بازار؛ گروه آب و انرژی: حدود ۱۰ روز پیش مصاحبهای از رییس انجمن علمی انرژی بادی ایران در خبرگزاری بازار منتشر شد که در آن مصاحبه هاشم اورعی گفته بود که مافیای برق حرارتی اجازه توسعه تجدید پذیرها را نمی دهند. سندیکای شرکت های تولید کننده برق در پاسخ به این مطلب اعلام کرده که نزدیک به ۶۰ درصد برق کشور را نیروگاه های حرارتی غیر دولتی تامین میکنند.
تولیدکنندگان برق بر این باورند که ریشه مشکلات امروز صنعت برق را باید در سیاستگذاری نزدیک به دو دهه اخیر جستجو کرد. با تصویب طرح تثبیت قیمت حاملهای انرژی در سال ۱۳۸۳ و در پی آن گرفتار شدن صنعت برق با محدودیت منابع مالی برای سرمایهگذاری و عدم تخصیص منابع کافی برای افزایش ظرفیت های تولید به تناسب نیاز مصرف کشور، این مشکلات آغاز شد.
آنگونه که در این مطلب آمده، تورم افسارگسیخته در سالهای اخیر و کاهش ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی که موجب افزایش سرسام آور هزینهها و کاهش چشمگیر درآمد و در نهایت توجیهناپذیر بودن سرمایهگذاری در تولید برق شده، از دیگر عوامل بروز مشکلات امروز صنعت برق است.
متن کامل پاسخ سندیکای شرکت های تولیدکننده برق بدین شرح است: با وجود این مشکلات و همه بیمهریها و فشارهایی که از سوی وزارت نیرو در قالب قراردادهای یکجانبه، دستورالعملهای تحمیلی و عدم پرداخت بدهیهای انباشته شده خود به نیروگاه خصوصی وارد کرده، آنها به عنوان یک تکلیف ملی با تمامی توان مبادرت به تولید برق کرده اند و در شرایط سخت کمبود برق یاور این صنعت و مردم بودهاند. هرچند از سالها پیش سندیکای شرکتهای تولیدکننده برق از طرق مختلف هشدارهای لازم را برای پیشگیری از بروز این شرایط به مسئولان کشور از جمله وزارت نیرو، کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی، شورای عالی امنیت ملی داده بود، ولی متاسفانه توجهی به آن نشد.
همه این عوامل حالا موجب شده که، سرمایهگذاری در بخش تولید توجیه اقتصادی نداشته باشد و همین مساله موجب شده که طی چند سال گذشته هیچ نیروگاه جدیدی را سرمایهگذاران خصوصی احداث نکنند.
می دانیم که بخشی از نگرانیهای رییس انجمن علمی انرژی بادی ایران که در قالب حمله غیر منصفانه به تولیدکنندگان برق حرارتی مطرح شده، ناشی از رکود کاری شرکتهایی است که برای فعالیت در عرصه انرژیهای تجدیدپذیر تاسیس شدهاند و خود وی نیز در این مورد متحمل زیان شده است.
تنوعبخشی در منابع تولید برق از جمله استفاده از منابع تجدیدپذیر در زمره سیاستهای منطقی و اصولی است که قطعا در آینده صنعت برق آن را دنبال خواهد کرد.
چه بهتر بود کسانی که در گذشته از مسوولان وقت وزارت نیرو چندین مجوز احدات نیروگاه تجدیدپذیر دریافت کرده بودند، به جای کسب سود ناشی از فروش امتیازات آن مجوزها، نسبت به احداث و بهرهبرداری از آنها اقدام میکردند.
اگرچه ظرفیت این نیروگاهها در مقایسه با نیروگاههای حرارتی بسیار اندک و انرژی تولیدشده در آنها، حداکثر ۲۵ درصد ظرفیت اسمی آنهاست. اما با این حال در شرایط کنونی کمبود برق میتوانست کمکی هر چند کوچک به افزایش ظرفیت تولید برق باشد، تا از این طریق علاوه بر افزایش ظرفیتهای تولید برق از منابع غیر فسیلی، موجب التیام آلام ناشی از حس مسئولیتپذیری و دغدغهمندیشان شود.
نظر شما