۲۹ آبان ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۱
بهبود وضعیت بازار دارو تا دو هفته آینده
رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران:

بهبود وضعیت بازار دارو تا دو هفته آینده

نجفی عرب رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران از بهبود وضعیت دارو طی یک الی دو هفته آینده خبر داد و گفت: بیشتر مشکلات امروز صنعت دارو ناشی از بروکراسی حاکم بر طرح دارویار و کمبود نقدینگی است.

بازار؛ گروه صنعت: کمبود دارو در هفته های گذشته حسابی خبر ساز شده است. کمبودی که این بار به داروهای خاص محدود نمی شود. گشتی در داروخانه های شهر نشان می دهد که در برخی موارد داروهایی همچون آنتی بیوتیک ها و شربت های سرماخوردگی کودکان هم به فهرست داروهای کمیاب اضافه شده اند. البته محمود نجفی عرب رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران که کمبود نقدینگی را عامل اصلی برهم ریختگی این روزهای بازار دارو می داند، به بازار می گوید: با هماهنگی های پیش آمده مشکل دارو در بسیاری از گروه ها طی یک الی ۲ هفته آینده حل خواهد شد.

او که حذف ارز ترجیحی از صنعت دارو را سیاستی درست می داند، گفت: بر اساس مصوبه مجلس قرار بود که دارو به قیمت شهریور سال گذشته عرضه شود و رشد قیمت ها تغییری در هزینه پرداختی بیمار نداشته باشد. از آن طرف سازمان برنامه و بودجه متعهد شد که به صورت تدریجی ۷۰ هزار میلیارد تومان اختلاف قیمت ناشی از افزایش قیمت تمام را به سازمان بیمه ای پرداخت کند تا شرکت های بیمه ای هم بتوانند به تعهدات خود به بیمارستان ها و داروخانه ها عل کند. البته رقم در نظر گرفته شده برای فاز اول حدود ۸ هزار میلیارد تومان بود که تا حالا این رقم تخصیص پیدا نکرده است. تعلل در تخصیص ارز، کاهش مواد اولیه شرکت ها برای تولید، کاهش حجم تسهیلات پرداختی از سوی بانک ها از جمله مشکلات صنعت دارو در ماه های گذشته بود که این فعال صنعت دارو به ان اشاره کرد.

متن کامل گفتگوی بازار با محمود نجفی عرب رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران درباره چرایی افزایش قیمت ها و کمبود دارو در هفته های گذشته را می خوانید:

*گرانی و کمبود دارو در هفته های اخیر مشکلات زیادی را برای بیماران ایجاد کرده است. دلیل بروز این مشکلات چیست؟

اتفاق هایی که این روزها در بازار دارو و تجهیزات پزشکی مشاهده می شود، دلایل متعددی دارد. نخست اینکه یک جراحی بزرگی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی در کشور اتفاق افتاد و نرخ ارز ترجیحی به نرخ ارز نیمایی تبدیل شد. تغییر قیمت در چنین شرایطی بدیهی بود؛ چرا که قیمت ارز به یکباره از حدود ۴۲۰۰ تومان به ۲۵ هزار تومان افزایش یافت.

در صنعتی که تنها بخش کمی از آن مورد حمایت قرار می گرفت و بخش کوچکی از هزینه ها توسط دولت پوشش داده می شود، قیمت ها دستوری بود و اداره آن توسط دولت صورت می گرفت

*با توجه به شرایط پیش آمده برخی معتقدند که دولت نباید در شرایط فعلی به سراغ تغییر نرخ ارز در اقلامی همچون دارو می رفت. این ادعا از نظر فعالین این صنعت درست است؟

تزریق نرخ ارز ترجیحی به صنعت دارو و تجهیزات پزشکی در طول سال های گذشته آسیب زیادی را به این صنعت وارد کرد. به همین دلیل خواسته فعالین این حوزه حذف ارز ترجیحی و دخالت دولت در قیمت گذاری محصولات بوده و مخالف سیاست های قبلی بودند. علت این مخالفت این بود که سرمایه گذاری در این صنعت، بازسازی ها و حتی بسیاری از نیازهایی این صنعت تابع شرایط بازار و نرخ ارز نیمایی بود. در واقع تنها مواد اولیه مورد نیاز دارو بود که تامین آن بر مبنای ارز ترجیحی صورت می گرفت با این وجود قیمت گذاری محصول نهایی به صورت دستوری تعیین و به نوعی این صنعت توسط دولت اداره می شد. این منطقی نیست که در صنعتی که تنها بخش کمی از آن مورد حمایت قرار می گیرد و بخش کوچکی از هزینه ها توسط دولت پوشش داده می شود، قیمت ها کاملا دولتی باشد. این سیاست گذاری اشتباه موجب شد که نرخ سرمایه گذاری در این صنعت از نرخ اصطهلاک آن کمتر باشد. به همین دلیل باید این جراحی رخ می داد که دولت سیزدهم به درستی به سراغ آن رفت.

