۷۷ تن بار در سال ۱۴۰۲ است.
در زمینه انجام عملیات پروازی ویژه حج تمتع نیز در سال ۱۴۰۱ تعداد ۲۲ هزار و ۷۰۰ زائر با ۹۵ پرواز، ۵۳ هزار و ۲۹۷ زائر با ۲۳۲ پرواز در سال ۱۴۰۲ و ۵۶ هزار و ۵۰۰ زائر در سال ۱۴۰۳ از طریق شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) جابهجا شدند.
در زمینه انجام عملیات پروازی ویژه اربعین نیز در سال ۱۴۰۱، تعداد ۱۷۷ هزار و ۳۷۶ زائر با ۱هزار و ۴۳۲ پرواز و در سال ۱۴۰۲ نیز ۲۳۵ هزار و ۹۰۷ زائر با یک هزار و ۷۷۵ پرواز از طریق این فرودگاه جابهجا شدند.
از جمله اقدامات شاخص حوزه بهره برداری فرودگاهی میتوان به اجرای پروژه ILS/DME باند ۱۱L/۲۹R بعد از ۵ سال، استریپسازی و روکش باند پروازی به منظور ارتقای سطح ایمنی پروازها، پیگیری انعقاد قرارداد و شروع عملیات اورهال پلهای تلسکوپی، راهاندازی مرکز (AOCC)، اجرای دکلهای مرتفع روشنایی توسعه پارکینگهای ۳ و ۴، ایجاد مرکز تلفن ۰۹۶۳۳ به منظور پاسخگویی ۲۴ساعته با تماسها خدمات گیرندگان، پیگیری و بهروزرسانی تجهیزات و اورهال خودروهای نجات فرودگاهی، یکپارچهسازی و هوشمندسازی تاکسیهای فرودگاه به منظور مدیریت نوبتدهی و مدیریت سازمان اشاره داشت.
همچنین خرید ۶ دستگاه خودرو مارشالر و استقرار در ایرساید، پیادهسازی الزامات وزارت بهداشت به منظور مقابله با ویروس کرونا، نصب و استقرار باجههای ارزی به منظور ارائه خدمات مطلوب به متقاضیان دریافت ارز در قالب بانکهای ملی، ملت و سامان، تکمیل و اصلاح روشنایی سطوح پروازی و پارکینگها و اپرون غربی برای پارک ۱۳ فروند هواپیما، راهاندازی مرکز مانیتورینگ هوانوردی در بستر فیبر نوری از دیگر اقدامات انجام شده در این دوره است.
اقدامات دیگری نیز در حوزه بهره برداری طی سال ۱۴۰۱ انجام شد که مهمترین آنهاها عبارتاند از؛ بهسازی سیستمها و اماکن شامل احیاء خطوط سطوح پروازی، تعمیرات اساسی آسانسور و پله برقیهای منصوبه در ترمینال یک و سلام، تعمیر اساسی دیزل ژنراتورهای سطوح پروازی، ایجاد زیرساخت به منظور استقرار CUPSS و CUTE بومی، نظارت بر عملکرد شرکتهای هواپیمایی و شرکتهای خدمات زمینی و ذینفعان تجاری، نظارت بر عملکرد شرکتهای هواپیمایی و شرکتهای خدمات زمینی و ذینفعان تجاری، راهاندازی پلهای تلسکوپی ترمینال سلام به منظور ارائه خدمات مطلوب به زائرین.
همچنین در سال بعد یعنی ۱۴۰۲ نظارت بر عملکرد شرکتهای خدمات زمینی و شرکتهای تجاری که خدمات مسافری در فرودگاه را بر عهده دارند. پیگیری و انعقاد قرارداد خرید سیستم سوئیچینگ برج مراقبت و فرستنده و گیرندههای رادیویی، پیگیری جهت خرید تجهیزات هایتک در حوزه هوانوردی، اخذ پروانه فرکانسی بیسیم - مستقل شهر فرودگاهی، راهاندازی واحد مدیریت اپرون، پیگیری و انعقاد قرارداد و خرید تجهیزات بازرسی شامل ایکسری دو منبع، EDX و ایکسری یی و دستگاههای تشخیص مواد مخدر و منفجره توسط این شرکت در دستور کار قرار گرفت و اجرایی شد.
