۲۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۲:۱۴
تداوم خسارت طوفان شن و ریزگردها به اقتصاد کرمان
بازار گزارش می دهد؛

تداوم خسارت طوفان شن و ریزگردها به اقتصاد کرمان

کرمان – ریزگردها و طوفان شن که طی سالهای اخیر در کرمان تشدید شده خسارت های زیادی به زیر ساختها و اقتصاد استان وارد کرده است.

بازار؛ گروه استان ها: هر چند در گذشته فقط در ایام وزش بادهای ۱۲۰ روزه در شرق کرمان شاهد بروز ریزگردها و طوفان شن بودیم اما به دلیل خشکسالی، سد سازی در بالا دست و عدم اجرای پروژه های تثبیت شنهای روان در سالهای اخیر، طوفان شن گسترش یافته است و علاوه بر شرق استان در اکثر مناطق استان خودنمایی می کند.

این در حالیست که تعداد روزهایی که استان با طوفان مواجه می شود نیز افزایش یافته است.

خسارت به زیر ساختهای شهری در ریگان و فهرج و بم از یک سو و خالی شدن روستاها از سکنه از سوی دیگر بر مشکلات مردم افزوده است و با وجود وعده هایی که برای احیای جنگل های کهور در شمال و شرق استان داده شده است و همچنین احیای باتلاق جازموریان در جنوب استان اما عملا هیچ اتفاقی در این زمینه روی نداده است.

باتلاق جازموریان خشک شد

باتلاق جازموریان در جنوب کرمان مدتها خشک شده و بستر این باتلاق به کانون ریزگردها در شمال استان تبدیل شده است.

بستر رودخانه های خشک شده در شرق استان و جنگلهای کهوری که حالا از بین رفته اند نیز کانون شنهای روان در شرق استان شده است.

طرح های تثبیت شنهای روان از جمله مالچ پاشی، احداث باد شکن، توسعه نهال کاری در کانونهای شنی نیز بسیار محدود شده است و نتیجه همه اینها موجب شده در کرمان در اکثر روزهای سال به جای باران از آسمان شن ببارد و آسمان شهرهای کرمان تیره و تار شود.

کارشناس هواشناسی استان کرمان: از اواخر وقت امروز، ورود ریزگردها به مناطق شمال و غرب کرمان، باعث کاهش کیفیت هوا و غبار آلودگی در برخی از مناطق می شود

کارشناس هواشناسی استان کرمان در گفتگو با خبرنگار بازار بیان کرد: از امروز و طی روزهای آینده ورود ریزگردها در برخی از مناطق استان کرمان پیش بینی می‌شود.

حمیده حبیبی با اعلام اینکه هم اکنون آسمان استان کرمان، صاف تا کمی ابری است، گفت: برای امروز، وزش باد، گرد و خاک و افزایش ابر در سطح استان کرمان پیش بینی می‌شود.

وی افزود: از اواخر وقت امروز، ورود ریزگردها به مناطق شمال و غرب کرمان، باعث کاهش کیفیت هوا و غبار آلودگی در برخی از مناطق می شود.

فرماندار ریگان در گفتگو با خبرنگار بازار از خسارات شدید طوفان شن و ریزگردها طی روزهای مختلف سال به تاسیسات شهری و روستایی ریگان خبر داد.

زیان قابل توجه به نخل داران

مراد آبیار افزود: باید اقدامات لازم برای جلوگیری از بیابان زدایی در ریگان انجام شود در غیر این صورت شاهد مهاجرت روستاییان خواهیم بود.

وی وجود روستاها در اعماق کویر منطقه را مهم دانست و افزود: بسیاری از این روستاها در کنار نخلستانهای بزرگ قرار گرفته اند و از بین رفتن این نخلستانها زیان زیادی به کشاورزی منطقه می زند.

وی عنوان کرد: توسعه جنگلهای کهور و نگهداری از جنگلهای کنونی بسیار مهم است ضمن اینکه مالچ پاشی نیز می تواند از توسعه بیابان جلوگیری کند.

