به گزارش بازار، از سال نود و نه و با طرح اصلاح قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و مهریه یا به عبارتی قانون جدید مالیات مهریه نمایندگان مجلس در صدد برآمدند تا با تصویب این قانون و وضع مالیات مهریه به مشکلات مهریه های سنگین، اعم از دادگاه های طولانی و زندان و برای مردان، پایان دهند. در حقوق جاری و لازم الاجرای ایران تا کنون، مالیاتی تحت عنوان مالیات بر مهریه تصویب نشده است. با این حال لایحه قانونی مالیات مهریه در سال ۱۴۰۲ در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی می باشد.
به عبارتی در حال حاضر مالیاتی تحت عنوان مالیات مهریه در نظام حقوقی کشور ما وجود ندارد. اما در صورت تصویب و اجرایی شدن قانون مالیات مهریه در سال ۱۴۰۲ به مهریه های سنگین مالیات تعلق می گیرد. برخی بر این باورند که، قانون مالیات مهریه ۱۴۰۲، مهم ترین ابزار زنان، برای گرفتن حق طلاق، یعنی مهریه را نیز از آنان خواهد گرفت. در نتیجه با محرومیت از این ابزار، در شرایطی که زنان، در کشور ما، اصولا از حق طلاق برخوردار نمی باشند، مشکلات بسیاری را برای جدایی، از سوی آنها به همراه خواهند داشت. دراین مقاله قصد داریم تا این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم. همچنین به این نکته بپردازیم که در صورت تصویب قانون مالیات مهریه، پرداخت مهریه چه تغییراتی می کند.
مالیات مهریه چیست؟
قطعا می دانید که مطابق با قانون مدنی ایران، به محض انعقاد زوجیت میان زن و مرد در نکاح دائم، زن مالک مهریه می شود. البته این نکته را نیزدر نظر داشته باشید که مهریه در بسیاری از موارد با توافق زوجین به صورت عندالاستطاعه پرداخت می گردد. یعنی در ضمن عقد قید می شود که مرد هنگامی که توانایی مالی برای پرداخت مهریه را پیدا کرد، مکلف است نسبت به پرداخت آن اقدام نماید. در غیر این صورت وی را مکلف به پرداخت مهریه مذکور نمیدانیم.
پس دانستیم که مهریه مالی است که شوهر موظف می شود به صورت عندالمطالبه یا عندالاستطاعه به همسر خود بعد از انعقاد زوجیت، پرداخت نماید.
امروزه مبالغ بالای مهریه، به عنوان یکی از موانع ازدواج در کشور ما به شمار می رود. در نتیجه قانونگذار که همواره در پی تصویب قوانین و مقررات تسهیل گر برای ازدواج است، ممکن است، نسبت به تصویب مالیات مهریه به عنوان یکی از ابزارهای قانونی جهت کاهش مبالغ مهریه اقدام کرده است. در این صورت، پس از تصویب، هر چه مقادیر مهریه افزایش یابد، نرخ مالیات مهریه نیز افزایش پیدا می کند. بنابراین تصویب قانون مالیات مهریه در سال ۱۴۰۲ به عنوان تشویق کننده برای زوجین جهت کاهش مبالغ مهریه عمل می نماید.
با توجه به افزایش مشکلات اجتماعی و بالا رفتن آمار طلاق بین زوجین و همچنین وضع قوانین جدید، اغلب افراد در مسیر جدایی، دچار اشتباهاتی می شوند که، باعث طولانی تر شدن روند پرونده می گردد. این موضوع علاوه بر اتلاف وقت افراد موجب صرف هزینه های اضافی برای آنها می گردد. از طرف دیگر برخی از افراد نیز، حین انعقاد زوجیت، با عدم آگاهی از حق و حقوق خود و قوانین جدید، باعث بروز مشکلات و اختلافات در آینده می گردند. از این رو بهترین و مطمئن ترین راه، مشاوره با وکلا برتر می باشد که ضمن داشتن تخصص و تجربه کافی در پرونده های مشابه، آگاهی و تسلط کاملی بر قوانین قدیم و جدید در این حوزه دارند.
اگر با چنین معظلاتی مواجه هستید، می توانید با مراجعه به سایت "وکیل از ما"، که از بزرگترین و به روزترین مجله ای حقوقی در ایران است، بازدید کنید و در بین لیست وکلای برتر، بهترین وکیل در محل زندگی خود را بیابید. به عنوان مثال اگر در اصفهان هستید، "سایت مجله حقوقی وکیل از ما" بهترین وکیل در اصفهان را که تخصص کافی در امور ازدواج و طلاق دارد، به شما معرفی خواهد کرد.
ویژگی های مالیات مهریه
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، دعاوی مربوط به مهریه در سال های اخیر، مشکلات زیادی را به بار اورده که نمایندگان مجلس، در صدد برآمدند تا با تصویب قانون مالیات مهریه، به مشکلات اعم از: زندانی شدن بسیاری از مردان، وارد کردن هزینه هایی سنگین بابت این گروه از زندانیان، به قوه قضاییه ، مشکلات سر راه زنان برای وصول مهریه و غیره، پایان بدهند. این قانون در صورت تصویب دارای ویژگی های زیر خواهد بود:.
- روند دادرسی مهریه، بسیار کوتاه می شود و زنان می توانند با مراجعه مستقیم به اجرای احکام دادگستری، مهریه خود را مطالبه و دریافت نمایند. بدین ترتیب، دیگر نیازی به طرح دعوا در مرحله بدوی و پیگیری آن در مراحل تجدیدنظر و گاه، فرجام نبوده و در نتیجه، روند دادرسی مهریه، بسیار کوتاه می گردد.
- افراد تا میزان مشخصی، از پرداخت مالیات معاف بوده، اما در صورتی که میزان مهریه، از سقف معینی بیشتر شده و به ویژه در مورد مهریه های سنگین، درصد مشخصی از مهریه توافق شده، تحت عنوان مالیات ثبت مهریه، از زن و شوهر دریافت می گردد.
- ویژگی و هدف اصلی از تصویب قانون مالیات مهریه جلوگیری از توافق و تعیین مالیات های سنگین، توسط زوجین می باشد. زیرا از آنجا که میزان مالیات ثبت مهریه، یک مبلغ قابل توجه می باشد، زن و شوهر، به دلیل عدم توانایی یا تمایل بر پرداخت مالیات، به صورت خود به خود، از تعیین مهریه سنگین خودداری خواهند کرد..
آثار مالیات مهریه
طرح اصلاح قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و مهریه، موسوم به قانون جدید مالیات مهریه، که در ابتدا گفتیم در حال حاضر، در مجلس، در دست بررسی و مذاکره می باشد، تغییرات و تحولات گسترده ای را در رابطه با مهریه، در بر دارد. در این قسمت به تو مورد اساسی اشاره می کنیم:
- مالیات مهریه های سنگین در هنگام ثبت مهریه، از زوجین دریافت می گردد. به این ترتیب، مطابق قانون مالیات مهریه ۱۴۰۲، زن و شوهری که اقدام به توافق بر میزان مشخصی از مهریه و درج آن در سند ازدواج می کنند، تنها در صورتی، قادر به دریافت سند ازدواج خود خواهند بود که درصد مشخصی از میزان مهریه تعیین شده را به عنوان مالیات ثبت مهریه، به حساب دولت واریز نمایند.
- درصورت عدم پرداخت مالیات مهریه، زوجین، امکان دریافت سند ازدواج یا رونوشت آن را ندارند.
- تبعات منفی مالیات مهریه، مانند عدم امکان دریافت مهریه و عدم امکان طرح دعاوی در دادگاه خانواده، مانند دعاوی طلاق، مهریه، نفقه و ... متوجه زوجین خواهد بود.
معافیت از پرداخت مالیات مهریه
در قسمت قبل برای جمله آثار مالیات مهریه عنوان کردیم که، این مالیات در زمان ثبت عقدنامه و در محضر از افراد دریافت میشود و زوجین باید این مبلغ را به حساب دولت بریزند تا بتوانند سند ازدواج خود را بگیرند. اما در لایحه مورد بحث مهریه های کمتر از چهارده سکه تمام بهار آزادی، از پرداخت مالیات معاف است. همچنین برخی از بانوان را نیز می توان از پرداخت مالیات بر مهریه معاف نمود. بانوانی که تحت نظارت کمیته امداد امام خمینی (ره)، یا بهزیستی می باشند، در این زمره قرار دارند.
میزان مالیات مهریه در سال ۱۴۰۲
اگر قانون مالیات مهریه در سال ۱۴۰۱ به تصویب برسد و اجرایی گردد، مالیاتی که به مهریه تعلق می گیرد به شرح زیر است:
- از پانزده تا صد سکه بهار آزادی ، یک و نیم درصد
- از صد و یک تا دویست سکه بهار آزادی، دو درصد
- از دویست و یک سکه بهار آزادی به بالا، پانزده درصد
- در صورتی که مهریه تا چهارده سکه بهار آزادی باشد، مهریه از مالیات معاف است
منبع: وکیل از ما
نظر شما