لازم به یادآوری است که برای اجرای درست این طرح ۲۶ دستگاه که به نوعی در اجرای این طرح مسئول بودند تفاهم نامه همکاری امضا کردند. از سازمان مدیریت و برنامه ریزی گرفته تا وزیر اقتصاد و بهداشت و درمان و سایر دست اندارکاران در این صنعت به نوعی مسئولیت های را برای اجرای این طرح بر عهده داشتند.

بر اساس مصوبه مجلس باید قیمت کالاهای ضروری همان قیمت شهریور ۱۴۰۰ باشد و پرداخت از جیب بیمار تغییری نکند. به همین دلیل باید حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان به صورت تدریجی توسط سازمان برنامه نقدینگی به بیمه ها تزریق می شد. اما متاسفانه این کار صورت نگرفت

*با توجه به اینکه شما اجرای این طرح را یک جراحی مثبت ارزیابی می کنید، چرا بعد از اجرای آن تا این اندازه بازار دارو با مشکل مواجه شده است. به طوری که خود شرکت های دارویی هم به نوعی از وضعیت پیش آمده ناراضی هستند؟

البته قرار بر این بود که سازمان مدیریت برنامه ریزی یک شارژ اولیه ای برای سازمان های بیمه گر انجام بدهند و منابعی را به این صنعت تزریق کند. چرا که بر اساس مصوبه مجلس باید قیمت کالاهای ضروری همان قیمت شهریور ۱۴۰۰ باشد و پرداخت از جیب بیمار تغییری نکند. بر اساس برآوردهایی که صورت گرفت به دلیل اختلاف قیمت ارز ترجیحی و ارز نیمایی باید حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان به صورت تدریجی توسط سازمان برنامه نقدینگی به بیمه ها تزریق می شد. اعتبار لازم برای فاز اول حدود ۸ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود. قرار بود که مابه التفاوت تغییرات قیمت دارو و تجهیزات پزشکی به شرکت های بیمه ای پرداخت شود تا آنها هم بتوانند بدهی های خود را به بخش های ارائه دهنده همچون شرکت های دارویی و بیمارستان پرداخت کنند. جالب است که بدانید طبق گفته های رییس پارلمان بخش خصوصی تهران بیمارستان بازرگان خود به تنهایی حدود ۱۲۰ میلیارد تومان از سازمان تامین اجتماعی طلب دارد این وضعیت را در سایر بیمارستان ها هم به نوعی شاهد هستیم.

همانطور که اشاره کردم قرار بود که سازمان هایی همچون تامین اجتماعی از محل این اعتبار بدهی های خود به بیمارستان های دولتی، خصوصی، داروخانه هایی که از آنها خدمات دریافت می کنند را بروز کرده و آنها را پرداخت کنند.

*با توجه به تغییر قیمت ارز، چه میزان افزایش قیمت در داروها و تجهیزات پزشکی منطقی بود؟

میزان رشد قیمت ها در محصولات مختلف متفاوت است. به عنوان مثال در برخی از محصولات شاهد رشد حدود ۵ درصدی بودیم این در حالی است که قیمت برخی از کالاها و داروها تا ۳۰۰ درصد هم افزایش یافته است. طبیعی است محصولات و داروهایی که ارز بری بیشتری داشتند، رشد بیشتری را تجربه کردند. ناگفته نماند که هنوز بخشی از داروهای وارداتی مشمول این تغییر نرخ نشده اند که امیدواریم که این تغییر نرخ در آنها هم هر چه سریع تر رخ بدهد.

