بازار؛ گروه استانها: مشهد مقدس به مناسبتهای مختلف مانند دهه آخر صفر؛ میلاد باسعادت ثامنالحجج و یا اعیاد شعبانیه و مناسبتهای ملی مانند نوروز همواره میزبان میلیونها زائر و مسافر است.
در این شهر ستاد خدمات سفر تقریباً تعطیلی ندارد و در تمامی ایام سال با برگزاری جلسات متعدد در حال برنامهریزی برای پذیرایی و اسکان زائران اقصی نقاط ایران و جهان است.
این حضور گسترده و شبانهروزی که همواره مسئولان خراسان رضوی را در آمادهباش برای تهیه مقدمات سفر و میزبانی نگاه داشته است بنا بر اظهارات بسیاری از کارشناسان، ضرورت نگاه ملی و تخصیص بودجههای فرا استانی را به این استان را بیش از گذشته پررنگ میسازد.
مشهد نگاه ملی نیاز دارد
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی بابیان اینکه سفر به مشهد تنها به تعطیلات تابستانه و یا نوروز منحصر نمیشود و تقریباً در تمامی ایام سال این شهر از ظرفیت میزبانی میلیونها زائر برخوردار است به بازار میگوید: مشهدالرضا(ع) تنها شهری در کشور است که بهصورت ملی و سراسری در مناسبتهای خاص نظیر دهه آخر صفر و عید نوروز به زائران خدمات ارائه میکند؛ اما همیشه بودجهای که از سوی دولت به آن اختصاص پیدا میکند با دیگر شهرهای کشور تفاوتی ندارد.
یوسف بیدخوری بیان میکند: موضوع نگاه ملی به مشهد از مدتها پیش مطرحشده؛ ولی دولت و نهادهای حاکمیتی تغییری در نگرش خود به مشهد بهعنوان یک شهر ملی نداشته و متأسفانه در دورههای مختلف باوجود تأکید بر این موضوع و سخنرانیهای فراوان حول این محور اما در عمل اقدام خاصی انجامنشده است.
وی در این رابطه اذعان میکند: در راستای تحقق نگاه ملی به مشهد، دولت میتواند مشهد را بهعنوان یک منطقه آزاد زیارتی با توجه به ظرفیتهای زیادی که در حوزههای مختلف نظیر فرودگاه بینالمللی، هتلهای ۵ستاره و مراکز اقامتی دارد، در نظر بگیرد و همانطور که در مناطق آزاد اقتصادی تسهیلاتی در زمینههای گوناگون برای تجار در نظر گرفته میشود، در این منطقه زیارتی نیز دولت برای زائران در زمینههای مختلف تسهیلاتی لحاظ کند تا ضمن ماندگاری بیشتر زائران در شهر مقدس مشهد، زمینه حضور بیشتر آنها در طول سال فراهم شود.
وی با اشاره به علاقه زائران خارجی برای حضور در این شهر اظهار میکند: زائران عراقی، پاکستانی و افغانستانی بیشترین تمایل برای حضور سفر به مشهد ر دارند و لذا این انگیزه فرصت و ظرفیت بسیار مناسبی برای این شهر محسوب میشود.
در راستای تحقق نگاه ملی به مشهد، دولت میتواند مشهد را بهعنوان یک منطقه آزاد زیارتی با توجه به ظرفیتهای زیادی که در حوزههای مختلف نظیر فرودگاه بینالمللی، هتلهای ۵ستاره و مراکز اقامتی دارد، در نظر بگیرد و همانطور که در مناطق آزاد اقتصادی تسهیلاتی در زمینههای گوناگون برای تجار در نظر گرفته میشود، در این منطقه زیارتی نیز دولت برای زائران در زمینههای مختلف تسهیلاتی لحاظ کند
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی در این راستا از نمایندگان مجلس میخواهد تا این موضوع را بهطورجدی از دولت مطالبه کنند و در کارگروه ملی زیارت بهعنوان یک دغدغه جدی آن را مطرح کنند و تا دریافت نتیجه، پیگیریهای لازم را انجام دهند.
ضرورت تخصیص بودجه برای مشهد
نماینده مردم مشهد در گفتوگو با بازار نیز اظهار میکند: تا وقتی این موضوع که بودجههای مربوط به این کلانشهر باید در قد و قامت نیازها و ضرورتهای آن تخصیص یابد؛ برای کسانی که نقش مستقیم در حوزه بودجهریزی کشور دارند، شفاف نشود ما نمیتوانیم این مسیر را جلو برویم.
حجتالاسلام پژمان فر در پاسخ به این سؤال که ضرورت اختصاص بودجه زیارت چیست به ما میگوید: اساساً بودجه زیارت پولی است که برای ایجاد بستر برای یک زیارت آرامشبخش و کمهزینه و خوب و مناسب برای کل زائرین نهتنها کشور بلکه جهان اسلام ما داریم ،فراهم میکنیم.
وی در این رابطه اذعان میکند: بودجه زیارت به این معنا نیست که شما یک پولی را به مشهد بدهید و برای مشهدیها خرج بشود که بعضیها بگویند به چه دلیل باید این پول مازاد را به مشهد بدهیم؟
وی معتقد است: ایجاد اقامتگاه ارزانقیمت در مشهد بیشترین سود آن به گردشگر و زائر بازمیگردد و کمترین برخورداری را برای مشهدیها در بردارد.
