به گزارش بازار به نقل از وزارت راه و شهرسازی، علی بیتاللهی رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص ساختوسازها و میزان مقاومت ساختمانهای مسکونی در مجاورت گسل مشاء که موجب لرزهخیزی فراوان در منطقه دماوند و تهران شده و موجبات نگرانی مردم ساکن در این مناطق را فراهم کرده است، به ارایه توضیحاتی پرداخت.
رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، گفت: در پی وقوع زلزله با بزرگی ۵.۱ دماوند در ۱۹ اردیبهشت ۹۹ ضمن تهیه گزارشی کامل از این زلزله با جزئیات آن در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اقدام به بازدید میدانی و مستندسازی ساخت و ساز بر روی حریم گسل مشاء شد که اینکار به اتمام رسیده است.
عضو هیاتعلمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ادامه داد: با بررسیهای انجام شده مشخص شد که طول تقریبی گسل مهم و لرزهزای اطراف تهران؛ گسل مشاء که از آن به عنوان مهمترین گسل برای خطر زلزله تهران نام برده میشود، حدود ۲۲۰ کیلومتر است.
۸ شهر و ۲۰۱ آبادی متاثر از فعالیت گسل مشاء
بیتاللهی هدف از این بازدید و مطالعه را بررسی وضعیت محدوده مشاء، دشت مشاء، روستای مشاء و همچنین بررسی ساخت و ساز و وضعیت مراکز مسکونی بر روی این گسل و اطراف آن عنوان کرد و افزود: در امتداد گسل مشاء در پهنای ۲۰ کیلومتری در دو طرف گسل مشاء حدود ۸ شهر قرار دارند که شامل بومهن، آبعلی، رودهن، شمشک، دماوند، لواسان، فشم و پردیس هستند و جمعیت شهری ساکن در این شهرها حدود ۲۶۰ هزار نفر است. همچنین در همین پهنه در اطراف گسل مشاء از شرق تا غرب تهران حدود ۲۰۱ پارچه آبادی واقع شده که در این روستاها نزدیک به ۹۵ هزار نفر جمیعت ساکن هستند.
۲۵ هزار واحد مسکونی در محدوده فعال گسل مشاء فاقد مقاومت در برابر زلزله
به گفته وی، واحدهای روستایی فاقد اسکلت حدود ۱۴ هزار واحد و واحدهای شهری فاقد اسکلت حدود ۱۱ هزار واحد است که در مجموعه حدود ۲۵ هزار واحد مسکونی و حدود ۸۰ هزار نفر جمعیت در واحدهای فاقد مقاومت در برابر زلزله ساکن هستند.
بیتاللهی اعلام کرد: با اینکه روستای مشاء ۳۷۰ نفرجمعیت را در خود جای داده است ولی در همان محدوده دشتمشاء و اطراف آن که محدوده خوش آب و هواست نزدیک به ۳۰۰۰ بنا و عمدتا به شکل ویلا احداث شده است. همه این ساختمانها در روی گسل مشاء و یا در مجاورت نزدیک آن قرار دارند.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در بیان پیشنهادات آن مرکز برای محدوده مشاء و شهرها و آبادی های پیرامون آن، توضیح داد: در اولویت نخست، ضرورت دارد، واحدهای مسکونی فاقد اسکلت در اولویت بهسازی و مقاومسازی قرار بگیرند. همچنین، با توجه به اینکه گسل مشاء گسل فعالی است، ضرورت دارد تا اقدامات پیشگیرانه در محدوده آن انجام شود.
ضرورت توسعه تجهیزات لرزه نگاری و شتاب نگاری در منطقه مشاء
بیت اللهی تصریح کرد: باید محدودیتی برای این آهنگ شتابان ویلاسازی در این منطقه انجام و اهرم کنترلی ایجاد شود. این منطقه از نظر لرزهخیزی، لرزهخیزی بالایی دارد و شاهد هستیم که در روزهای تعطیل جمیعت فراوانی در این جمعیت خطر سکنی دارند. همین دلیل در صورت بروز زلزله مدیریت بحران زلزله اهمیت دارد.
وی گفت: باید تجهیزات لرزهنگاری و شتابنگاری در منطقه با توجه به اهمیت منطقه توسعه یابد و همچنین ضرورت دارد در خصوص شرق تهران و لرزه خیزی آن اقدامات کافی انجام شود.
نظر شما