بازار؛ گروه کشاورزی: بر کسی پوشیده نیست که زیتون و روغن زیتون برای سلامت جامعه نقش حیاتی دارد با این وجود به گفته فعالان بخش، صنعت زیتون از بی هویت بودن رنج می برد. این در حالی است که به گفته فعالان این بخش برندسازی اولین گام برای هویت بخشیدن به این محصول است به خصوص اینکه در حال حاضر ۸۰ درصد زیتون کشور به صورت فله عرضه می شود.
فعالیت افراد واجد شرایط تحت عنوان برند؛ به زودی
جواد عباسی، عضو مجمع شورای ملی زیتون ایران و نایب رئیس انجمن زیتون زنجان در این خصوص در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: اگر بخواهیم ارزش افزوده ۹ درصدی برای دولت داشته باشیم، پاسخگوی بخش های مالیاتی باشیم و همچنین ارزش افزوده برای بخش خصوصی را داشته باشیم، قرار شده است برای واجدین شرایط و به افرادی که می خواهند تحت عنوان برند به صورت مستقیم محصول خود را عرضه کنند مجمتعی را در شمال کشور ایجاد کنیم که بتوانند به صورت مستقیم محصول خود را عرضه کنند.
عباسی با بیان اینکه با این اقدام دولت ارزش افزوده خود را می گیرد و اشتغالزایی چشمگیری هم در صنعت زیتون رقم خواهد خورد، افزود: مزایای دیگر بحث این است که به صنعت زیتون هویت می دهیم به خصوص اینکه الان صنعت زیتون به صورت بی هویت فعالیت می کند؛ یعنی وقتی مصرف کننده روغن زیتون فله ای خریداری می کند اطمینان ندارد که روغن در چه سطحی است و کیفیت آن چقدر است. این کار در واقع صنعت زیتون را هویت می دهد و در کنار آن واسطه ها هم حذف می شوند، دقیقا مانند اتفاقی که در کشورهای توسعه یافته رخ می دهد و مشتریان مستقیما با خود تولیدکنندگان ارتباط می گیرند.
سودی که نصیب بازاریاب ها می شود و بر قیمت نهایی تاثیر می گذارد
وی ادامه داد: نکته قابل تامل اینکه وقتی محصول تولید و بسته بندی می شود روی آن نامی درج می شود که معرف آن تولیدکننده و به اصطلاح برند او است، اما واحد تولیدی که محصول را آماده می کند محصول را به یک بازاریاب می دهد و بازاریاب در این میان ۳۵ تا ۴۰ درصد مازاد بر قیمت تمام شده به عنوان کمیسیون و حق الزحمه تحمیل کرده و این محصول را به مصرف کنندگان، فروشگاه های زنجیره ای و خوار بارفروشان توزیع می کند. این اعداد و ارقام قائدتا در قیمت محصول تاثیر می گذارند.
این مقام صنفی همچنین در خصوص دیگر اثرات مثبتی که احداث این مجتمع با محوریت زیتون در بازار می گذارد، گفت: در دنیا بحث زیتون به عنوان یک صنعت شناخته می شود به این دلیل که سلامت محور است و همانطور که می دانید زیتون و روغن زیتون تنها غذایی است که دارو محسوب می شود و تنها دارویی است که غذا محسوب می شود، لذا این اقدام می تواند افزایش سرانه مصرف روغن زیتون را در ایران بالا ببرد.
بهره برداری از مجتمع زیتون شمال تا ۳ سال آینده
عباسی افزود: ضمن اینکه ما از طریق مجامع بین المللی از جمله سازمان فائو تحت فشار هستیم و اعلام می کنند که سرانه مصرف روغن زیتون در ایران ۲۲۰ گرم است و در مقایسه با سرانه مصرف جهانی که ۵۵۰ گرم است بسیار کم است! لذا با توجه به اینکه عضو شورای جهانی زیتون هستیم از این باب تذکر دریافت می کنیم و این اقدام می تواند ضمن دفع آن تذکرات، کار جدیدی مصادیق کشورهای توسعه یافته مثل اسپانیا و ایتالیا و یونان باشد.
وی ادامه داد: البته این مجتمع در حقیقت فاز دوم است و فاز اول در کیلومتر ۲۲ زنجان در سال ۱۴۰۰احداث شده و تقربیا ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و به زودی به بهره برداری می رسد. با این وجود احداث مجتمع جدید به زودی آغاز خواهد شد و یک چشم انداز ۳ ساله برای راه اندازی و به بهره برداری رسیدن آن در نظر گفته ایم.
نظر شما