بهمن خدا پناه_ واژه جمع سپاری ترکیبی از دو کلمه جمعیت و برون سپاری است. در جمع سپاری دست های بسیاری کارهای خرد انجام میدهند و در نهایت دانش و حکمت از آن حاصل میشودتا بر گروهی چیره شده و به نتایجی والاتر رهنمون شوند(سورویکی، ۲۰۰۵، ص ۲۷). در سال ۲۰۰۶ جمعسپاری این گونه تعریف شده است: جمع سپاری عمل انتخاب فعالیتی که قبلا توسط کارمندان انجام میشده و برون سپاری آن به یک گروه نامشخص و البته بزرگ از افراد خارج سازمان طی فراخوان عمومی است(هوو، ۲۰۰۶، ص، ۲).
اکنون که مرحله شکل گیری و توسعه جمع سپاری است، جریانهای چندگانه ادبیات علمی و تجربی که هر یک از زبان خود شان استفاده میکنند، مستقل از یکدیگر و بدون چارچوب متحد و مشترک برای درک پدیده رو به رشد مشارکت جمعیت در حال توسعه هستند. برای مدیرانی که به یافتن فرصتهای مبتنی بر جمعیت علاقه مند هستند، جمع سپاری انبوهی از گزینه ها، احتمالات و همچنین مشکلات را ارائه میکند. از مشکلاتی که به عدم درک روشنی از جمعیت منتج میشود، اشکال مختلف آن و ارزشهایی است که جمعیت میتواند ارائه دهد. مسئله دیگر عدم وجود فرآیند تعریف شده مناسب برای تعامل با جمعیت است. در نتیجه، بسیاری از مدیران قادر به توسعه راهبردهای خود نیستند و یا در تخصیص منابع به جمع سپاری مردد هستند که به از دست دادن فرصتهای مزیت رقابتی جدید ناشی از مشارکت دادن جمعیت منتهی میشود.
انواع جمع سپاری
جمع سپاری به عنوان مدلی آنلاین نشان میدهد که نزدیکی به جمعیت و درخواست مشارکت از آنها میتواند در یافتن راه حلها برای انواع چالشهای کسب و کار در یک سازمان کمک کند اینجا، اغلب جمعیت به عنوان ساختاری واحد در نظر گرفته میشود: مجموعه کلی از مردم که میتوانند توسط شرکتها هدف و مورد استفاده قرار گیرند. با این حال، همانطور که سازمانها و مشکلاتشان متفاوت هستند، جمعیتها هم انواع مختلف دارند و کمکهایی که میتوانند به شرکتها ارائه دهند هم متفاوت و متنوع است. نوع شناسی زیر از جمعسپاری نشان میدهد که مدیران میتوانند با شناسایی یک مشکل کسب و کار شروع کنند و بعد با توجه به مواردی که در ذیل به آنها اشاره میشود مسئله را پیش ببرند:
۱. چه نوع کمکهایی از اعضای یک جمع مورد نیاز است
۲. این کمکها چگونه به یافتن راه حلی برای مشکل کسب کار کمک خواهد کرد(برابهام، ۲۰۰۸).
اول، انواع مشارکتهایی که از جمع درخواست میشود میتواند برای مشارکت در هدفی عینی و یا محتوایی ذهنی باشد.
مشارکتهایی که برای نیل به هدفی عینی به کمک گرفته میشود به نتیجه ای بی طرف و بدون سوگیری منجر خواهد شد؛ اینجا، واقعیتهای مهم و جمعیت میتوانند به پیدا کردن و یا ایجاد آنها کمک کنند. مشارکتهای محتوای ذهنی حول قضاوتها، نظرات، بر داشتها و اعتقادات تک تک افراد جمعیت در جریان است و درپی یافتن راه حلی جمعی برای پاسخ به مشکلی با محتوای ذهنی ایجاد شده است.
دوم، مشارکتها برای ارزشمندتر شدن باید دسته جمعی و جامع پردازش شوند. بسته به مشکلی که باید حل شود، مشارکتها باید تجمیع یا پالایش شوند. مشارکتهای جمعی، به سادگی برای اطلاع رسانی یک تصمیم در ارزش اسمی ترکیب میشوند و بدون نیاز به هر گونه اعتبارسنجی قبلی، ارزشمند هستند. به عنوان مثال، در انتخابات از مردم خواسته میشود گزینههای خود را از طریق برگه رأی بیان کنند، سپس مجموع و متوسط آراء، اولویتها و موارد برگزیده مردم محاسبه میشود. دلایل انتخاب آنها در این مرحله مهم نیست. با این حال، مشکلات دیگر پیچیده تر هستند مانند درخواست مشارکت از جمع، پیش از اینکه مزیتهای نسبی آنها در نظر گرفته شده و به لحاظ کیفی ارزیابی و فیلتر شود. روی هم رفته، این دو بعد در تشخیص و درک گزینههای مختلفی که امروزه برای جمع سپاری وجود دارد به مدیران کمک میکند.
