بازار؛ گروه بین الملل: «سید ابراهیم رئیسی» در دومین سفر خارجی خود و به دعوت رئیس جمهور ترکمنستان، به عشق آباد پایتخت این کشور سفر کرد تا در پانزدهمین اجلاس سران همکاری های اقتصادی (اکو) شرکت کند. رئیس جمهور، صبح روز یکشنبه پس از حضور در نشست اکو، اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران اولویت ویژهای برای همکاری و مشارکت اقتصادی با کشورهای آسیایی به خصوص همسایگان خود در آسیای جنوبی، آسیای غربی، آسیای میانه و قفقاز قائل است.
وی تاکید کرد: بیتردید تقویت نقش و جایگاه سازمان های منطقهای به عنوان تسهیلکننده همکاری های دو و چندجانبه مورد توجه و اهتمام ماست که یکی از نمودهای واضح آن سازمان همکاریهای اقتصادی «اکو» است.
رئیسجمهور همچنین اظهار کرد که مجموعه «اکو» علاوه بر بهرهمندی ویژگیهای مادی قدرت همچون جمعیت نیم میلیاردی، مالکیت یک سوم منابع انرژی جهان، موقعیت بینظیر ارتباطی میان اروپا با چین و روسیه با خلیج فارس و اقیانوس هند، نیروی انسانی جوان و پرتوان، در بردارنده هویتی ممتاز به نام اسلام است.
باید گفت علی رغم پتانسیل های تجاری منطقه اکو، تجارت در این منطقه متر از ده درصد بوده و سازمان اکو تاکنون نتوانسته جهت تقویت روابط تجاری میان اعضاء به دستاوردی برسد.
در این راستا خبرنگار بازار گفتگویی با «ریچارد کوزلاریچ» مدیر اندیشکده علوم و سیاستگذاری انرژی در دانشگاه جرج میسون، مدیر موقت برنامه سیاست عملیات صلح (POPP ) و سفیر پیشین آمریکا در جمهوری آذربایجان انجام داده که در ادامه می آید.
*بلوکهای تجاری منطقه ای چه اهمیتی برای رشد اقتصادی و تجاری کشورهای عضو دارند؟
ترتیبات تجاری منطقه ای می تواند تعهدات تجاری جهانی را از طریق سازمان تجارت جهانی تقویت کند. موفق ترین - توافقنامه اتحادیه اروپا و ایالات متحده / مکزیک / کانادا - مبتنی بر تجارت اساسی بین شرکا و تعهد مشترک به بازارهای آزاد و تجارت منصفانه است که جایگزین توافقنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی (NAFTA) شد.
*سازمان «اکو» مشتمل بر جمعیت نیم میلیاردی، مالکیت یک سوم منابع انرژی جهان، موقعیت بینظیر ارتباطی میان اروپا با چین و روسیه با خلیج فارس و اقیانوس هند، نیروی انسانی جوان و پرتوان است. دلیل موثر نبودن این سازمان به رغم چنین پتانسیلی چیست؟
اکو فاقد روابط تجاری اساسی میان اعضای خود برای توجیه توسعه روابط اقتصادی مشابه اتحادیه اروپا است. علاوه براین، عنصر گمشده ترویج بازارهای باز برای روابط تجاری سودمند متقابل نیز اکو را متوقف می کند. از طرفی همه اعضای اکو در واکنش به بحران کووید-19 با چالش های اقتصادی قابل توجهی روبرو هستند.
*پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) به میزبانی شهر عشق آباد ترکمنستان برگزار شد. با توجه به عضویت ایران در سازمان شانگهای و موقعیت مهم ایران در اتصال چین به اروپا؛ روسیه و آسیای مرکزی به خلیج فارس آیا شاهد تحولی در سازمان اکو خواهیم بود؟
انتقال اکو به مرحله عملی تر به تلاش بیش از یک کشور نیاز دارد. تحریمهای ایران، کاری را که ایران می تواند انجام دهد محدود خواهد کرد. ترکیه نیز در حال رکود اقتصادی داخلی است که پتانسیل آن را برای رهبری اکو محدود می کند.
*با وجود پتانسیلهای تجاری بالا تجارت درون منطقهای اکو کماکان کمتر از ۱۰ درصد است. چگونه می توان این میزان را افزایش داد؟ آیا اساسا کشورهای این سازمان پتانسیل افزایش تجارت درون منطقه ای را دارند؟
فقدان روابط تجاری قابل توجه و سایر روابط اقتصادی بین اعضای اکو، پتانسیل رشد منطقه اکو را محدود می کند. علاوه بر این، این کشورها باید با روسیه و چین برای سهم بازار، به ویژه در آسیای مرکزی، رقابت کنند.
پتانسیلی برای تقویت پیوندهای حمل و نقل وجود دارد، اما دیدگاه های رقابتی در مورد تجارت از مسیرهای شمال-جنوب در مقابل شرق-غرب وجود دارد. در اینجا نیز، فقدان تجارت اساسی، سودآوری روابط حمل و نقل را محدود می کند.
نظر شما