وحید پورتجریشی؛ بازار: بازگشایی مجدد کارخانه ها در چین که در پی توقف اجرای سیاست «کووید صفر» در این کشور رخ داد، در کنار بسیاری از عوامل مهم دیگر همچون بهبود وضعیت شاخص های اقتصادی در آمریکا و اروپا منجر به افزایش قیمت بسیاری از کالاهای اساسی از جمله فلزات صنعتی و ساختمانی در سطح جهان شده است.
بازگشت بسیاری از کارخانه های بزرگ چینی و آمریکایی به چرخه تولید منجر به افزایش تقاضا برای کالاهای اولیه شده و این در حالیست که به دلیل شکل گیری جنگ اوکراین، شاهد غیبت دو تولید کننده بزرگ بسیاری از فلزات همچون آلومینیوم و آهن یعنی اوکراین و روسیه هستیم که این به معنای کاهش عرضه در عوض افزایش تقاضا در بازار است.
از سوی دیگر، قیمت انرژی از ابتدای سال جاری میلادی در قیاس با نیمه دوم سال ۲۰۲۲، کاهشی چشمگیر را تجربه کرده که همین موضوع منجر به افزایش توان و ظرفیت تولید کارخانه های بزرگ صنعتی و افزایش تقاضای آنها برای مواد اولیه شده است. یکی از مهمترین فلزات صنعتی کاربردی در صنایع مختلف از جمله صنعت ساختمان، خودرو، هواپیماسازی و ... آلومینیوم است که علیرغم بازدهی نامطلوب خود برای سرمایه گذاران در سال ۲۰۲۲، بار دیگر در حال تجربه افزایش قیمت در بازارهای است.
بازدهی صنعت آلومینیوم در سال ۲۰۲۲
در پایان سال ۲۰۲۱، سرمایه گذاران روی صنعت آلومینیوم همچنان منتظر افزایش قیمت ها و بهبود وضعیت بازار با توجه به کاهشی شدن همه گیری کرونا و آماده شدن صنایع وابسته به آلومینیوم برای بازگشت به بازار بودند.
با اینحال، با گذشت چند ماه از سال ۲۰۲۲، آلومینیوم نتوانست انتظارات سرمایه گذاران خود را برآورده ساخته و در نتیجه، قیمت هر تن شمش آلومینیوم در بازار بورس لندن از ۴۰۰۰ دلار در ماه مارس ۲۰۲۲ به ۲۰۷۹ دلار در ماه سپتامبر همان سال کاهش یافت.
«امی شیکوار» تحلیلگر ارشد هلدینگ مکنزی معتقد است که شکست قیمت آلومینیوم در سال ۲۰۲۲ و ریزشی شدن روند آن نتیجه مستقیم ادامه و تشدید جنگ اوکراین، بحران سوخت در اروپا و البته ترس از شکل گیری رکود گسترده اقتصادی در چین بوده است؛ موضوعی که بازار این فلز را به سان ارزهای دیجیتال با ریزشی چشمگیر مواجه ساخت.
به گفته شیکوار، آنچه در سال ۲۰۲۲ شاهد بودیم، کاهش همزمان عرضه و تقاضا برای آلومینیوم بوده که منجر به ریزش شدید بازار شد.
ادامه روند نزولی قیمت آلومینیوم با افزایش صادرات آلومینیوم ارزان قیمت روسیه
علیرغم وجود فاکتور مهم بازگشایی کارخانه های صنعتی در چین و روند رو به بهبود اقتصاد جهانی طی یک ماه اخیر که منجر به رشد قیمت چشمگیر برخی فلزات صنعتی و اولیه از جمله آهن در بازارها شده، سرمایه گذاران آلومینیوم به دلیل بی رونقی بازار این فلز، همچنان در انتظار بهبود شرایط هستند. برای بهبود شرایط، باید به لحاظ تکنیکال، منتظر شکست روند و کانال نزولی فعلی قیمت شویم.
اما از نگاه فاندامنتال، مهمترین فاکتور تاثیرگذار بر ادامه روند قیمت نزولی آلومینیوم، محموله ۴۰ هزار تنی صادراتی آلومینیوم روسیه به کره جنوبی بوده که از طریق کارگزاری های مجاز بورس فلزات لندن به بنادر کره جنوبی روانه شده اند. ماجرا از این قرار است که چند ماه پیش شرکت «متال ماینر» با انتشار گزارشی از وضعیت بازار آلومینیوم، پیش بینی کرده بود که با وضع تحریم های اتحادیه اروپا علیه صادرات فلزات روسیه، بورس فلزات لندن نیز این تحریم ها را علیه آلومینیوم روسیه اعمال خواهد کرد.