* با این اوصاف در صورت تزریق منابع در نظر گرفته شده از سوی وزارت بهداشت به شرکت های بیمه ای و سایر بخش های فعال در این صنعت، مشکلی در تولید دارو وجود ندارد؟

تمام مشکل فعالین این صنعت البته تنها به مساله عدم تزریق منابع از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی مربوط نمی شود و مساله دیگری که نباید از آن غفلت کرد افزایش حجم نقدینگی مورد نیاز شرکت های واردکننده دارو و مواد اولیه است. قرار بر این بود که منابع نقدی شرکت های وارداتی دارو و تجهیزات پزشکی که مشمول تغییرات نرخ ارز شده اند را از طریق افزایش سهم اعتبارات بانکی تامین شود. چرا که گردش نقدینگی مورد نیاز شرکت ها به یکباره چند برابر شد. از طرفی بدهی شرکت ها هم که باید پرداخت می شد، دچار تعویق شده است. در نهایت مصوبه ای در شورای پول و اعتبار به تصویب رسید که بر اساس آن شرکت های می توانستند معادل ۲۰۰ درصد فروش خود به عنوان تسهیلات دریافت کنند. این رقم در گذشته ۹۰ درصد بود، اما بعد از گرانی قیمت ارز، این نسبت به ۲۰۰ درصد افزایش یافت. در نگاه اول این رشد در مقدار تسهیلات پرداختی بسیار خوش آیند است. اما کمی که حساب کتاب کنید متوجه خواهید شد که رشد قیمت ارز خیلی بیشتر از رشد تسهیلاتی است که در شورای پول و اعتبار به تصویب رسیده است. ضمن اینکه آنگونه که در این مصوبه آمده بانک ها معادل ۲۰۰ فروش سال گذشته را که قیمت ها هنوز تغییری نکرده و مبنای ارزی کشور ارز ترجیحی بوده را می توانند تسهیلات دهند. با این اوصاف این تسهیلات رقم دندان گیری نیست چرا که مبنای قیمتی، نرخ های سال گذشته است. جدای از این با وجود اینکه این مصوبه را بانک مرکزی را به بانک ها عامل ابلاغ کرده، هنوز در هیچ یک از بانک ها اجرایی نشده است.

از دی ۱۴۰۰ تخصیص ارز انجام نشده بود. این باعث شد که موجودی مواد اولیه شرکت ها به شدت دچار مشکل و کمبود شود. هم زمان با این کمبود بود که طرح دارویار هم در کشور اجرایی شد

اما مشکل دیگری که در ماه های گذشته صنعت دارو با آن مواجه شد، هم زمانی اجرای طرح دارویار با عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی برای واردات مواد اولیه بود. جالب است که بدانید از دی ۱۴۰۰ تخصیص ارز انجام نشده بود. این باعث شد که موجودی مواد اولیه شرکت ها به شدت دچار مشکل و کمبود شود. همچنین قیمت هایی که در طرح دارو یار اعلام شد در بسیاری از موارد مورد اعتراض صنایع بود. این نرخ ها در برخی موارد حتی نرخ تورم را پوشش نمی داد و صنایع نسبت به آن اعتراض داشتنه و اعتراضات خود را بارها و بارها به سازمان غذا و دارو اعلام کردند. در برخی موارد قیمت ها چندین بار بین فعالین صنعت و سازمان و غذا و دارو پاس کاری می شد. در این میان هر بار که اعتراض می کردیم بعد از یک تعلل طولانی مدت نتیجه اعتراض ها اعلام می شد. به عنوان مثال یکی از داروهایی که امروز با کمبود مواجه شده، آنتی بیوتیک های خوراکی اطفال است که قیمت آن ۴ بار بین ما و سازمان غذا و دارو رد و بدل شده است.

در واقع اگر بخواهیم کالبد شکافی کنیم بخش زیادی از مشکلات امروز صنعت دارو ناشی از بروکراسی حاکم بر این طرح و عدم همکاری دستگاه های مسئول در آن است.

*برخی مدعی اند که در ماه های آینده شرایط بدتر هم خواهد شد و تعداد زیادی از داروها نایاب می شوند. این ادعاها تا چه اندازه درست است؟

بدون شک در چنین شرایطی دنبال مقصر گشتن خیلی نمی تواند مشکل موجود در کشور را حل کند. صنعت دارو سازی از بدو انقلاب تا حالا عملکرد درخشانی را از خود نشان داده است. حالا هم برنامه ریزی های زیادی انجام و جلسات متعددی بین صنعت و ستاد برگزار شده است. باید این نوید را بدهم که مشکل دارو ظرف یک الی دو هفته آینده به صورت منطقی در اکثر موارد حل خواهد شد.

کد خبر: ۱۸۸٬۶۹۶

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha