به گزارش بازار به نقل از آهن پرایس، خبرها از بازار آهن در روز گذشته حاکی از ثبات و بعضا کاهش قیمت روزانه آهن آلات در عمده مبادی فروش بود اما قیمت میلگرد در کنار ثبات نسبی در برخی شرکتها، عمدتا میل به کاهش داشت، در این میان بازار ارز نیز نوسان چندانی را تجربه نکرد و تقریبا ثابت بود به طوری که هر دلار آمریکا در بازار آزاد به قیمت ۲۹ هزار و ۹۵۰ تومان مبادله شد.
با توجه به دریافت سیگنالهای مثبت از مذاکرات وین، بازار آهن نیز رویکرد متفاوتی در پیش گرفت و شاهد بودیم که غالب محصولات در کنار ثبات قیمت، رو به کاهش بودند. همانطور که اشاره شد قیمت روز میلگرد در بیشتر مبادی فروش با کاهش قیمت ۵۰ الی ۴۰۰ تومانی همراه بود اگرچه برخی نیز تغییری در قیمتها اعمال نکردند.
قیمت نبشی و ناودانی ایرانی نیز به تبعیت از جو غالب در بازار آهن در برخی شرکتها به طور میانگین ۵۰ الی ۱۵۰ تومان با کاهش همراه بود اما اکثر شرکتها تمایلی به کاهش قیمت نداشتند و با حفظ قیمتهای روز پیشین محصولات خود را عرضه کردند.
قیمت روزانه تیرآهن نیز اگرچه در برخی مبادی فروش با ثبات همراه بود اما در بخش کیلوفروشی شاهد کاهش ۱۰۰ الی ۱۵۰ تومانی این محصول بودیم همچنین در بخش شاخهفروشی نیز میل به کاهش قیمت ۱۰ الی ۲۰ هزار تومانی مشاهده شد.
قیمت پروفیل و انواع لولهها نیز در برابر کاهش قیمتها مقاومت کردند و جز یک شرکت که کاهش ۱۰۰ تومانی داشت مابقی فروشندگان به ثبات قیمتها اصرار ورزیدند. قیمت ورق روغنی، رنگی، گالوانیزه و سیاه نیز عمدتا ثابت اعلام شد.
آنچه از اخبار و عوامل دخیل در بازار آهن برمیآید قیمت اهن در کوتاه مدت مسیری نزولی طی خواهد کرد اگرچه این امر منوط به حصول توافق در مذاکرات وین است. در حال حاضر که سیگنالهای مثبتی از مذاکرهکنندگان ارسال میشود بازار آهن را متأثر کرده است اگرچه عوامل دیگری همچون نرخ ارز و بورس کالا نیز در ایجاد شرایط فعلی مؤثر است.
براساس آمار معاملات بورس کالا در روز گذشته، تقریبا همه محصولات عرضه شده مورد معامله قرار گرفتند به طوری که ورق گالوانیزه با ۰/۳ درصد رقابت به قیمت ۲۶ هزار و ۴۵۴ تومان معامله شد. شمش بلوم نیز که به قیمت ۱۲ هزار و ۷۴۶ تومان عرضه شد ۱۴ هزار تن متقاضی داشت.
آخرین گزارشها از مذاکرات
روز گذشته دور هشتم مذاکرات درحالی برگزار شد که با تمرکز بر سند جدید، سند خرداد ۱۴۰۰ که پیشنویس دولت قبل است، کنار گذاشته شد و مباحثی همچون تضمین و راستیآزمایی نیز در این دور از مذاکرات مورد توجه قرار گرفت.
میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات برجام برگزاری این دور از مذاکرات را نتیجهبخش تلقی کرد و گفت طرفین مذاکره برای تهیه پیشنویس جهت حصول توافق در سریعترین زمان ممکن توافق کردند.
نماینده چین نیز روند مذاکرات را مثبت تلقی کرد و گفت مشکلات و اختلافات ایران با طرفهای مذاکرهکننده رو به کاهش است و ممکن است پیش از ماه فوریه(۱۲ بهمن) توافقات انجام شود.