دو نوع جمع سپاری بر تجمیع به عنوان فرآیند اولیه تکیه دارد: رأی گیری جمع(۱) و جمع سپاری خُردکاری(۲). در رای گیری جمع، سازمانها موضوعی را در جمع مطرح کرده، سپس با تجمیع پاسخهای ذهنی به دست آمده از جمع شرکت کننده تصمیم مناسب را اتخاذ میکنند. برنامه محبوب تلویزیونی صنم آمریکایی (۳) را در نظر بگیرید، که به بینندگانش اجازه میدهد با رأی آنلاین، تلفن و یا پیامک از شرکت کننده مورد نظر خود در مسابقه حمایت کنند.
این آراء در پایان برنامه شمارش میشوند و شرکت کنندگان با کمترین رای از رقابت کنار میروند. به همین نحو، بازار پیش بینی خرد جمعی را از طریق رأیگیری جمع فعال میکند.
اما به جای اینکه تنها آراء جمع زده شود، با میانگین قرار دادن پاسخهای مستقل از جمع شرکت کننده این بازارها به پیش بینیهای خاص میرسند که میتواند از دقت و صحت کارشناسان هم فراتر رود. برای مثال، هتل و اقامتگاههای تفریحی استاروود(۴) با پرسش از جمعی از کارکنان خود برای انتخاب بهترین امکان در میان انواع کمپینهای بازاریابی بالقوه از یک بازار پیش بینی داخلی استفاده کرد.
در جمع سپاری خُردکاری، سازمانها به دلیل اینکه انجام یک کار اغلب از طریق روشهای استاندارد و با توجه به وسعت و گستردگی آن دست یافتنی نیست یک جمع را درگیر آن میکنند. یک سازمان ممکن است به جمعآوری مجموعه بزرگی از دادههای مختلف نظیر برچسب برای عکسهای بیشمار، ترجمه مدارک و یا پیادهکردن متنهای صوتی نیاز داشته باشد. خردکردن چنین کارهایی به وظایف کوچک به سازمان اجازه میدهد تعهدات هراسناک را سریعتر، ارزانتر و کارآمدتر تکمیل کند. در نظر بگیرید کاربران گوگل با صفحه ای مواجه میشوند که کد امنیتی مجدد از آنها میخواهد تا نوشته ای که در تصویر تغییرشکل یافته می بینند را در جعبه خالی کوچک و آزار دهنده بنویسند. اعتقاد عموم بر این است که این ابزار وب فقط برای تصدیق هویت کاربران و در نتیجه دور نگه داشتن وب سایتها در برابر بمباران هرزنامه ها است. با این حال، هرگاه که عمل وارد کرد حروف توسط کاربر به اتمام میرسد، آن کاربر در واقع به دیجیتالی کردن چیزی که نرم افزارهای شناخت شخصیت نو(۵) قادر به خواندن آن نبوده اند کمک کرده است. به این ترتیب، جمع سپاری خُرد کاری به دیجیتالی شدن بایگانی نیویورک تامیز نسخه های خطی قدیمی به گوگل بوکس (۶) کمک کرده اند. به همین جمع سپاری مالی تلاشی است است برای گونه ای از جمع سپاری خُرد کاری که به وسیله آن، یک هدف مالی بسیار بلند پروازانه به سادگی با خرد کردن منابع مالی مورد نیاز و مشارکت هایی که شامل منابع عینی – که در اینجا منابع مالی – هستند برای هر سرمایه گذاری تجمیع می شوند. مشارکت هایی که به صورت عینی یا ذهنی در جمع سپاری انجام می شود باید برای پردازش ارزشمند باشند. در ایده جمع سپاری سازمانها به دنبال خلاقیت یک جمعیت هستند تا با افزایش تنوع ایده ها راه حل های منحصر به فردی برای مشکلات و مسائل تولید کنند. ممکن است سازمانی ایده های بسیاری از یک جمع دریافت کند که برای اجرای یک یا چند ایده از میان آنها به پالایش و انتخاب بهترین نیاز داشته باشد. برای مثال، سایت جامعه هنرمندآنلاین و تجارت الکترونیک ثردلس (۷)از جمع، طرح های خلاقانه تیشرتهای خواست، سپس از میان ایده ها، مناسب ترین ایده که فکر میکردند بهتر به فروش میرسد را برای تولید انتخاب کردند. همچنین، سینه کوپ به دنبال ایده های فیلم در قالب تریلر است و پس از بررسیهای دقیق، فیلم هایی که برای تولید نهایی ارزشمند هستند را تامین مالی میکند(فرا، ۲۰۱۳).
قطعا، جمع سپاری فضای بین کارکنان حرف های را با کارکنان ساده و آماتور کاهش میدهد از این رو، جمع سپاری را می توان به گروهی تعریف نشده از افراد نسبت دانست که: به خلق طرح های جدید(طراحی مبتنی بر اجتماع) برای بازار، کسب و کارها و یا گرافیک وبسایت؛ ارائه راه حلهایی برای مشکلات علمی و یا فناورانه ( نوآوری باز)؛ امکان تعریف و اضافه نمودن دامنه ای از اطلاعات، به عنوان نویسنده ( مانند ویکی پدیا) و یا مجموعه ای از فعالیت هایی که برای برخی کارهای خلاقانه مورد نیاز بوده و نیر تجمیع سرمایه های خرد افراد در کنار یکدیگر برای سرمایه گذاریهای بزرگ میپردازد فراخوانده شده است.
