بازار؛ گروه راه و مسکن: رسیدن به ماه های میانی سال این نوید را به ساکنان و متقاضیان وام مسکن روستایی می دهد که روزهای خوب ساخت و ساز در این فصل از سال است و با نزدیک شدن به فصل سرما روند بازسازی و ساخت کُند و کُندتر خواهد شد.
اما اصرار بنیاد مسکن مبنی بر اینکه از دست دادن فرصت ساخت مسکن در روستاها ظاهرا خریداری ندارد و کسی هم چندان به آن توجهی ندارد. رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بارها و بارها اعلام کرده است که تاخیر در پرداخت تسهیلات موجب توقف روزانه ۵۵۰ واحد مسکونی در روستاها خواهد شد.
در ابتدای سال جاری اکبر نیکزاد رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با انتقاد از میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه گفته بود که او تخصصی در بودجه ریزی ندارد و اگر پرداخت تسهیلات مسکن روستایی با نرخ سود ۵ درصد متوقف شود ساخت روزانه ۵۵۰ واحد مسکونی در روستاها متوقف و قطعا ضررهای مالی و جانی توقف نوسازی و بازسازی مسکن روستایی که از دهه ۸۰ آغاز شده، بیشتر از پرداخت وام با نرخ سود ۵ درصد و رشد نرخ تورم خواهد بود.
تاکید میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه بر تورم زا بودن وام مسکن روستایی صدای اکثر سازندگان و متقاضیان مسکن در روستاها را در آورده است. او علت ضمانت نکردن سود ۱۳ درصدی تسهیلات مقاوم سازی مسکن روستایی را، تورم زا بودن آن می داند در حالیکه بارها و بارها دولت و رئیس جمهور بر پرداخت آن تاکید کرده است.
او در مورد دستور آبان سال گذشته رئیس جمهور مبنی بر پرداخت وام مسکن روستایی به مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان گفت: قاعدتا این افزایش، بار مالی سنگینی همراه خواهد داشت.
حل این مساله دو راهکار دارد یا به بانکها ابلاغ شود که در این صورت جزو بدهی دولت به بانکها و موجب بالارفتن پایه پولی میشود و تورم زیادی ایجاد میکند یا اینکه بپذیریم از محل یارانه تامین شود. پرداخت این وام ۸۰ هزار میلیارد تومان بار مالی دارد
میرکاظمی گفت: حل این مساله دو راهکار دارد یا به بانکها ابلاغ شود که در این صورت جزو بدهی دولت به بانکها و موجب بالارفتن پایه پولی میشود و تورم زیادی ایجاد میکند یا اینکه بپذیریم از محل یارانه تامین شود. پرداخت این وام ۸۰ هزار میلیارد تومان بار مالی دارد و این مبلغ باید از جایی تامین شود، یا باید دولت بدهکار شود.
آنطور که از صحبت های رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص راهکار تامین این میزان مبلغ بر می آید این است که این مبلغ باید از محل صندوق مسکن تامین شود اما همانطور که خبرها حکایت از آن دارند این است که منابع صندوق مسکن هنوز تامین نشده است؛ بخشی از منابع این صندوق قرار است از محل مالیات تامین شود که مالیاتها معمولا از مردادماه وصول میشوند. به عبارتی باز هم پرداخت وام به شهریور ماه و یا مهر ماه موکول خواهد شد.
عدم پرداخت وام ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی دولت را در تحقق شعار ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی که ۲۰۰ هزار واحد آن مربوط به مناطق روستایی میشود، ناکام خواهد گذاشت
غلام رضا شریعتی اندراتی عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: عدم پرداخت وام ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی دولت را در تحقق شعار ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی که ۲۰۰ هزار واحد آن مربوط به مناطق روستایی میشود، ناکام خواهد گذاشت.
مجلسی ها بر این باور هستند که در قانون جهش تولید و تامین مسکن برای ساخت خانه های روستایی تسهیلات با نرخ سود ۵ درصد پیش بینی شده است و در همین راستا شورای عالی مسکن وام ۱۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی را به ۲۰۰ میلیون تومان افزایش داد اما تاکنون به مرحله اجرا نرسیده است.
غلام رضا شریعتی با بیان اینکه دولت باید به وظیفه خود در پرداخت تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی عمل کند، عنوان کرد: نمایندگان مجلس و اعضای کمیسیون عمران این حق مردم را پیگیری خواهند کرد.
او معتقد است تاخیر در پرداخت وام ۲۰۰ میلیونی مسکن روستایی مردم را به دلیل افزایش روز افزون قیمت مصالح ساختمانی با مشکل مواجه میکند چرا که در زمان تصویب وام ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی با توجه به صعب العبور بودن بسیاری از مناطق روستایی و افزایش هزینه های حمل بار حتی مبلغ مذکور تکافوی نیاز مردم را برای ساخت یا بازسازی منازل را نمیداد.
عضو کمیسیون عمران مجلس تاکید دارد که با توجه به اینکه ۲۰۰ هزار واحد مسکونی از مجموع یک میلیون واحد مسکونی که دولت وعده ساخت آن را طی یک سال داده است، باید در مناطق روستایی ساخته شود در صورت عدم پرداخت تسهیلات به این مناطق، دولت را در تحقق شعار خود ناکام خواهد گذاشت.
اما مجید جودی معاون بازسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن نیز در پاسخ به این پرسش که تاخیر در پرداخت تسهیلات، سهم وام مسکن روستایی را در قیمت تمام شده ساخت مسکن کاهش می دهد؟ تاکید کرد: در سال ۸۴ که طرح بازسازی و نوسازی مسکن روستایی با پرداخت ۵ میلیون تومان وام آغاز شد سهم این وام تا ۷۵ درصد قیمت تمام شده ساخت را پوشش می داد اما حالا با رسیدن سقف وام تا ۲۰۰ میلیون تومان این سهم تا ۶۰ درصد کاهش یافته است. به هر حال افزایش قیمت نهاده های تولید این سهم را روز به روز کاهش داده است.
بر اساس آمارهای بنیاد مسکن انقلاب اسلامی از ۱۵۸ هزار واحد مسکونی در حال ساخت روستایی در ابتدای دولت که با دریافت تسهیلات صورت گرفته است ۴۰ هزار واحد مسکونی به اتمام رسیده و از همان ۲۵ آبان سال گذشته که رئیس جمهور دستور افزایش سقف تسهیلات مسکن روستایی از ۱۰۰ میلیون تومان به ۲۰۰ میلیون تومان را صادر کرد تقریبا نوسازی و بازسازی واحدهای مسکونی روستایی پیشرفت چندانی نداشته است. چرا که رشد قیمت نهاده های تولید مسکن به اندازه زیادی بر قیمت تمام شده ساخت تاثیر گذاشته و عملا سهم تسهیلات مسکن را به زیر ۴۰ درصد رسانده است.
نظر شما