۲۵ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۲
راهکارهای برون رفت از اقتصاد متورم
یادداشت؛

راهکارهای برون رفت از اقتصاد متورم

مجتبی پیرزاد مدرس دانشگاه و کارشناس ارشد کارآفرینی طی یادداشتی برای خبرگزاری بازار (بخش نخست) به عوامل تورم زا در ایران پرداخته است.

مجتبی پیرزاد؛ بازار: امروز تاثیر کرونا بر کسب‌ وکارهای کوچک به وضوح قابل‌ مشاهده است. کسب‌ و کارهای کوچک در سراسر جهان با یکی از چالش‌ برانگیزترین دوران تاریخ معاصر روبرو هستند. گسترش کووید ۱۹ یا ویروس کرونا این مشاغل را با محیطی نا مطمئن، پیش‌بینی‌ناپذیر و به‌ سرعت در حال‌ تحول روبرو کرده و حتی این کسب‌ و کارها گیج و مبهوت از شرایط مانده‌اند و برخی برای بقا به روش‌های مختلف اخلاقی و غیراخلاقی برای بقا خود متوسل می‌شوند.
بپذیریم پیش از اینکه کرونا وارد ایران شود و به دلیل نوسانات اقتصادی، بالا و پایین رفتن غیر منطقی نرخ دلار، افزایش نرخ تورم تولید و خدمات و ... مشکلات اقتصادی بسیاری برای کسب‌ و کارها ایجاد کرده و آن‌ها وضعیت خوبی ندارند.
از مشکلات دیگر مردم و کسب و کارها می توان به عامل تورم زای سیستم نقدینگی بانکی کشور اشاره کرد که متاسفانه در هیچ کدام از دولت‌ها کنترل نشده بلکه بشدت در حال رشد می باشد و هرساله دولت‌ها مقروض از سال قبل و در نهایت رشد وحشتناک تورم بر جامعه و کسب و کارها را شاهد هستیم.
از سوی دیگر متاسفانه تحریم های شدید بانکی، کاهش شدید مراوده تجاری واردات/صادرات با دنیا نیز باعث تورم مضاعف شده و در نتیجه با کاهش قدرت خرید مردم/تقاضا و کاهش تولید/عرضه روبرو هستیم چرا که به زبان ساده قدرت خرید مردم یا (اقتصاد خانوارها)کاهش پیدا کرده لذا رکود پیش رو است.
با توجه به واکسیناسیون سراسری در دنیا تا حدودی اوضاع برای همه کشورها از جمله ایران بهتر شده است و امسال ممکن است شاهد بهبود صادرات غیرنفتی باشیم. این در حالی است که صادرات نفت هم نسبت به سال گذشته وضعیت بهتری داشته و میزان صادرات افزایش یافت. همه اینها بیانگر این است که درآمدهای ارزی امسال نسبت به سال گذشته قطعا وضعیت بهتری خواهد داشت که البته این امر مستلزم موضوعات دیگر هم است.  

دولت جدید و حاکم باید احیای برجام و رفع محدودیت ها و تحریم های حداکثری را دنبال کرده و سعی کند نااطمینانی و عدم قطعیت هایی که پیش روی مردم و فعالان اقتصادی است، برداشته شود. در این میان حضور در پیمان های منطقه ای و بین المللی نیز حائز اهمیت است.  

همه این امور باعث می شود در روال عادی تجاری با دنیا کار کنیم.خود تحریم ها هزینه بالایی را هم در حوزه صادرات و واردات و هم در بخش تولید به همراه دارد که فشار زیادی را به مردم تحمیل می کند. امیدواریم با تدابیر دولت جدید و با دیپلماسی فعال محدودیت ها از پیش روی کشور برداشته شود.  

شاخص های کلان اقتصادی مانند نقدینگی و رشد شتابان آن یکی دیگر از مسائل مهمی است که باید به سرعت کنترل شود. هرچند ممکن است منابع ارزی در سال جاری تقویت شود اما از سوی دیگر رشد بالای نقدینگی در کشور وجود دارد که می تواند تورم زا باشد.  
متاسفانه رابطه مستقیمی بین تورم و نقدینگی وجود دارد، در این میان نیازمند تدابیر ویژه از سوی دولت است چرا که مهمترین خواسته فعالان اقتصادی و مردم از دولت جدید، کنترل تورم است. علاوه بر این، از بین بردن نااطمینانی ها و عدم قطعیت ها، بهبود فضای کسب و کار، رفع مقررات زائد، استقرار دولت الکترونیک، عدم تصمیم های خلق الساعه و ثبات بخشی به قوانین، شناسایی و حذف قوانین رانت آور و امضاهای طلایی، کاهش سایز و چابک سازی دولت، حمایت از توسعه بیشتر بخش خصوصی به عنوان موتور محرک اقتصاد، مبارزه جدی با فساد و قاچاق، جلوگیری از خروج سرمایه ها و ... از مسائلی است که باید در اقتصاد کشور اجرایی شود.  

برای تقویت ارزش پول ملی اگر با عزم و اراده جدی از رشد شتابان نقدینگی جلوگیری شود به طور قطع به تقویت ارزی پولی ملی نیز دست می یابیم. به هر حال این تورم است که قدرت خرید مردم را از بین می برد و به نوعی ارزش پول ملی را تضعیف می کند. با کنترل نقدینگی، تورم نیز مهار می شود که در نهایت در کنار دیگر عوامل اقتصادی، می توانیم شاهد افزایش تقویت پول ملی کشور نیز باشیم.

‌ابزارهای مالی چگونه به بهبود تورم کمک می‌کند؟
ابزارهایی همچون انقباض مالی، ابزارهایی برای کنترل نقدینگی، گسترش رونق تولید و جهت دهی نقدینگی به سمت تولید از طریق بازارهای مالی هستند اما به نتیجه رسیدن و نتیجه بخش بودن آن‌ها چیزی فراتر از خود ابزارها است.

از ابزارهای زیادی می‌توان جهت تحقق رونق و ثبات اقتصادی استفاده کرد اما این موضوع که کاربرد این ابزارها در نهایت به هدف خود برسد موضوع متفاوتی است به‌کارگیری ابزارها لزوماً به نتیجه دلخواه نمی‌رسد. اکنون در اقتصاد ایران با این موضع مواجه هستیم که فکر می‌کنند اگر ابزار به خدمت بگیرند یا از ابزار خوبی استفاده کنند نتیجه مطلوب نیز حاصل می‌شود.

کد خبر: ۱۰۷٬۰۸۲

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha