بازار؛ گروه استان ها: قاچاق سوخت از طریق جاده های کرمان به سمت مرزهای افغانستان و پاکستان ادامه دارد و هر از چند گاهی نیروی انتظامی استان کرمان گزارش هایی در خصوص کشف محموله های قاچاق سوخت از تانکرهای سوخت رسان منتشر می کنند.
گسترده بودن راه های استان کرمان و هم مرز بودن این استان با سیستان و بولچستان و هرمزگان سبب شده است قاچاقچیان از این راه ها برای انتقال سوخت قاچاق به مرزها استفاده کنند.
خشکسالی و کمبود زمینه اشتغال در شرق و جنوب استان نیز سبب شده است برخی از مردم و جوانان برای تامین معیشت به سمت قاچاق سوخت روی بیاورند و با ساخت مشکهایی سوخت را در خودروهای سواری به سمت مرزها قاچاق کنند که گاه منجر به بروز تصادفهای رانندگی و آتش سوزی و تلفات سنگین می شود.
خشکسالی و کمبود زمینه اشتغال در شرق و جنوب استان نیز سبب شده است برخی از مردم و جوانان برای تامین معیشت به سمت قاچاق سوخت روی بیاورند
ماهانه حجم قابل توجهی سوخت از طریق قاچاق از استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان از سیستم اقتصاد سالم کشور خارج می شود و برخورد با این رویه جدا از برخوردهای قضایی و انتظامی و توقیف تانکر های سوخت رسان نیاز به تدبیر جدی در استان های مختلف کشور دارد تا جلوی قاچاق تانکری سوخت گرفته شود.
این در حالی است که سیاست های اجرایی در استان ها در شرق و جنوب کرمان نیز موجب ایجاد صف های طولانی عرضه سوخت به مردم عادی شده است اما همچنان قاچاق سوخت نیز ادامه دارد و این نشان می دهد سیاست های اجرایی برای کنترل قاچاق سوخت بی اثر بوده است.
از طرفی نیز وقوع تصادف های مرگبار در جاده ها و کشته شدن مردم عادی به دلیل فعالیت سوخت برها به سمت مرزهای شرقی و جنوبی نیز ادامه دارد و این هزینه توسط مردم و مسافران پرداخت می شود.
مردم به دلیل بیکاری به سمت قاچاق روی می آورند
نماینده کرمان در شورای عالی استان ها در این خصوص به خبرنگار بازار می گوید: تفاوت قیمت سوخت با قیمتی که در مرزها وجود دارد یکی از اصلی ترین دلایل قاچاق سوخت است، خشکسالی و کمبود اشتغال نیز به چالش مردم تبدیل شده است و به همین دلیل تمایل به قاچاق ایجاد می شود.
علیرضا عباس زاده افزود: اما سیاست های اجرایی نیز به ایجاد صف های طولانی برای سوختگیری مردم عادی نیز تبدیل شده است.
وی گفت: فرصت های شغلی باید برای مردم این مناطق شناسایی شود و این فرصت ها احیا شود تا مردم اقدام به قاچاق سوخت و فروش سوخت خودروهایشان به قاچاقچیان نکنند.
وی گفت: این در حالی است که بیشتر قاچاقچی که انجام می شود نیز مربوط به استان کرمان نیست و فقط از راه های استان با قاچاق استفاده می شود.
عباس زاده بیان کرد: مردم جنوب کرمان باید حمایت شوند و کشاورزی در این مناطق رونق گیرد تا عملا گرایشی به قاچاق نداشته باشند اما کشاورزی که برای کشت آب ندارد مسلما دچار مشکلاتی می شود.
نماینده کرمان در شورای عالی استان ها: مردم جنوب کرمان باید حمایت شوند و کشاورزی در این مناطق رونق گیرد تا عملا گرایشی به قاچاق نداشته باشند اما کشاورزی که برای کشت آب ندارد مسلما دچار مشکلاتی می شود
وی عنوان کرد: عملا دولت باید برای این مشکل چاره اندیشی جدی کند و چاره نیز در ایجاد اشتغال برای مردم است.
عباس زاده گفت: برای مثال وقتی یک محصول را هزار تومان از کشاورز می خرند و در بازار ۵۰ هزار تومان می فروشند کشاورز دیگر رغبتی به ادامه تولید ندارد، این مشکلات است که باید رفع شود.
وی افزود: رفع این مشکل باید با یک هم افزایی و برخورد با عاملان اصلی قاچاق سوخت انجام شود زیرا بخشی از این سوخت هم نه توسط سوختبران محلی بلکه از سایر استان ها به سمت مرزها قاچاق می شود.