وی ابراز امیدواری کرد این طرح طی ماه آینده آغاز شود و با مالچ پاشی بخشی از مشکلات کاهش یابد.

فرماندار ریگان بیان کرد: دو هزار هکتار مالچ پاشی باید در منطقه انجام شود تا شاهد کنترل مناطق بحرانی ریزگردها در شهرستان باشیم.

وی گفت: ریزگردها و طوفان های شن و از بین رفتن زیر ساختهای کشاورزی و دامداری منجر به تخلیه برخی از روستاها شده است و باید جلوی این روند گرفته شود.

فرماندار ریگان: باید کانونهای کنونی ریزگردها و طوفان شن شناسایی و برای مهار کانونهای بحرانی می تواند نقش موثری در راستای رفع مشکلات کشاورزان و روستاییان داشته باشد

وی تاکید کرد: باید کانونهای کنونی ریزگردها و طوفان شن شناسایی و برای مهار کانونهای بحرانی می تواند نقش موثری در راستای رفع مشکلات کشاورزان و روستاییان داشته باشد.

آبیار ادامه داد: بیشترین میزان خسارتهای در شهرستانهای به زیر ساختهای کشاورزی و باغها و مزارع وارد می شود که بر روی معیشت مردم تاثیر می گذارد.

وی اظهار کرد: کار نهال کاری نیز در برخی از روستاها برای حل مشکلات انجام می شود اما با توجه به میزان مخاطرات باید اعتبارات برای مقابله با طوفانهای شن افزایش یابد.

وی گفت: ۱۲۰ هکتار نهال کاری و دو هزار هکتار مالچ پاشی در دستور کار قرار گرفته است اما برای بهبود وضعیت به افزایش اعتبارات در سطوح ملی نیاز داریم.

یک کارشناس منابع آبی در استان کرمان نیز به خبرنگار بازار گفت: در کنار تغییرات اقلیمی سد سازیهای صورت گرفته نیز یکی از مهمترین دلایل کاهش رطوبت در شرق کرمان است.

مریم امیدی افزود: از یک سو طبیعت موجب بحران موجود شده از سوی دیگر خودمان سد سازی می کنیم.

کارشناس منابع آبی استان کرمان: سد نسا در شرق کرمان موجب خشک شدن پایین دست این سد شده است و آورده ای هم برای ریگان و فهرج نداشته است

وی اضافه کرد: سد نسا در شرق کرمان موجب خشک شدن پایین دست این سد شده است و آورده ای هم برای ریگان و فهرج نداشته است.

وی ادامه داد: هر سال در این فصل از سال کرمان چندین سیلاب گسترده را تجربه می کرد اما در سال جاری عملا حتی بارندگی هم اتفاق نیافتاده است و آبی هم در رودخانه های جاری نشده است.

وی گفت: کرمان هر سال روزهای بحرانی تری را در زمینه خشکسالی تجربه می کند و اگر چاره اندیشی نشود وضعیت بدتر می شود و در نتیجه ریزگردها و طوفان شن نیز افزایش می یابد و این رویه نیاز به برنامه ریزی علمی نیاز دارد تا بتوانیم از خالی شدن روستاها از جمعیت و مهاجرت بی رویه جلوگیری کنیم.

این کارشناس منابع آبی استان کرمان افزود: مالچ پاشی برای طبیعت خطر آفرین است اما شرایط آنقدر حساس است که می توان ریسک کرد و با مالچ پاشی حداقل های موجود را حفظ کرد.

وی ادامه داد: نهال کاری از مهمترین کارهایی است که بایدانجام داد تا کمربند سبز را در اطراف روستاها و شهرهای بزرگ ایجاد کرد.

با وجود اقدامات صورت گرفته اما مردم شرق استان کرمان همچنان مشکلات بسیاری دارند و این روزها دیگر شاهد بارندگی نیستند و در عوض هر روز بر تعداد روزهایی که از آسمان شهر و دیارشان خاک از آسمان می بارد افزوده شده است.

کد خبر: ۲۴۲٬۹۳۱

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha