بازار؛ گروه بین الملل: حال که دنیا واکسنی برای ویروس کرونا کشف کرده است و امید به احیای اقتصاد افزایش یافته است، انتظار می رود روند احیای اقتصاد از ابتدای سال بعد شروع شود.
ولی سوال این است که سرعت احیای اقتصاد چقدر خواهد بود و کدام کشور در مسیر احیای اقتصادی پیشگام است؟ سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی در گزارش اخیر خود نوشت: «انتظار می رود چین اولین کشوری باید که رکود اقتصادی ناشی از همه گیری کرونا خارج شود و اروپا در نظر سرعت احیای اقتصادی نسبت به چین عقب تر است.»
سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی در گزارش اخیر خود نوشت: «انتظار می رود در فصل اخر سال ۲۰۲۱ نرخ رشد اقتصادی چین نسبت به مدت مشابه بال ۲۰۱۹ بالغ بر ۹.۷ درصد رشد کند. در این مطالعه مقایسه نرخ رشد اقتصادی چین با وضعیت سال ۲۰۱۹ انجام شده است زیرا در سال ۲۰۲۰ بحران اقتصادی و چالشهای مالی در تمامی دنیا وجود داشت و رشد اقتصادی نسبت به وضعیت سال ۲۰۲۰ نمی توان نشان از احیای اقتصاد باشد.»
پیش بینی می شود در فصل آخر سال ۲۰۲۱ اقتصاد کشور کره جنوبی با نرخ ۱.۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۱۹ رشد کند و نرخ رشد اقتصادی کشور اندونزی به ۱.۵ درصد، ترکیه به ۰.۴ درصد، روسیه به ۰.۲ درصد و امریکا به ۰.۱ درصد برسد.
شرایط برخی از کشورها بدتر از سال ۲۰۱۹ خواهد بود
اما شماری از کشورها هم در سال ۲۰۲۱ نه تنها از رکود رها نمی شوند بلکه افت بیشتر ارزش تولید ناخالص داخلی را نیز تجربه خواهند کرد. به عنوان مثال ارزش تولید ناخالص داخلی کشور آرژانتین در فصل آخر سال ۲۰۲۱ بالغ بر ۷.۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۱۹ تنزل پیدا می کند و بریتانیا هم با وجود شروع تزریق واکسن و انتظار رهایی شدن از بحران کرونا در فصل اول سال ۲۰۲۱، در فصل آخر سال بعد نه تنها رشدی را در اقتصاد خود تجربه نمی کند بلکه افت ۶.۴ درصدی ارزش تولید ناخالص داخلی نسبت به سال ۲۰۱۹ را شاهد خواهد بود.
تاثیر برگزیت و خارج شدن این کشور از اتحادیه اروپا روی اقتصاد این کشور بسیار چشمگیر خواهد بود. به خصوص اینکه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در سالی انجام خواهد شد که دنیا هنوز درگیر بحران کرونا است و تمامی تصمیم گیری های اقتصادی حول مساله کرونا و تاثیرات آن روی زندگی مردم دنیا می چرخد.
در فصل آخر سال بعد ارزش تولید ناخالص داخلی کشورهای مکزیک، افریقای جنوبی، ایتالیا، برزیل، هند، اتحادیه اروپا، فرانسه، کانادا، آلمان، ژاپن، عربستان سعودی و استرالیا هم بین ۰.۵ تا ۰.۳ درصد کمتر از مدت مشابه سال ۲۰۱۹ خواهد بود.
اقتصاد دنیا با نرخ ۴.۲ درصد رشد می کند
سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی در بخش دیگری از گزارش خود در مورد نرخ رشد اقتصادی دنیا در سال جدید نوشت. طبق این گزارش در سال جدید ارزش تولید ناخالص داخلی دنیا با نرخ ۴.۲ درصد رشد می کند که تقریبا معادل نرخ انقباض در سال ۲۰۲۰ است.
یعنی در خوش بینانه ترین حالت در انتهای سال ۲۰۲۱ اقتصاد دنیا در وضعیتی خواهد بود که در انتهای سال ۲۰۱۹ تجربه کرده است و این در صورتی است که توزیع واکسن در دنیا به صورت عادلانه انجام شود و تمامی مردم به واکسن دسترسی داشته باشند.
پیش از این سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی نرخ رشد اقتصادی دنیا در سال ۲۰۲۱ را برابر با ۵ درصد پیش بینی کرده بود ولی با توجه به اوج دوباره همه گیری و افزایش شمار مبتلایان و مرگ و میر و تعطیلی بسیاری از کشورها برای مقابله با همه گیری کرونا،پیش بینی تغییر کرد و حال انتظار رشد ۴.۲ درصدی اقتصاد در سال آتی وجود دارد.
نکته دیگر سهم چین در احیای اقتصاد دنیا است. انتظار می رود یک سوم از احیای اقتصادی دنیا در سال ۲۰۲۱ به دلیل رشد اقتصادی چین انجام شود که این سهم بالا خود جایگاه اقتصادی این کشور پهناور و پر جمعیت را در اقتصاد دنیا نشان می دهد.
این سازمان نرخ رشد اقتصادی امریکا در سال بعد را برابر با ۳.۲ درصد پیش بینی کرده است که ۰.۸ درصد کمتر از براوردهای قبلی است و انتظار دارد اقتصاد منطقه یورو با نرخ ۳.۶ درصد رشد کند که باز هم از برآورد قبلی ۱.۵ درصد کمتر است.
در برآورد سازمان توسه و همکاریهای اقتصادی در ماه سپتامبر، نرخ رشد اقتصادی امریکا در سال ۲۰۲۱ برابر با ۴ درصد و نرخ رشد اقتصادی منطقه یورو برابر با ۵.۱ درصد پیش بینی شده بود. در این زمان نرخ رشد اقتصادی چین در سال بعد برابر با ۸ درصد پیش بینی شده بود ولی هم اکنون انتظار رشد بالغ بر ۹.۷ درصدی اقتصادی وجود دارد.
نظر شما