به گزارش بازار، سید بهاءالدین حسینی هاشمی، کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگویی که با خبرگزاری تسنیم انجام داده، در پاسخ به این پرسش که آیا اقدامات دولت برای حمایت از مردم و بنگاه های اقتصادی در بحران کرونا کافی بوده است یا خیر؟ اظهار داشت: آنچه تا کنون از سوی دولت به عنوان طرح حمایتی از مردم اعلام شده اصلا برای مدیریت این بحران کافی نیست.
وام یک میلیونی یعنی ۷۰ دلار/ این وام هیچ کمکی به افراد ناتوان نمی کند
وی با اشاره به طرح دولت برای پرداخت وام یک میلیونی به خانوارهای یارانه بگیر با سود ۱۲ درصد، گفت: یک میلیون تومانی که دولت قرار است به خانوارهای یارانه بگیر پرداخت کند با قیمت ارز امروز معادل ۷۰ دلار است و حتی ۱۰۰ دلار هم نمی شود ضمن آنکه موضوع مهمتر این است که این اعتبار را دولت در قالب وام آنهم با سود و کارمزد به مردم پرداخت و از یارانه شان کسر خواهد کرد.
این کارشناس اقتصادی ضمن تأکید براینکه وام یک میلیون تومانی کمک موثری برای افراد ناتوان نخواهد بود و تصریح کرد: هرچند دولت از لحاظ منابع مالی به خاطر فشار ناشی از تحریم ها و مشکلات فروش نفت با مشکلاتی همراه است ولی می تواند از اقداماتی که دیگر دولت ها انجام داده اند، الگو بگیرد.
حسینی هاشمی ادامه داد: تعدادی از کشورها بعد از شیوع کرونا و اثر مستقیم آن روی اقتصاد مالیات هایی را که در سنوات قبل از مردم دریافت کرده بودند را به آنها برگرداندند و معافیت های مالیاتی جدیدی نیز اعمال کردند اما در دولت ایران هنوز تصمیمی برای مالیات ها گرفته نشده است.
حسینی هاشمی با بیان اینکه ثروتمندان و اغنیاء می توانند در این بحران به مردم کمک کنند، تصریح کرد: این موضوع هم می تواند به صورت داوطلبانه از سوی اغنیاء انجام شود هم با سیاست دولت به این صورت که دولت با انتشار اوراق مشارکت و فروش آن به ثروتمندان منابعی را به دست آورد تا با استفاده از آن به مردم کمک کند.انتشار اوراق مشارکت برای تأمین منابع مالی/ دولت از ثروتمندان کمک بگیرد
این کارشناس اقتصادی ضمن اشاره به اینکه با این طرح بسیاری از افرادی که درآمدشان را منابع ارزی کشور به دست آورده اند و در سال های قبل مالیاتی هم پرداخت نکرده اند می توانند کمکی برای دولت باشند، افزود: با فروش اوراق مشارکت و دریافت پول آن از سوی دولت منابع خوبی برای پرداخت کمک نقدی به مردم تأمین خواهد شد و دولت می تواند سال آینده پول اوراق را از سرمایه های خود به اغنیاء برگرداند.
وی طرح دیگری را هم برای تأمین منابع دولت به منظور کمک به اقشار ضعیف پیشنهاد کرد و گفت: باتوجه به وضعیت مناسب بازار سرمایه دولت می تواند دارایی های خود را در این بازار بفروش برساند و باتوجه به منابعی که بدست می آورد به اقشار ضعیف، کمک بلاعوض کند.
حسینی هاشمی به مشکلات بنگاه های اقتصادی و اصناف اشاره و تصریح کرد: دولت می تواند از طریق پرداخت وام، امهال تسهیلات و معافیت های مالیاتی مشوقی برای بنگاه های اقتصادی در اقتصاد کرونایی باشد.