علی باقری مذاکرهکننده ارشد ایران درباره نشست روز گذشته اظهار کرد مهمترین مسألهای که در نشست هشتم مورد توجه قرار گرفت مسأله رفع تحریمها و راستیآزمایی و تضمین بود. از همین رو ادامه این مباحث در نشست بعدی که سهشنبه(امروز) برگزار میشود نیز مورد بحث قرار میگیرد، همچنین مسائلی همچون تحریمهای ملی و بانکی نیز به مذاکره گذاشته میشود.
سیاست کاهش ارزش لیر
به گزارش آهن پرایس، در چند هفته اخیر متوجه کاهش قابل توجه ارزش لیر ترکیه بودیم اما در چند روز گذشته مجددا ارزش آن در لاین صعودی قرار گرفته است، به گفته محمدرضا هوشمند فعال صنعتی، دولت ترکیه با هدف تقویت صادرات و افزایش همه جانبه آن تعمدا به کاهش ارزش لیر اقدام کرد تا بازار هدف بیشتری از جمله سوریه و افغانستان و... را نیز جذب کند.
وی در ادامه بیان کرد: از آنجایی که بازرگانان ما برنامه و سیاست درستی در این زمینه ندارند، با کاهش ارزش لیر دچار مشکل شدند از همین رو برای بهبود وضعیت صادرات کشور بخشهای خصوصی در این شرایط اهمیت بیشتری پیدا میکنند تا بازار هدفمان را از دست ندهیم زیرا این جریان اقتصاد کشور را با مشکلات عدیدهای مواجه خواهد کرد.
هوشمند در پایان افزود با توجه به شرایط فعلی کشور که دچار بحران شدید اقتصادی است پیشنهاد میشود مسئولان امر توجه بیشتری به بازرگانان خصوصی داشته باشند تا علاوهبر حفظ بازار صادرات کشور، میزان آن را نیز افزایش دهیم.
عواقب حذف ارز ترجیحی
آنچه از اخبار منتشر شده به گوش میرسد برنامه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی هر روز جدیتر میشود و ممکن است با انتشار اخبار مثبت درباره مذاکرات، اهمیت و تبعات این امر در این مدت نادیده گرفته شود.
به اعتقاد اقتصاددانان اگر مذاکرات نتایج مثبتی در بر نداشته باشد، حذف ارز ترجیحی به تورم بسیار بزرگی در کشور منجر خواهد شد که به طور قطع عواقب جبرانناپذیری در پی خواهد داشت.
در همین زمینه غنینظری عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ با اشاره به تبعات حذف ارز ترجیحی اظهار کرد: عواقب حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برای ۹ کالای ضروری صرفا به این کالاها محدود نمیشود و بیش از ۲۰۰ کالای دیگر نیز تحت تأثیر قرار خواهند گرفت و بهیقین آتش این تصمیم با افزودن تورم در وهله اول دامن مردم و به ویژه اقشار ضعیف جامعه را میگیرد و آنطور که به نظر میرسد دولت هیچ برنامهای برای جبران تبعات و آسیبهای ناشی از آن نیز ندارد.
نظری افزود: به اعتقاد من نحوه بودجهبندی بهطوری است که به جای حل مشکلات مردم و ارائه خدمات به آنها در جهت رفع مشکلات دولت تدوین شده است.
از سویی دیگر براساس برخی آمارها طی بیانیهای که از گمرک ایران منتشره شده است برخی اقلام ضروری همچون شیرخشک، گندم و برنج و روغن و... از ۱۳ دی ماه سالجاری مشمول مالیات ارزش افزوده خواهند شد. این درحالی است که ارز ترجیحی این کالاها از سال آینده حذف خواهد شد و اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای دارو نیز در هالهای از ابهام است.
با این اوصاف آنچه در انتظار مردم است افزایش چندین برابری قیمت کالاها و ایجاد تورم عظیمی در کشور خواهد بود زیرا شنیدهها حاکی از آن است که قیمت برخی داروها درحالی افزایش پیدا کرده که هنوز این تصمیم اجرایی نشده است.
نظر شما