اکرم محمدی؛خبرگزاری بازار-اشتغالزایی در بخش کشاورزی نسبت به سایر صنایع و بخش های اداری بسیار سریع تر و کم هزینه تر صورت می گیرد و از همین رو نقش بسزایی در ایجاد اشتغال پایدار دارد و در این میان کارشناسان حوزه کشاورزی معتقدند ایجاد گلخانه ها از عوامل مهم افزایش تولید، اشتغال و جلوگیری از مهاجرت به خصوص از روستا به شهر و یکی از مولفه های اثرگذار در توسعه است.
کشت گلخانه ای بستر مناسبی برای افزایش میزان اشتغال در بخش کشاورزی است و بهره برداران با این روش می توانند با عرضه محصول با کیفیت خود به بازارهای داخلی و خارجی، درآمد خود را افزایش دهند کمااینکه این روش یکی از بهترین روش هایی است که امکان مدیریت درست نهاده های کشاورزی را فراهم کرده و محدودیت های موجود را تا حد زیادی رفع می کند.
گذشته از اثر قابل توجه این بخش در رونق اشتغال با توجه به شعار سال که جهش تولید نامگذاری شده شاید بتوان آن را ظرفیتی برای تحقق این شعار برشمرد چراکه رونق اقتصاد با فعالیتهای جهادکشاورزی حاصل میشود و امسال بهترین فرصت برای افزایش تولید در سال جهش تولید است کمااینکه پتانسیل مناسبی در این بخش در استان همدان وجود دارد که نباید آن را نادیده گرفت.
در همین راستا خبرنگار بازار در گفتگو با محمد خدادادی مدیرعامل شرکت شهرکهای کشاورزی استان همدان وضعیت توسعه کشت گلخانه ای در استان همدان را مورد بحث قرار داده و به بررسی ظرفیت های این بخش پرداخته است.
* به عنوان نخستین سئوال گزارشی از اقدامات انجام شده در سال گذشته را ارائه دهید
سال گذشته ۱۶۳ هکتار اراضی برای ساخت مجتمع گلخانهای در استان همدان تملک و کار احداث و تکمیل زیر ساخت آنها انجام شده است به طوری که شهرک گلخانهای عمان ۹۰ درصد و شهرک گلخانهای نهاوند ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی زیرساخت داشته و شهرک گلخانهای گنبد نیز در بستن حال قرارداد زیر ساخت است.
*واگذاری شهرک گنبد از چه زمانی آغاز خواهد شد
در رابطه با شهرکهای کشاورزی آماده واگذاری باید گفت که امسال تکمیل زیر ساخت مجتمع ۶۸ هکتاری گنبد شهرستان ملایر در دست انجام است و تجدید مناقصه آن در روزنامه ایران به چاپ رسیده و در سامانه تدارک الکترونیک دولت هم بارگذاری شده است.
همچنین مذاکرات با شرکتهای خدمات رسان برق و گاز نیز برای خدمات رسانی تا درب مجتمع گلخانهای گنبد انجام شده است و شبکههای داخل مجتمع گنبد نیز از سوی شرکت شهرکهای کشاورزی اجرایی شده که انجام خواهد شد.
۵۰ درصد واحدهای مجتمع گلخانهای گنبد واگذار شد
در حال حاضر ۵۰ درصد واحدهای مجتمع گلخانهای گنبد واگذار شده و ۵۰ درصد باقی مانده نیز طی فراخوانی واگذار خواهد شد به نحوی که در حال حاضر از متقاضیان ثبت نام به عمل میآید و تا پایان اردیبهشت ماه کار واگذاری ۵۰ درصد باقی مانده انجام خواهد شد.
براساس تصمیم اتخاذ شده نیز بخشی از زیرساختهای مجتمع گلخانهای گنبد شهرستان ملایر شامل خط انتقال برق و خط انتقال گاز و جاده دسترسی تا درب شهرک را فرمانداری ملایر انجام میدهد.
*وضعیت ساخت مجتمع گلخانه ای پیمان دست به کجا رسیده است
یکی از اقدامات مهم و کم نظیر استان همدان انجام همزمان کار واگذاری و ساخت واحدهای گلخانهای با تکمیل زیرساختها است چراکه در کل کشور ابتدا زیر ساخت شهرکهای گلخانهای تکمیل و سال بعد واگذاری انجام میشود اما در همدان این اقدامات همزمان است
ساخت مجتمع گلخانهای پیمان دشت در شهرستان ملایر اجرایی شده و این مجتمع نیز ۵۰ هکتار وسعت دارد که اقدامات احداث زیرساخت این مجتمع به زودی آغاز خواهد شد.