چهار نوع اصلی فعالیت های جمع سپاری عبارتند از:
- رای گیری جمعی
- تامین مالی جمعی
- خلق جمعی(طراحی مبتنی بر اجتماع)
- هوش جمعی(نوآوری باز)
الگوهای جمعسپاری
الگوهای جمعسپاری را میتوان به دو دسته کلی یعنی مالی و معنوی تقسیم کرد. هر کدام از این دو دسته میتواند در یکی از روشهای زیر اجرایی شود:
- اول حمایت کاملا داوطلبانه و آزاد: در این روش حمایتکننده صرفا بر پایه علاقه به رشد و توسعه یک ایده یا پروژه حمایت خود را انجام داده و هیج انتظاری در مورد دریافت سود نداشته و در بسیاری از موارد قضاوتی هم در مورد سرانجام آن کار نخواهند داشت.
- دوم، حمایت با انگیزه پرداخت سود: این روش برای کسانی مناسب است که نیاز به منابع مالی مثل وام دارند اما امکان دریافت آن میسر نیست ولی حاضرند در قبال دریافت مبلغی بازگشت سود، به حمایتکننده داشته باشند.
- سوم، حمایت با انگیزه مالیکت: همانند شرکتهایی که بخشی از سهام آن واگذار میشود در این روش هم حمایتکنندهها در قبال دریافت کمک، بخشی از مالکیت موقت یا دائم خدمات و محصولات خود را به حمایتکنندها واگذار میکنند.
- چهارم، حمایتشونده و حمایت کننده همزمان: نمونه این سایت خود بسترهای جمعسپاری هستند، این سرویسها علاوه بر اینکه امکانات حمایت از ایدهها و پروژهها را فراهم میکنند خودشان از همین طریق حمایت میشوند.
چند نمونه موفق جمع سپاری
۱. waze
نرم افزار Waze یکی از موفق ترین پلتفرمهای جمع سپاری است. تفاوت این نرم افزار با سایر برنامه های مسیریابی مبتنی بر GPS این است که از مشارکت جمعی کاربران استفاده میکند. کاربرها می توانند مواردی مثل راه بندانها، تصادفها و سرعت حرکت ترافیک را گزارش کنند و به صورت خودکار بهترین مسیر حرکت و ارزان ترین محل بنزین زدن را از نرم افزار بگیرند. تعداد کاربران Waze در ۱۳ کشور از جمله آمریکا به حدی شده که نقشه کامل این کشورها با کمک کاربران به دست آمده است. طبق گزارشها این برنامه بیش از ۵۰ میلیون کاربر دارد.
۲. McDonalds Burger builder
شرکت مکدونالد در سال ۲۰۱۴ تصمیم گرفت که از مشتریان خود برای ساختن همبرگرهای جدید کمک بگیرد. به این ترتیب، کاربرها میتوانستند با کمک ابزار موجود در سایت مک دونالد، برگر مورد نظر خود را ایجاد کنند و بقیه مشتریها به ایده ها رأی میدادند. پس از مشخص شدن ایده های برنده، مک دونالد هر هفته شروع به فروش یکی از برگرهای جدید میکرد و ایده پرداز آن را معرفی می نمود.
۳. Greenpeace
Greenpeace حرکتی جمعی برای محافظت از محیط زیست و حفظ آن برای نسل های آینده است. در سال ۲۰۱۲، جامعه Greenpeace شروع به ساختن تبلیغهایی ضد شرکت نفتی Shell کرد. هر یک از افراد حامی محیط زیست میتوانست در مسابقه شرکت کرده و سعی کند جمله ای طعنه آمیز و بحث برانگیز علیه شرکت Shell بگوید. جمله های منتخب در سراسر وب پخش شد.
۴. Airbnb
مدل کسب و کار Airbnb به طور کامل روی جمع سپاری بنا شده است. افراد میتوانند از طریق این سایت اتاق یا خانه خود را اجاره دهند یا محلی را اجاره کنند. موفقیت این نوع کسب و کار به دلیل زیاد بودن تعداد افرادی است که در آن مشارکت دارند. این سایت در ۱۹۱ کشور و ۳۴ هزار شهر جهان فعالیت می کند. Airbnb حتی در تبلیغهای خود نیز از جمع سپاری استفاده کرده است. این شرکت در یکی از اقدام های جالب خود، از کاربرانش خواست که تصویرهای خود از سراسر جهان را به صورت Vine برای شرکت ارسال کنند. با به هم متصل کردن تصویرهای منتخب ویدیویی تبلیغاتی برای شرکت به دست آمد که حاصل مشارکت جمعی مشتریان آن بود.
نظر شما