ایجاد اقامتگاه ارزانقیمت در مشهد بیشترین سود آن به گردشگر و زائر بازمیگردد و کمترین برخورداری را برای مشهدیها در بردارد
وی تأکید میکند: اعتباراتی که بهعنوانمثال برای ساخت اقامتگاه ارزانقیمت هزینه میشود برای استفاده مردم مشهد نیست، بلکه زائرانی از آن بهره میبرند که از اقصی نقاط کشور خودمان و دیگر کشورهای همجوار به این شهر سفر میکنند.
در انتظار بودجه
معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی بابیان اینکه زیارت مضجع حضرت رضا (ع) از اصلیترین مزیتهای تربیتی، معنوی، فرهنگی و اجتماعی و بلکه تأثیرگذار در سازندگیهای اقتصادی و عمرانی و حتی شهرسازی مشهد است اظهار میکند: با ورود سالانه ۳۰ میلیون مسافر به مشهد مقدس، شاهد رشد بینظیری بوده ایم که در تاریخ تشیع این مقدار رشد بیسابقه بوده است.
حجتالاسلام گنابادی نژاد گفت: بیش از ۵۲ درصد ظرفیت اقامتی کل کشور در شهر مشهد مقدس است و با توجه به اینکه از مزیتهای خوب دیگر مانند فرودگاه، ایستگاه راهآهن و پایانه مسافربری نسبتاً قابل قبولی برخوردار هستیم.
وی با برشمردن برخی از ضعفها برای میزبانی میلیونی زائران ابراز کرد: کمبود پارکینگ، سرویس بهداشتی بهویژه در ایام زیارتی، عدم وجود ظرفیتهای مکمل اقامتی بهعنوان اقامتگاههای اضطراری و در حوزه حملونقل نیز جادههای منتهی به مشهد مقدس زیبنده جایگاه بینالمللی این شهر با این حجم از زائران که بیش از ۸۰ درصد آنان نیز توسط جادهها سفر میکنند، نیست.
گنابادی نژاد خاطرنشان کرد: البته با تشکیل کارگروه ویژه زیارت به دستور رئیسجمهور، برخی از این مشکلات مطرحشده که منجر به مصوبات خوبی نیز شده است، منتظر پیگیری و اجرا توسط وزیران محترم هستیم و انتظار میرود با مساعدت سازمان مدیریت برنامهریزی، مجلس شورای اسلامی، تصویب قوانین موردنیاز، دادن مجوزها و الزامات قانونی موردنیاز و تأمین اعتبارات، در کنار مزیتهای معنوی و شکوفایی ظرفیتهای معرفتی، ابعاد اقتصادی زیارت نیز در نظر گرفته شود.
بازار تجارت جهانی
معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان ملی استاندارد نیز در سفری که قبل از سال نو به مشهد داشت با شاره به اینکه مشهد مقدس بهعنوان پایتخت معنوی ایران کشش و ظرفیت زیادی در جذب زائر دارد اظهار کرد: این در حالی است که سایر کشورهای اسلامی سرمایهدار از این میزان ظرفیت برخوردار نیستند لذا این شهر میتواند بازار تجارت حلال جهان اسلام را در اختیار داشته باشد.
مشهد مقدس بهعنوان پایتخت معنوی ایران کشش و ظرفیت زیادی در جذب زائر دارد و این در حالی است که سایر کشورهای اسلامی سرمایهدار از این میزان ظرفیت برخوردار نیستند لذا این شهر میتواند بازار تجارت حلال جهان اسلام را در اختیار داشته باشد
مهدی اسلامپناه بابیان اینکه مشهد میتواند درزمینهٔ زیارت الگوی جهان اسلام شود اظهار کرد: مشهد قابلیتهای زیادی در حوزه صنایع غذایی، گردشگری سلامت و برخوردار از شرکتهای دانشبنیان و فناوری درزمینهٔ تدوین استانداردها و تائید صلاحیتهای کیفی است که میتواند درزمینهٔ تدوین استانداردها استانهای همجوار خود را پوشش دهد، لذا میتوان مشهد را در حوزه زیارت و گردشگری به سمت ارائه خدمات استاندارد و استانداردسازی خدمات پیش برد و آن را الگویی برای سایر نقاط کشور و حتی جهان اسلام قرارداد.
رئیس سازمان ملی استاندارد بابیان اینکه مشهد قطب صنعت غذای کشور است، افزود: خراسان رضوی دارای محصولات استراتژیک کشاورزی است که قابلیت ظرفیتسازی برای صادرات به کشورهای فرا منطقهای رادارند.
اسلامپناه اظهار داشت: باوجود حضور مشهد بهعنوان پایتخت معنوی ایران و ظرفیتهای بیبدیل اش در حوزه گردشگر، گردشگری سلامت، زیارت و ... بازار حلال ایران کجا میتواند باشد؟ جایگاه ایران در تجارت بیش از دو هزار و ۲۰۰ میلیارد دلاری بازار حلال دنیا کجاست؟
وی اضافه کرد: سازمان ملی استاندارد نشان حلال را رایگان ارائه میدهد درحالیکه برخی برای دریافت این نشان چندین هزار دلار پول میدهند تا از کشورهای دیگر این نشان را دریافت کنند.
نظر شما