بازار- وحید بلالی: بازار بورس تهران دوشنبه را همانند دو روز قبل با رشدی پر قدرت آغاز کرد در ابتدای معاملات شاخص کل با رشد ۱۰ هزار واحدی فعالان بازار را برای مثبت ماندن بازار امیدوار کرد، این افزایش در اواسط معامله به ۱۶هزار واحد رسید و سرانجام توانست ۱۶۲۵۶ واحد رشد کند.
شاخص کل فرابورس با رشد ۳ درصدی مواجه شده و توانست ۱۵۱ واحد رشد کند، بزرگترین رشد در شاخص ۳۰ شرکت بزرگ اتفاق افتاده و این شاخص بیش از ۵درصد رشد را نسبت به دیروز به نام خود ثبت کرد.
نکته قابل توجه این است که تمام شاخص های بورسی در روز دوشنبه مثبت بودند که نشان از توازن در رشد نمادها است.
مشکل بزرگی به نام دامنه نوسان
شاخص توانست رشد ۱۶۲۵۶ واحدی را در روز دوشنبه به ثمر برساند که از لحاظ مقدار شاخص عدد بی نظیری است که تا به امروز سابقه نداشته است، اما این رشد آن طور که باید فعالان بازار سرمایه را خوشحال نکرده است، فعالان این بازار می گویند زمانی که شاخص کل در میزان نوسان بازار بی تاثیر است فرقی میان رشد ۲۰۰۰ واحدی با رشد ۱۶۰۰۰ واحدی وجود ندارد.
در بازارهای جهانی زمانی که به یک باره شاخص بسیار رشد می کند درصد قیمت ها نیز به همان میزان رشد می کنند، به عنوان نمونه در برخی از نمادها به یک باره افت یا صعود ۱۰۰ درصدی را در بورس داوجونز آمریکا شاهد هستیم، اما در بازار ایران محدودیت نوسان ۵ درصدی وجود دارد و شاخص هرچقدر هم رشد کند یک نماد بیش از ۵ درصد نمی تواند رشد داشته باشد.
برداشتن و یا افزایش دامنه نوسان نکته ای است که بسیاری از کارشناسان آن را مشکل بازار ایران دانسته و این مشکل باعث می شود روندهای نزولی یا صعودی زمان بیشتری را طی کند تا به تارگت قیمتی برسد.
اگر محدودیت دامنه نوسان در بازار و شاخص کل نبود شاید در روز شنبه بازار ایران ۳۰ هزار واحد ریزش داشته و از روز بعد بازار به تعادل قیمتی می رسید. افزایش دامنه نوسان میزان خواب پول در بازار سرمایه را کاهش داده و نقدشوندگی آن را به شدت بالا برده و مدت زمان اصلاح قیمتی را نیز کاهش می دهد. این امر برای سرمایه گذاران تازه وارد می تواند بسیار جذاب باشد، اما خطراتی نیز برای بازار سرمایه ایران دارد که باید با کارشناسی درست و دقیق اجرا شود.
حقوقی ها باز به حقیقی ها سهام فروختند
خالص تغییر مالکیت بورس تهران در روز دوشنبه ۸۸۶ میلیارد تومان حقوقی به حقیقی بود، در تحلیل دیروز نوشتیم که بازار حداقل یک یا دو روز کاری در فشار خرید قرار دارند زیرا فروشندگان حقیقی که در هفته گذشته نمادهای شان را فروخته بودند برای خرید به صف خواهند شد، خالص تغییر مالکیت از حقوقی به حقیقی در روز یکشنبه ۹۴۵ میلیارد تومان و در روز شنبه نیز ۳۶۳ میلیارد تومان بود.
اگر خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی را در این ۳ روز با هم جمع کنیم به عدد ۲۱۹۴ میلیارد تومان می رسیم و اگر از خالص تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی که در هفته قبل عدد ۳۷۴۳ میلیارد بود، کم کنیم به عدد ۱۵۴۹ واحد می رسیم. یعنی بازار در معاملات سه شنبه و چهارشنبه می تواند به نقطه تعادل ۲ هفته قبل باز گردد، البته این بازگشت به تعادل بسته به فروش حقوقی ها دارد، شاید معامله گران حقوقی بخواهند این میزان را چند روز دیگر به تعویق بیاندازند تا فشار خرید همچنان بر روی بازار باشد، اما بررسی ها نشان می دهد بازار از فردا شروع به حالت تعادل کرده و صف خرید از بسیاری از نمادها جمع خواهد شد.
نگرانی درباره شاخص کل در هفته جاری
صعود پرقدرت بازار در یک روز اگرچه نکته ای مثبت است اما می تواند خطرناک نیز باشد، همانطور که در بالا گفتیم سهامداران از این صعود پر قدرت چیز جز مثبت پنج درصد عایدی کسب نمی کنند در صورتی که اگر شاخص کل در ۸ روز بتواند این افزایش را داشته باشد برخی از نمادهای پرتقاضا می توانند در این مدت ۴۰ درصد سود را برای سهامداران کسب کنند. صعود پرقدرت تنها به نفع برخی از حقوقی ها و برخی از سهامداران حقیقی است که نمادهای مختلف و زیادی دارند که به یک باره تمام آنان مثبت می شوند.
بازار همانگونه که به رشد شاخص نیاز دارد به اصلاح نیز نیاز خواهد داشت بنابر این رشدهای پر قدرت و اصلاح های پرقدرت هر دو به ضرر سهامداران حقیقی تمام خواهد شد، پیش بینی می شود که سه شنبه بازار با افزایش عرضه مواجه شده که این افزایش عرضه در روز چهارشنبه می تواند بسیاری از نمادها را از صف خرید به موقعیت صف فروش برساند.
تا زمانی که بازار ایران با استانداردهای جهانی هماهنگ نشود صعودها و نزول های پرقدرت در مقاطعی خاص به ضرر سهامداران بوده و شاید برخی را از ادامه حضور در بازار سرمایه ناامید کند.
نظر شما