عملیات اجرایی ۱۰ پروژه زیربنایی به همراه میزان پیشرفت فیزیکی
در ادامه این گزارش مجموعهای از اقدامات انجام شده در حوزه توسعه زیرساختهای شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) به سمع و نظر مخاطبین میرسد. این اقدامات شامل ۱۰ پروژه عمرانی است که اولین مورد پروژه توسعه فاز اول پایانه مسافری جدید شهر فرودگاهی (اقدامات زودهنگام – اقدامات توسعه فاز ۲) شامل؛ باند تاکسی وی و اپرون موجود، تونل کارگو باند شمالی و جادههای دسترسی، پلهای تاکسی وی، باند جنوبی، تاکسی وی و جاده دسترسی در مجموع به ارزش ۲.۵ میلیون یورو است.
میزان پیشرفت فیزیکی پروژه توسعه زیرساختهای هسته پیشران منطقه آزاد تجاری در بخش ۲۴۰ هکتاری ۴۱.۴۲ درصد و در بخش ۱۰۷ هکتاری ۶۶.۹۷ درصد است. پروژه ساختمان چند منظوره-بخش سه قرارداد احداث دو دستگاه ساختمان اداری و تکمیل و بهسازی دو دستگاه ساختمان پروژه به مساحت ۳۰۰۰ متر زیر بنا و ۳۴۰۰ متر محوطه از ۵۹.۵۵ درصد پیشرفت واقعی برخوردار است.
پروژه ساختمان امنیت پرواز-بخش یک قرارداد احداث دو دستگاه ساختمان اداری و تکمیل و بهسازی دو دستگاه ساختمان موجود و نصب دوربینهای مدار بسته در فرودگاه بینالمللی امام خمینی (ره) پروژه به مساحت ۴۲۰۰ متر زیر بنا و ۴۵۰۰ متر محوطه به پیشرفت ۱۰۰ درصدی رسیده است.
پروژه طراحی و تکمیل تجهیز سالن آمفی تئاتر نیز با گنجایش ۲۰۸ عدد صندلی عادی و ۱۵ VIP و ۶ ویلچردار بیش از۴۲ درصد پیشرفت داشته است. همچنین پروژه طراحی، اجرا و راه اندازی ۴ عدد آسانسور در ضلع جنوب غرب و جنوب شرق ترمینال مسافری شماره یک نیز هم اکنون از پیشرفت ۹۸ درصدی برخوردار است.
پروژه بعدی پروژه اصلاح استریپها و بهسازی رویه سطوح پروازی شمالی فرودگاه بینالمللی امام خمینی (ره) است که جهت ایجاد شرایط ایمن جهت نشست و برخاست پروازها بر اساس آئیننامههای بینالمللی هوانوردی (ایکائو) اجرا شد و هم اکنون نزدیک به ۱۳ درصد پیشرفت داشته است.
نهمین مورد، پروژه عملیات تکمیلی پارکینگ محوطه پایانه مسافری سلام شرکت شهر فرودگاه امام خمینی (ره) است که با هدف ۶۰۰۰ پارکینگ رایگان خودرو برای تسهیل در ارائه خدمات به زائران عتبات عالیات در ایام اربعین حسینی در دستور کار قرار گرفت که به پیشرفت ۱۰۰ درصد رسیده است و در این پروژه ۱۶۴ هزار و ۱۶۵ مترمربع عملیات روکش آسفالت انجام شده است.
و آخرین مورد پروژه تهیه، حمل و نصب تابلوهای راهنمایی شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) به تعداد ۱۰۰ عدد بود که به طور کامل اجرا شد.
بر اساس این گزارش، طبق اطلاعات اداره کل پیمانها و امور قراردادها مجموع رقم قراردادهای منعقد شده در شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ بیش از ۲۰ هزار میلیارد ریال بوده که بیانگر رشد بیش از ۲ برابری در سال دوم نسبت به سال اول است.
رشد ۱۴۳ درصدی درآمدهای شهر فرودگاهی امام خمین(ره) در دو سال
در ادامه این گزارش به مقایسه درآمدهای هوانوردی و غیر هوانوردی سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ میپردازیم؛ بر این اساس درآمد هوانوردی (نشست و برخاست و ۲ درصد سهم فروش سوخت) بیش از ۱۱۰ درصد، درآمد غیر هوانوردی (اجاره اماکن، تبلیغات و…) بیش از ۳۲۵ درصد و مجموع درآمدها بیش از ۱۴۳ درصد رشد داشته است.
نظر شما