بازار؛ گروه خودرو: طی دو روز گذشته در فضای مجازی قیمت برخی از خودروهای اسقاطی، چند صدمیلیون تومانی شد و معاملات خودرو در بازار نیز به حالت رکورد در آمده است. بررسی های خبرنگار «بازار» حاکی از آن است که عده ای سود جود با هدف واردات خودرو به دنبال خرید محصولات اسقاطی هستند. این موضوع نیز نشات گرفته از عدم اطلاع رسانی دقیق وزارت صمت در خصوص عدم انتشار آیین نامه واردات خودرو است. باتوجه به اینکه قیمت خودروهای صفر کیلومتر داخلی به کمتر از ۸۰۰ میلیون تومان در بازار آزاد رسیده، قیمت چند صد میلیونی خودروهای اسقاطی غیر منطقی است. برای بررسی این موضوع با با سید امیر احمدی دبیر انجمن مرکز اسقاط کشور به گفت و گو پرداختیم:
متاسفانه به دلیل عدم اطلاع رسانی وزارت صمت و دستگاه های ذیربط در فضای مجازی قیمت خودروهای اسقاطی چند صد میلیون تومانی شده است
* چرا قیمت خودروهای اسقاطی طی دو روز گذشته علیرغم قیمت گذاری دستوری، چند صد میلیونی شدند؟
متاسفانه به دلیل عدم اطلاع رسانی وزارت صمت و دستگاه های ذیربط برای واردات در فضای مجازی قیمت خودروهای اسقاطی چند صد میلیون تومانی شده است. از همین رو مشتریان تصور دارند که با داشتن یک دستگاه خودرو فرسوده می توانند خودرو وارد کنند. مزید اطلاع مشتریان بازار خودرو باید گفت که ارزان ترین محصول صفر کیلومتر داخلی امروز در بازار قیمت ۵۰۰ میلیون تومانی دارد، ولی خودروهای اسقاطی به ۳۵۰ میلیون تومان رسیده است. وزارت صمت در راه اندازی طرح واردات و اسقاط ضعیف عملکرد کرده است، علیرغم اینکه شش ماه از سال گذشته هنوز آیین نامه قانون ساماندهی خودرو نداریم. باید ظرف مدت دو ماه آیین نامه ساماندهی صنعت خودرو تدوین و تصویب می شد، اما عدم تصویب این موضوع منجربه افزایش قیمت خودروهای اسقاطی در فضای مجازی شد. گفتنی است که خودروهای اسقاطی شاید چند صد میلیون تومانی شده باشند، اما معامله نمی شوند.
قیمت خودروهای فرسوده متاثر از قیمت خودرو صفر کیلومتر در بازار است، باتوجه به نرخ محصولات صفر کیلومتر در بازار خودروهای اسقاطی ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان بیشتر قیمت ندارد
* نرخ محصولات اسقاطی در بازار مشمول قیمت گذاری دستوری است، در حال حاضر قیمت یک دستگاه خودرو فرسوده در بازار چقدر است؟
قیمت خودروهای فرسوده متاثر از قیمت خودرو صفر کیلومتر در بازار است، باتوجه به نرخ محصولات صفر کیلومتر در بازار خودروهای اسقاطی ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان بیشتر قیمت ندارد. وزارت صمت به عنوان متولی واردات خودرو متاسفانه تاکنون دستورالعمل، تعرفه واردات و فرآیند ورود خودروهای خارجی را مشخص نکرده و مشخص نیست که خودروهای فرسوده چگونه از رده خارج می شوند.
از سال گذشته تا امروز ۵۲ هزار نفر در طرح نوسازی ناوگان ثبت نام کردند که از این مقدار فقط ۸ هزار نفر صاحب خودرو جدید شدند
* در سال جاری چه تعداد متقاضی نوسازی خودروها فرسوده در طرح وزارت صمت شرکت کردند و از این مقدار چند مالک خودرو تحویل گرفتند؟
ابتدا باید اشاره کرد که سال ۱۳۹۳ حدود ۳۵۰ هزار دستگاه خوردو فرسوده از رده خارج شد، از آن سال تا کنون آمار خروج خودروهای فرسوده به اندازه سال ۱۳۹۳ نشد. در حال حاضر وزارت صمت طرحی برای ترغیب مشتریان جهت اسقاط خودروهای فرسوده ایجاد نکرده است، در سال ۱۳۹۳ اگر آن تعداد خودرو فرسوده از رده خارج شد به دلیل خرید گران تر محصولات اسقاطی توسط دولت بود. در آن زمان خودرو فرسوده ۱.۵ میلیون تومان ارزش داشت، ولی دولت اعلام کرده بود که اگر محصولات فرسوده را تحویل دهند ۳ میلیون تومان پرداخت خواهد کرد. از سال گذشته تا امروز ۵۲ هزار نفر در طرح نوسازی ناوگان ثبت نام کردند که از این مقدار فقط ۸ هزار نفر صاحب خودرو جدید شدند.
* به نظر شما خودروسازان می توانند در ماه های مانده تا پایان سال محصولات متقاضیان خودروهای فرسوده را تحویل دهند؟
دولت خودروسازان را مکلف به تخصیص ۲۰ درصدی محصولات خود به طرح نوسازی کرد، اما این موضوع اجرای نشد. بعید می دانم خودروسازان بتوانند خودرو متقاضیان طرح نوسازی را تامین کنند. از دیماه سال گدشته تا امروز بیشتر از ۴ هزار میلیارد تومان نقدینگی حاصل از واریز محصولات فرسوده در صندوق توسعه وزارت صمت ذخیره شده است. بنابراین دولت باید از این بودجه برای بهبود فرآیند اسقاط خودرو در کشور استفاده کند.
نظر شما