به گزارش بازار، بیت کوین با نماد BTC اولین رمز ارزی بود که در سال ۲۰۰۹ توسط خالق ناشناسی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو با شعار «یک سیستم پولی الکترونیک همتابههمتا» ساخته شد. در این مطلب، نحوه کار بیت کوین و خرید آن را به زبان بسیار ساده بررسی میکنیم.
تاریخچه تولد بیت کوین
در اکتبر سال ۲۰۰۸ (مهر ۸۷)، یک فرد یا گروهی از افراد ناشناس با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto)، مطلبی را در فهرست پستی رمزنگاری (Cryptography Mailing List) وبسایت metzdowd.com منتشر کردند. فهرست پستی یکی از قابلیتهای ایمیل سرورهای بزرگ و کاربردی است که به شما اجازه میدهد یک لیست کامل از ایمیلها را تنظیم و آنها را بهصورت گروهی برای افراد ارسال کنید.
این فرد یا گروه در این مطلب نوشته بود:
من در حال کار روی یک سیستم پولی الکترونیک جدید بودهام که کاملا همتابههمتاست و نیازی به یک شخص ثالث امین ندارد.
در ۳ ژانویه ۲۰۰۹ (۱۴ دی ۸۷)، ساتوشی ناکاموتو اولین بلاک شبکه بیت کوین معروف به بلاک جنسیس (Genesis Block) یا بلاک شماره ۰ را بههمراه متنی به شرح "The Times ۰۳/Jan/۲۰۰۹ Chancellor on brink of second bailout for banks" بهمعنای «روزنامه تایمز ۰۳/ژانویه/۲۰۰۹ صدراعظم در آستانه اهدای دومین کمک مالی به بانکها» را استخراج کرد. در روز سوم ژانویه ۲۰۰۹، روزنامه تایمز خبری را با این تیتر منتشر کرده بود.
به عقیده بسیاری از افراد، این پیام هم یک سند برای اثبات استخراج اولین بلاک بیت کوین در روز ۳ ژانویه ۲۰۰۹ و هم تلاشی از سوی ساتوشی ناکاموتو جهت برجسته کردن وضعیت نابسامان اقتصادی در آن دوران بوده است.
بلاک چین بیت کوین چگونه کار میکند؟
حالا اگر بخواهیم کمی بیشتر درباره جزئیات فنی نحوه کار بیت کوین صحبت کنیم، ابتدا باید با بلاک چین آن آشنا شویم. بلاک چین فناوری پایهای نه تنها بیت کوین، بلکه تمام رمز ارزهایی است که امروزه کار میکنند. بلاک چین ویژگیهای مختلفی دارد که در پایهایترین حالت میتوان عدم نیاز به حضور شخص ثالث برای نظارت بر معاملات، تمرکززدایی، شفافیت و عدم امکان تغییر دادههای ثبتشده روی آن را نام برد. همگی این ویژگیها در بلاک چین بیت کوین نیز وجود دارند.
برای درک ساده بلاک چین، میتوانید آن را شبیه به یک مجموعه آجر ساختمانی در نظر بگیرید که با یک طناب رمزنگاریشده به یکدیگر متصل هستند. حالا هر کدام از این آجرها، یک سری اطلاعات از جمله دادههای مربوط به تراکنشها را در دل خودشان دارند.
فرآیند هشینگ و تولید هش
برای اینکه یک بلاک در شبکه بیت کوین استخراج شود، افرادی بهنام ماینر (Miner) باید با استفاده از کامپیوترهای تخصصی خود، برای حل پازلهای پیچیده با یکدیگر رقابت کنند. اولین فردی که موفق به حل کردن این پازل شود، شبکه به او رمز ارز BTC پاداش دهد.
حالا برای حل این پازلهای پیچیده، ماینرها کاری بهنام هش کردن یا هشینگ (Hashing) را انجام میدهند. هر بلوک در بلاک چین بیت کوین دارای یک کد هش اختصاصی و منحصربهفرد است که بهعنوان شناساگر آن عمل میکند. در فرایند هشینگ، ماینرها با استفاده از دستگاههای خود، تعدادی تراکنش را جمع کرده و بههمراه هش بلوک قبلی و یک سری داده دیگر، وارد یک تابع هشینگ میکنند. خروجی این تابع، یک کد هش است. حالا اگر این مقدار هش بر اساس قوانین شبکه درست باشد و بقیه ماینرها نیز آن را تایید کنند، در واقع عمل استخراج شدن بلاک به پایان میرسد و شبکه به ماینر آن بیت کوین پاداش میدهد. بنابراین زمانی که شما یک تراکنش را در شبکه بیت کوین انجام میدهید، این ماینرها هستند که تراکنش شما را تایید میکنند.
حالا شاید بپرسید عدم امکان تغییر دادههای بلاک چین از کجا نشات میگیرد؟ هش هر بلاک عامل این اتفاق است. در واقع کل فرآیند استخراج، در پیدا کردن مقدار هش درست برای بلوکها خلاصه میشود. حالا از آنجایی که برای پیدا کردن هش بلاکهای جدید ما باید از هش بلاک قبلی نیز استفاده کنیم، تغییر حتی یک کاراکتر از هش بلاک قبلی، تغییر کل هش بلاکهای بعدی بهصورت زنجیروار را در پی دارد. بهخاطر شفافیت بلاک چین، تمام تغییرات نیز از سوی همه ماینرها و کاربران قابل مشاهده است، بنابراین امکان دستکاری و تغییر این هشها وجود ندارد.
پاداش دهی و هاوینگ در شبکه Bitcoin
از نظر پاداشدهی، سیستم بیت کوین بهگونهای طراحی شده است که بر خلاف پولهای فیات نظیر دلار، خصیصه تورمی شدن و تولید بینهایت تعداد رمز ارز در آن وجود نداشته باشد. به همین خاطر، ساتوشی ناکاموتو کل تعداد بیت کوینهای قابل استخراج را معادل ۲۱ میلیون واحد تعیین کرده بود. به همین دلیل است که به بیت کوین لقب «طلای دیجیتال» را دادهاند.
علاوه بر این، فرآیندی بهنام هاوینگ (Halving) در سیستم بیت کوین وجود دارد که هر ۴ سال یکبار باعث نصف شدن پاداش ماینینگ آن میشود. در ابتدا در سال ۲۰۰۹ پاداش هر بلوک ماینشده معادل ۵۰ واحد BTC بود که در اولین هاوینگ در سال ۲۰۱۲ به ۲۵ واحد، در رویداد دوم در سال ۲۰۱۶ به ۱۲.۵ واحد و در رویداد سوم در سال ۲۰۲۰ به ۶.۲۵ واحد کاهش یافت. هاوینگ بعدی که قرار است در سال ۲۰۲۴ انجام شود، پاداش استخراج بلاکهای بیت کوین را به ۳.۶۲۵ واحد خواهد رساند.
چگونه بیت کوین بخریم؟
جالب بود نه؟ اگر با توجه به این ویژگیها به خرید BTC علاقهمند شدهاید، در این قسمت مراحل انجام این کار را آموزش میدهیم.
کیف پول ارز دیجیتال
اولین گام برای خرید بیت کوین، نصب یک کیف پول ارز دیجیتال است. امروزه کیف پولهای رمز ارزی متنوعی در بازار وجود دارد که از معروفترین آنها میتوان تراست والت (Trust Wallet) را نام برد. این والت یک برنامه نرم افزاری است که آن را روی گوشی موبایل خود دانلود و نصب کرده و با استفاده از آن به خرید و فروش و نگهداری رمز ارزهای BTC میپردازید.
ثبت نام در صرافی
مرحله بعدی، ثبت نام در یک وبسایت مانند صرافی ارز دیجیتال بیت ۲۴ است. بیت۲۴ یک صرافی ایرانی معتبر است که در سال ۹۸ کار خود را آغاز کرد. علاوه بر بیت کوین، در حال حاضر امکان خرید و فروش بیش از ۵۰۰ ارز دیجیتال در این پلتفرم وجود دارد.
شما کافی است در این وبسایت ثبت نام کرده و حتی بدون احراز هویت به خرید و فروش داراییهای رمز ارزی خود بپردازید. البته برداشت ریالی / تومانی از این صرافی نیازمند تکمیل مراحل احراز هویت است. این فرآیند بسیار ساده و طی چند دقیقه قابل انجام است.
علاوه بر این، در وبلاگ این صرافی بیش از ۱۰۰۰ مطلب کاربردی و مفید در خصوص نحوه استفاده از کیف پولها، نحوه خرید و فروش، معرفی بهترین رمز ارزها برای سرمایه گذاری و موارد بسیار دیگر وجود دارد که با مراجعه به آن با تمام فوت و فنهای فعالیت در بازار ارز دیجیتال آشنا خواهید شد.
نظر شما