هم افزایی دستگاه های مختلف برای مقابله با قاچاق ضروری است
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقع جرم دادگستری کرمان نیز در گفتگو با خبرنگار بازار از قاچاق سوخت انتقاد کرد و افزود: باید نظارت بر روند توزیع سوخت افزایش یابد تا سوختی که برای استفاده مردم در کشور توزیع می شود وارد چرخه قاچاق نشود.
مهدی قویدل بیان کرد: این حجم قاچاق سوخت نگران کننده است و سرمایه های کشور را از چرخه سالم خارج می کند.
معاون دادگستری کرمان: باید بانک اطلاعاتی دقیق در زمینه توزیع سوخت به خصوص در شهرستان ها و مناطق دور افتاده ایجاد شود، این اطلاعات دقیق و شفاف منجر به پایش دقیق نحوه عرضه سوخت خواهد شد و زمینه تخلف را از بین می برد
قویدل بیان کرد: عدم نظارت دستگاههای در زمینه توزیع و اختصاص سهمیه سوخت، ثبت غیر واقعی پیمایش ناوگان حملونقل جاده ای از دلایل بروز این مشکل است.
وی تاکید کرد که در این خصوص همه دستگاه ها باید مسئولیت های قانونی خود را انجام دهند تا نظارت ها افزایش یابد و عرضه سوخت به صورت صحیح انجام شود و موجب بروز مشکل برای مردم نیز نشود.
بانک اطلاعاتی توزیع سوخت ایجاد شود
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقع جرم دادگستری کرمان ادامه داد: جهاد کشاورزی، اداره صنعت، معدن و تجارت و اداره کل راهداری و حملونقل جادهای در این زمینه نقش محوری دارند و نباید اجازه داد افراد سود جو از خلاء های موجود برای بهره برداری از سرمایه های ملی استفاده کنند.
قویدل بیان کرد: باید بانک اطلاعاتی دقیق در زمینه توزیع سوخت به خصوص در شهرستان ها و مناطق دور افتاده ایجاد شود، این اطلاعات دقیق و شفاف منجر به پایش دقیق نحوه عرضه سوخت خواهد شد و زمینه تخلف را از بین می برد.
افزایش ۷۵ درصدی کشف سوخت قاچاق
این در حالی است که فرمانده سابق انتظامی استان کرمان در آخرین اظهار نظرش در زمان مسئولیت در کرمان از افزایش ۷۵ درصدی کشف قاچاق سوخت طی دو ماه ابتدایی سال جاری خبر داده است.
سردار عبدالرضا ناظری گفته است که در واکاوی عملکرد پلیس استان طی ۲ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲ به نسبت همین مدت طی سال گذشته شاهد افزایش انهدام باندهای حمل مواد مخدر و همچنین افزایش کشفیات حوزه سوخت قاچاق بوده ایم.
وی افزود: در همین راستا طی این مدت از سال جاری بیش از ۱۲ هزار و ۸۵۶ کیلوگرم انواع مواد مخدر کشف، ۴۸۸ قاچاقچی دستگیر و ۲۵ باند فعال در عرصه حمل و توزیع این مواد خانمانسور منهدم شده که باید افزایش ۱۵ درصدی دستگیری خرده فروشان مواد مخدر، توقیف ۳۲۶ دستگاه خودروی حامل مواد، جمع آوری بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ معتاد متجاهر و همچنین کشف ۲۱ هزارو ۵۲۸ بسته سیگار قاچاق را هم ناظر به دغدغه مندی پلیس در این حوزه برشماریم.
سردار ناظری با اشاره به موقعیت استان کرمان ادامه داد: در حوزه دیگر کشفیات نیز در این مدت با بازداشت ۳۳۰ متهم به دلیل حمل کالای قاچاق و همچنین بیش از یک میلیون و ۴۴۸ هزار لیتر فراورده سوختی قاچاق کشف و دستگیری ۲۳۲ قاچاقبر و توقیف ۵۶۷ خودرو حامل سوخت که عمدتا از نوع سواری و وانت بوده اند از مخاطرات بسیار زیاد تردد این دست وسایل نقلیه در محورهای استان کاسته شد.
این آمار رسمی در حالی بیان می شود که طی ماه های اخیر میزان قاچاق سوخت نیز در استان های مانند کرمان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان نیز افزایش یافته است و مسئولان باید با ریشه یابی دلیل این مساله اقدام کنند.
نظر شما