صدیقه امیدی؛ بازار: استان چهار فصل کهگیلویه و بویراحمد، با داشتن طبیعتی بکر و کم نظیر و با وجود هزاران جاذبه طبیعی، مقصد مناسبی است برای گردشگرانی که می خواهند ساعاتی را در کنار عشایر و در همجواری بابونه و بلوط و دشت بگذرانند.
اما با وجود همه این جاذبه ها، این ظرفیت ها مغفول مانده و در رشد اقتصاد و اشتغالزایی نقش چندانی نداشته است.
مدیر کل میراث فرهنگی کهگیلویه و بویراحمد در این راستا در گفتگو با خبرنگار بازار، گفت: جامعه عشایری به دلیل شیوه خاص زندگی و داشتن فرهنگ و سنت های اصیل و ارزشمند و ارتباط تنگاتنگ با جاذبه های طبیعی، می تواند یکی از جوامع تاثیرگذار در اقتصاد گردشگری باشد.
عشایر سالیان سال در یک زیست بوم خاص زندگی می کنند و زندگی عشایری سبب رشد و پایداری زیست بوم می شود
مجید صفایی افزود: عشایر سالیان سال در یک زیست بوم خاص زندگی می کنند و زندگی عشایری سبب رشد و پایداری زیست بوم می شود.
وی با بیان اینکه عشایر استان تولیدکنندگانی هستند که نقش مهمی در اقتصاد دارند، افزود: این فعالان اقتصادی می توانند در زمینه بوم گردی نیز به توسعه گردشگری در استان کمک کرده و در این راستا نقشی مهم ایفا کنند.
صفایی اظهار داشت: زندگی عشایر سرشار از تجربه ها و زیبایی هایی است که می تواند هر گردشگری را مجذوب خود کند.
وی گیاهان دارویی و خوراکی موجود در محیط زندگی عشایر، طبیعت بکر و جاذبه های طبیعی، فرهنگ جامعه عشایر، کوچ عشایر، شیوه زندگی، موسیقی و لباس و غذای سنتی، تولیدات دامی و فرآورده های لبنی سالم طبیعی و تولیدات صنایع دستی با ارزش را از مهمترین جاذبه های گردشگری عشایری عنوان کرد.
مدیر کل میراث فرهنگی استان کهگیلویه و بویراحمد اظهار داشت: رونق بوم گردی در استان و توسعه گردشگری مزایای فراوانی با خود به همراه دارد و گردشگران می توانند فرهنگ، آداب و رسوم و آیین های بکر و دست نخورده مناطق مختلف استان را مشاهده و از غذاهای سالم و طبیعی بهره مند شده و با فعالیتهای روزمره عشایر همراه شوند.
بوم گردی، کم آسیب ترین نوع گردشگری است که فرد خود را با طبیعت و اکو زیست منطقه همراه می کند
صفایی افزود: بوم گردی، کم آسیب ترین نوع گردشگری است که فرد خود را با طبیعت و اکو زیست منطقه همراه می کند و می تواند به دور از هیاهوی شهرها، آرامش را در مناطق عشایری تجربه کند و از صنایع دستی عشایر و مناظر طبیعی زیبا و دیگر جاذبه های گردشگری بهره مند شود.
آنچه می تواند بوم گردی عشایری را در استان رونق دهد، معرفی مناسب و با ویترینی جهانی است که بتواند صنعت گردشگری را احیا و هویت و اصالت بومی را با دیگر افراد به اشتراک بگذارد که این امر سبب رونق مناطق بومی و اشتغالزایی و ایجاد کسب و کارهای جدید می شود.
یک کارشناس صنایع دستی در این راستا در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: صنایع دستی از جاذبه های مهم بوم گردی عشایری است.
رحیمه موسوی افزود: قالی، گلیم، جاجیم، گبه، سفره، جوال، توبره، زیرپا و خورجین از بافته های عشایری کهگیلویه و بویراحمد است که می تواند در جذابیت بخشیدن به بوم گردی عشایری بسیار موثر باشد.
صنایع دستی از شاخصه های تمدن بوده و بخشی از هویت ما است که خود می تواند به تنهایی جاذبه ای مهم برای گردشگران بوده و به ایجاد درآمد برای عشایر نیز کمک کند
وی بیان داشت: صنایع دستی از شاخصه های تمدن بوده و بخشی از هویت ما است که خود می تواند به تنهایی جاذبه ای مهم برای گردشگران بوده و به ایجاد درآمد برای عشایر نیز کمک کند.
موسوی افزود: گردشگری عشایری می تواند زمینه دسترسی زنان عشایری به فرصتهای شغلی و مشارکت اقتصادی بیشتر را فراهم کرده و با فعال شدن بوم گردی عشایری، با برپایی جشنواره های عشایری، گردشگران بیشتری نیز به سمت مناطق عشایری خواهند آمد.
معاون اقتصادی استانداری کهگیلویه و بویراحمد نیز در این راستا در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: هشت ایل بومی و سه ایل غیربومی با ۱۳ زیستبوم در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد.
احسان عسکری افزود: با ایجاد اقامتگاه های بوم گردی عشایری می توان توسعه گردشگری بوم گردی را در استان افزایش داد.
استان کهگیلویه و بویراحمد پنج درصد از جمعیت عشایری کشور را در خود جای داده است
وی بیان داشت: استان کهگیلویه و بویراحمد پنج درصد از جمعیت عشایری کشور را در خود جای داده و جمعیت ییلاقی عشایر کهگیلویه و بویراحمد از ۱۱ هزار خانوار بیشتر بوده و جمعیت قشلاقی عشایر این استان نیز ۱۰ هزار خانوار است.
عسکری تصریح کرد: ایجاد تحول در کارکرد اقتصادی جامعه عشایری و تغییر نگرش به زندگی عشایری از مزایای توسعه بوم گردی عشایری در استان است.
وی اظهار داشت: صنعت گردشگری، یکی از پردرآمدترین صنایع جهان است که گردش مالی چشمگیری داشته و اشتغالزایی در این بخش با سرمایه گذاری اندک نیز میسر می شود.
عسکری افزود: ایجاد اشتغال در این بخش گردشگری را به یکی از محورهای مهم توسعه در بیشتر کشورها تبدیل کرده و کهگیلویه و بویراحمد نیز به سبب داشتن جاذبه های بسیار در بوم گردی عشایری می تواند با توسعه این بخش به اشتغالزایی کمک کند.
اکنون در جهان صنعت توریسم به یک منبع بزرگ تولید ثروت تبدیل شده و کشورها از این راه، درآمدزایی بسیاری دارند و در کهگیلویه و بویراحمد نیز می توان با ایجاد اقامتگاهای بوم گردی و استفاده از ویترین جهانی برای عرضه ظرفیت ها، به سمت توسعه اقتصادی با گردشگری و بوم گردی عشایری قدم برداشت.
در سال های گذشته چهار اقامتگاه بومگردی عشایری در راستای توسعه اکوتوریسم و صنعت طبیعت گردی گردشگران در کهگیلویه و بویراحمد راه اندازی شد اما اکنون کرونا گردشگری را با رکود مواجه کرده و با برگشتن اوضاع به روال طبیعی می توان با توسعه بوم گردی عشایری، اشتغالزایی مناسبی در این بخش ایجاد و بسترهای مناسب برای کوچ توریست ها با عشایر را فراهم کرد.
نظر شما