بازار؛ گروه بین الملل: بازار فلزات از ابتدای سال جاری با چالشهای زیادی روبرو بوده است و این چالشها در بازار فولاد همچنان ادامه دارد. بررسی های انجام شده توسط اتحادیه بین المللی اهن و فولاد نشان می دهد چین یکی از اصلی ترین و مهمترین نقش ها را در این بازار داشته است زیرا در سالی که اغلب واحدهای تولید فولاد به دلیل بحران کرونا با کاهش تولید روبرو بودند، تقاضا در این کشور سیر افزایشی داشت.
از طرف دیگر چین در این سال خبر از کاهش تولید فولاد داد که دلیل این سیاست را آلاینده بودن صنعت فولاد سازی و تلاش برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای اعلام کرد. این خبر توسط کشوری که بالغ بر نیمی از فولاد دنیا را تولید می کند و بزرگترین مصرف کننده فولاد هم محسوب می شود آسیب مضاعفی را به بازار فولاد دنیا وارد کرد و باعث رشد قیمت فولاد شد.
طبق گزارشهای موجود در فصل دوم سال ۲۰۲۱ روند افزایش قیمت فولاد در بازار دنیا ادامه داشته است و انتظار می رود با توجه به رشد تقاضا در چین و اجرای طرح های توسعه زیر ساختی در این کشور، در فصل سوم هم رشد قیمت فولاد را شاهد باشیم.
بانک یو بی اس در گزارش اخیر خود با اشاره به نقش مهم چین در بازار فولاد دنیا نوشت:« این کشور نقشی غیر قابل اغماض در بازار فولاد دارد و هر سیاستی که اتخاذ کند می تواند بازار را تحت تاثیر قرار بدهد. در سال ۲۰۲۰ چین به خوبی این نقش را به دنیا اثبات کرد و با توجه به خبرهای منتشر شده توسط رسانه های این کشور این طور ارزیابی می شود که در سال جاری هم چین قصد قدرت نمایی در بازار دارد.»
نقش تازه چین در بازار فولاد؛ کنترل کننده تغییرات قیمت
با افزایش قیمت کالاهای اساسی در دنیا اعم از انواع فلزات و سنگ های معدنی و محصولات مهم کشاورزی در نیمه اول امسال ، دولت چین خبر از ورود به بازار و ممانعت از افزایش قیمت این محصولات و تاثیر آن روی مصرف کنندگان چینی داد.
طبق گزارش منتشر شده در روز ۲۸ می سال ۲۰۲۱ میلادی دولت چین در برنامه پنج ساله چهاردهم خود که در فاصله سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۵ اجرا خواهد شد رسما به عنوان ناظر و کنترل کننده وارد بازار کالاهای اساسی می شود و از نوسانات زیاد در این بازارها جلوگیری می کند.
دولت در بیانیه ای که در مورد سیاست تازه خود منتشر کرد نوشت: «دولت موظف است برای جمعیت ۱.۴ میلیارد نفری کشور امنیت غذایی تامین کند و افزایش قیمت انواع غلات به خصوص گندم و برنج می تواند این امنیت غذایی را به خطر بیاندازد. به همین دلیل ما با تمام توان دولتی وسیاست گذاری خود مانع از افزایش قیمت در بازار داخلی می شویم. از طرف دیگر قیمت فلزات اساسی به خصوص فولاد هم می تواند در هزینه اجرای پروژه های زیرساختی در چین تاثیر گذار باشد و ما بر این باوریم که می توانیم با دخالت در بازار فولاد مانع از افزایش قیمت شویم.»
دولت چین تاکید کرده است تحلیل، بررسی و ارزیابی قیمت دیگر کالاهای اساسی از جمله نفت و گاز طبیعی و فلزات اساسی هم در دستور کار قرار خواهد داشت. این سیاست می تواند روی میزان واردات و نحوه عرضه محصولات وارداتی به بازار مصرف و حتی سیاستهای تولیدی در داخل کشور تاثیر بگذارد.
مالیات ابزاری برای کنترل بازار فولاد و دیگر کالاهای اساسی
سیاستهای مالیاتی، سیاستهای مالی و پولی و حتی ابزارهای اقتصادی هم می تواند با هدف تاثیرگذاری روی بازار کالاهای اساسی در داخل چین استفاده شود. دولت بودجه ای را برای سرمایه گذاری در فعالیتهای صنعتی و کشاورزی مشخص کرده است.
رویترز بر این باور است به دلیل بزرگی بازار چین و نقش مهمی که در تولید و مصرف کالاهای اساسی در دنیا دارد، هر گونه سیاست گذاری تازه در این کشور و ورود دولت به این بازار می تواند روی بازار جهانی تاثیر گذار باشد.
به عنوان مثال اگر چین واردات خود را افزایش دهد تا از طریق افزایش میزان موجودی کالا در داخل، مانع از افزایش قیمت محصولات در بازار چین شود، می تواند روی توازن عرضه و تقاضا در دیگر بازارها تاثیر بگذارد و در نهایت قیمت در بازارهای دیگر را تاحت تاثیر قرار دهد.
رویترز با اشاره به این مساله که در این بیانیه اطلاعاتی در مورد نحوه دقیق مداخله دولت چین در بازار کالاهای اساسی مطرح نشده است، نوشت: «باید منتظر بود و تاثیر این سیاست چین را در ماه های بعد در بازار کالاهای اساسی مشاهده کرد.امروز نمی توان دقیقا تاثیر این سیاست را پیش بینی کرد تنها می توان گفت که این سیاست تازه ای است که می تواند بازار را تغییر دهد.»
نظر شما