به گزارش بازار، ایران و چین، صاحبان دو تمدن کهن آسیایی از دیرباز دارای روابط تجاری و اقتصادی بوده اند و هر دو کشور از منافع حاصل از این تعامل منتفع شده اند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی سیاست «نه شرقی، نه غربی» به اصل اساسی سیاست خارجی ایران تبدیل شد و ایران انقلابی تلاش کرد بجای اتکای به ابرقدرتها به خود اتکا کند و مناسبات خود را با کشورهای موسوم به جنوب که جمهوری خلق چین نیز یکی از آنها بود، گسترش دهد.
با وجود اینکه روابط ایران و چین در ابتدای انقلاب بیشتر فرهنگی بود، پکن با نقص تحریمهای کشورهای غربی علیه ایران در دوران جنگ تحمیلی، تسلیحات در اختیار ایران قرار داد. پس از پایان جنگ تحمیلی نیز مناسبات دوستانه ایران و چین برقرار بود، ولی هیچ گاه تبادلات اقتصادی و تجاری دو کشور به سطح قابل انتظار نرسید.
در دهه گذشته و پس از اعمال تحریمهای گسترده آمریکا علیه ملت ایران، مراودات تجاری ایران و چین هر روز ابعاد وسیعتری یافت و چین امروز بزرگترین شریک تجاری ایران محسوب میشود. طرح راه ابریشم جدید به نام «ابتکار کمربند و راه» فرصت جدیدی برای گسترش همکاریهای ایران و چین فراهم آورده است. در همین راستا دو کشور مصمم هستند با نهایی کردن یک برنامه جامع راهبردی ۲۵ ساله، شراکتی پایدار برای چندین دهه پیش رو ترسیم کنند.
نظر شما