همچنین واگذاری تمام واحدهای مجتمع علمدار نهاوند نیز انجام و واحدهای این مجتمع به متقاضیان سرمایه گذاری گلخانه و فارغ التحصیلان رشته کشاورزی واگذار شده است.
*تسهیلات پرداختی به متقاضیان برای ایجاد گلخانه به چه صورت بوده است
در زمینه تسهیلات پرداختی برای ساخت گلخانه سال گذشته ۱۱ واحد در مجتمع گلخانهای عمان شهرستان درگزین، مجتمع گلخانهای فرسفج شهرستان تویسرکان و مجتمع گلخانهای پردیس شهرستان اسدآباد از تسهیلات گلخانهای سامانه«سیتا» استفاده کردند.
همچنین در حال حاضر ۱۰ پرونده آماده دریافت تسهیلات در بانک کشاورزی وجود دارد که تسهیلات این ۱۰ پرونده به مبلغ ۱۳۷ میلیارد ریال است.
* تسهیلات موردنیاز متقاضیان ایجاد گلخانه چه زمانی پرداخت می شود
تعدادی متقاضی برای اخذ تسهیلات احداث گلخانه در استان همدان متقاضی هستند اما دستور العمل پرداخت تسهیلات در سال جدید هنوز اعلام نشده و بعد از دریافت دستورالعمل در هفته جاری متقاضیان به بانک معرفی میشوند.
*تخصیص زمین به گلخانه اسدآباد در چه مرحله ای است
مجتمع گلخانهای چاردولی اسدآباد به مساحت ۶۰ هکتار در مرحله تخصیص زمین است و بعد از تخصیص زمین اقدامات مربوط به زیرساختها انجام خواهد شد.
در مجموع کل واحدهای مجتمع گلخانهای اسدآباد ساخته شده و به مرحله بهرهبردای رسیده و فقط یک واحد در حال ساخت است.
* برنامه استان همدان در پی دستورالعمل افزایش کشت گلخانه ای چیست
سال گذشته دستور العمل افزایش کشت گلخانهای ابلاغ شده و بعد از ابلاغ این دستورالعمل ۳۰ هکتار زمین در شهرستان درگزین، ۱۱۸ هکتار زمین در شهرستان ملایر و ۱۵ هکتار زمین در شهرستان نهاوند برای این کار اختصاص داده شد.
*سخن پایانی
از آنجایی که محصولات گلخانهای ظرفیت ارزآوری و اشتغال بالایی دارد و با شکل گیری گلخانه ها صرفهجویی خوبی در مصرف آب انجام میشود، افزایش سطح گلخانهای در استان همدان از سیاستهای سازمان جهادکشاورزی در استان همدان است.
بر همین اساس برنامه راهبردی سه ساله استان همدان ساخت ۲۰۰ هکتار گلخانه در مدت سه سال را در نظر گرفته که اگر ساخت سالانه ۷۰ هکتار گلخانه را درنظر بگیریم باید بگویم که از نظر زیر ساخت این هدف محقق شده اما از نظر تکمیل واحدهای گلخانهای به علت پرداخت نشدن تسهیلات هنوز هدف مورد نظر محقق نشده که امسال جبران خواهد شد.
طبق آنچه از این گفتگو بر می آید توسعه کشت گلخانه ای با حمایت هدفمند از شاغلان این بخش در شرایط کنونی یکی از راهکارهایی است که می تواند در رونق بخش کشاورزی موثر باشد و علاوه بر افزایش درآمد خانوارها کاهش مهاجرت روستاییان به شهرها را رقم بزند.
در عصر حاضر که دنیا به سمت توسعه درآمد پایدار گام برداشته توسعه کشتهای گلخانهای نه تنها از هدر رفت آب جلوگیری کرده بلکه میتواند محصولات بیشتری تولید و اقتصاد خانواده را تا حد مطلوبی تقویت کند کمااینکه از منظر دیگر با توجه به بیکاری جوانان ورود آنان به این عرصه می تواند بستری برای اشتغال آفرینی باشد و به منبعی برای درآمد آنها تبدیل شود.
نظر شما