این فعال اقتصادی در پاسخ به این پرسش که آیا طرح بانک مرکزی برای تعویق سه ماهه اقساط بانکی و معافیت محرومیت چک های برگشتی می تواند کمکی باشد یا نیازمند تمدید از سوی دولت است؟ گفت: قطعا باید مهلت پرداخت اقساط تسهیلات بانکی تمدید شود هرچند این موضوع هم باعث فشار به بانک ها می شود ولی دولت و بانک مرکزی باید طرحی برای این منظور داشته باشند.
دولت مجبور به پرداخت هزینه است
وی با تأکید براینکه دولت باید قبول کند که در این شرایط مجبور به پرداخت هزینه است، اظهار داشت: دولت باید جبران خسارت کرده و به کمک مردم بیاید چراکه اگر بحران اقتصادی مدیریت نشود بحران های اجتماعی و سیاسی را به دنبال خواهد داشت که فشارها و هزینه های بیشتری را به همراه خواهد داشت که تورم زا خواهند بود.
حسینی هاشمی یکی از دلایل عدم معافیت های مالیاتی در ایران را تأمین هزینه های دولت دانست و افزود: دولت می خواهد از طریق مالیات، هزینه و مخارج خود را تامین کرده و با دریافت پول از مردم، حقوق کارمندان دولتی را پرداخت کند.
این کارشناس اقتصادی ضمن تأکید براینکه دولت خیلی به عمق فاجعه پی نبرده و همین امر بحران سنگینی را به دنبال خواهد داشت، تصریح کرد: تصمیمات دولت برای جبران آثار اقتصادی کرونا فقط در پرداخت وام یک تا دو میلیون تومانی خلاصه شده درحالی که وام یک میلیونی اثری در زندگی مردم نخواهد داشت چراکه بحران عمیق تر از آن است که با این وام ها حل شود.
وی ضمن انتقادبه تصمیم دولت برای پرداخت وام یک میلیونی و قید ثبت نام مردم برای دریافت این وام تصریح کرد: نیازی به قید ثبت نام برای دریافت وام نبود و دولت می توانست یک تاریخ مشخص وام را به حساب خانوارها واریز و اعلام کند اگر خانواده ای تمایلی به دریافت این وام ندارد، اعلام کند، مشابه آنچه هم اکنون بانک ها برای فعال سازی و تمدید سرویس پیامکی انجام میدهند و هیچ مشکلی هم از نظر حقوقی نخواهد داشت.
«وام» یعنی یک فرد ندار را بدهکار خود کنیم/وام یک میلیونی کفاف هزینه یک ماه را هم نمیدهد به فکر ۶ ماه آینده مردم باشید
حسینی هاشمی با بیان اینکه طرح دولت برای پرداخت وام به یارانه بگیران یعنی یک فرد ندار را بدهکار خود کنیم و افزود: راه حل مشکلات مردم در این روزگار پرداخت وام نیست؛ وام یک میلیونی کفاف هزینه یک ماه مردم را هم نمیدهد، دولت باید برای حداقل ۶ ماه آینده مردم فکر اساسی بکند.
این فعال اقتصادی گفت: هرچند دولت در فروش نفت و منابع ارزی مشکل دارد ولی آنچه تا کنون بعنوان طرح حمایتی مردم در نظر گرفته شده، صرفاً برای خالی نبودن عریضه است.
وی با تأکید بر انتشار اوراق از سوی دولت تصریح کرد: دولت می تواند با انتشار اوراق و واگذاری به ارگان های دولتی، نهادها و افراد خاص، منابع مورد نیاز برای کمک به مردم را تأمین کند و در این صورت دیگر نیازی به چاپ پول نخواهد داشت.
به گفته حسینی هاشمی، اوراق قرضه ای که دولت می تواند منتشر کند می تواند قابلیت تبدیل به سهام را نیز داشته باشد که همین امر موجب استقبال برای خرید اوراق می شود. ضمن آنکه این طرح آثار تورمی نخواهد داشت و دولت با استفاده از نقدینگی جامعه می تواند به مردم کمک بلاعوض کند.
نظر شما