اما پس از گذشت اندک زمانی، بورس لندن با تحریم فروش آلومینیوم روسیه در این بورس مخالفت کرده و اعلام کرد که چنین تصمیمی منجر به افزایش قیمت های فعلی در بازار شده و به این اقدام به معنای خود تحریمی خواهد بود.
اخیرا، رویترز با انتشار گزارشی مدعی شده که یک محموله ۴۰ هزار تنی آلومینیوم روسیه توسط کارگزار رسمی این کشور یعنی شرکت گلنکور (Glencore) وارد کره جنوبی شده است. همین موضوع منجر به ادامه روند ریزشی در پی تزریق بیشتر آلومینیوم در بازارهای جهانی شد. همچنین گفته می شود، گلنکور در ماه اکتبر سال گذشته میلادی نیز محموله هایی از آلومینیوم روسیه را وارد بازارهای جهانی کرده که البته حجم آنها مشخص نیست
با این حال، شرکت دولتی «روسال» که بزرگترین شرکت تولید کننده شمشهای آلومینیوم در روسیه محسوب می شود، صادرات هرگونه آلومینیوم به مقصد بورس لندن را تکذیب کرده است. از سوی دیگر، گلنکور قرارداد تجاری بلند مدتی با روسال امضا کرده که بر اساس آن، روسال موظف است ۶.۹ میلیون تن آلومینیوم را در بازه زمانی ۲۰۲۱ الی ۲۰۲۴ به گلنکور تحویل دهد و از آنجاکه تاکنون هیچگونه شکایت رسمی از سوی گلنکور علیه روسال در خصوص عدم تحویل محموله های آلومینیوم طرح نشده، به نظر می رسد این همکاری همچنان ادامه داشته و به احتمال زیاد، مقصد نهایی این شمش ها، بورس لندن به عنوان بزرگترین بازار فلزات جهان خواهد بود.
به هر حال، علیرغم عدم شفافیت های لازم در خصوص صادرات آلومینیوم روسیه به بازارهای جهانی، آنچه مسلم است اینکه روند قیمت آلومینیوم در بازار برای کوتاه مدت همچنان نزولی بوده و علیرغم خروج قیمت ها از کف سالانه خود در اواخر ماه سپتامبر ۲۰۲۲ پس از یک ریزش سنگین، قیمت فعلی همچنان ۱۲۵ درصد پایینتر از اوج قیمت این فلز در سال ۱۹۷۹ است.
آیا آلومینیوم نیز به سرنوشت نفت دچار خواهد شد؟
پس از اعمال تحریم های آمریکا و اروپا علیه صادرات نفتی روسیه، علیرغم آنچه تصور می شد، قیمت نفت نه تنها افزایش نیافت، بلکه به دلیل روانه شدن نفت قاچاق روسیه به بازارهای جهانی، روندی ریزشی را نیز در پی گرفت. در خصوص آلومینیوم نیز به نظر می رسد که وضعیت به همین شکل است.
به عنوان مثال، ایالات متحده برای افزایش فشار بر بخش صادرات روسیه، تعرفه واردات آلومینیوم روسیه به این کشور را ۲۰۰ درصد افزایش داده است. هرچند روسیه تنها ۹ درصد از سهم واردات آلومینیوم آمریکا را به خود تخصیص داده بود، اما اعمال این تعرفه منجر شده تا این سهم به ۳ درصد کاهش یابد. گزارش ها همچنین حاکی از احتمال وضع سیاست مشابه با واشنگتن در اتحادیه اروپا است که در این صورت، اوضاع وخیم تر خواهد شد.
لذا طی هفته های آتی باید شاهد ورود محموله های احتمالی سنگین آلومینیوم روسیه به بازارهای جهانی آن هم در شرایطی که مشتری رسمی برای آن وجود ندارد، باشیم. در صورت وقوع این سناریو، همان ماجرای نفت بار دیگر تکرار خواهد شد: افزایش تزریق آلومینیوم ارزان قیمت و البته قاچاق روسیه با قیمت های بسیار نازل تر از قیمت رسمی جهانی به بازار. این روند نهایتا منجر به گرایش بیشتر مشتریان به سمت یافتن و خرید آلومینیوم ارزان قیمت روسیه در بازارهای جهانی و در نتیجه کاهش تقاضا برای آلومینیوم رسمی صادراتی کشورهای دیگر در بورس لندن یا شانگهای خواهد شد.
نظر شما