صدیقه امیدی؛ بازار: صنایع دستی نه تنها به عنوان یک هنر و فرهنگ شناخته میشوند بلکه به عنوان یک صنعت مهم اقتصادی نیز محسوب می شود و به عنوان یکی از جاذبههای اصلی گردشگری، نقش مهمی در جذب گردشگران داخلی و خارجی دارد که سبب رشد اقتصاد گردشگری شده و با ایجاد فرصتهای شغلی برای هنرمندان و صنعتگران، به تقویت اقتصاد محلی و افزایش درآمد خانوادهها کمک میکند.
صادرات صنایع دستی میتواند منبع درآمد ارزی قابل توجهی بوده باشد و به تقویت تجارت خارجی کمک کند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد در این راستا در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: صنایع دستی پتانسیل بالایی در ایجاد اشتغال با سرمایه گذاری سرانه کم و ارزش افزوده بالا دارد.
مجتبی امیر حسینی افزود: در صنایع دستی زنان و اقشار ضعیف جامعه مشارکت بسیار داشته و سازگار با محیط زیست بوده و دارای چشم اندازهایی برای تقویت استعدادهای هنری بوده و صنایع دستی یکی از بخش های مطلوب در روند رشد و توسعه اقتصادی است.
وی با بیان اینکه تولید صنایع دستی پس از صنعتی شدن جوامع، به دلیل تنوع و زیبایی بسیار رونق یافته است، گفت: فعالیت در این عرصه با تولید محصولات با حداقل سرمایه اولیه و ساعات کاری انعطاف پذیر و امکانات و توانایی کار در خانه، بسیار مطلوب است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد: یکصد کارگاه صنایع دستی در کهگیلویه و بویراحمد فعال است
امیر حسینی با بیان اینکه بیش از یکصد کارگاه صنایع دستی در کهگیلویه و بویراحمد فعال است، گفت: ۳۶ هزار هنرمند صنایع دستی در استان کهگیلویه و بویراحمد دارای شناسنامه فعالیت هنری هستند.
وی بیان داشت: از این تعداد، اکنون ۱۶ هزار نفر فعال بوده و دهستان سادات محمودی و سربیشه گچساران نیز در این راستا به عنوان پایلوت صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد در فهرست ملی به عنوان روستای ملی صنایع دستی ثبت شده است.
امیر حسینی یادآور شد: دست دوزی روی پارچه، جاجیم بافی، گلیم مشته، گلیم نقش برجسته، زیورآلات معطر و سیاه چادر بافی، گلیم سوزنی، تور دوزی، پرده گلیمی، و چهل گره اعلایی در فهرست آثار ملی صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد به ثبت رسیده است.
دست دلالان کوتاه شود
وی یکی از مشکلات مهم در این عرصه را وجود دلالان عنوان کرد و گفت: دلالان بسیاری از دستبافته های استان را در روستاها با قیمت کم خریداری و به عنوان صنایع دستی دیگر استانها به فروش می رسانند.
امیر حسینی افزود: چنانچه تسهیلاتی با بهره کم در اختیار بافندگان برای تهیه مواد اولیه قرار بگیرد، دست دلالان نیز کوتاه می شود.
وی اظهار داشت: همچنین برند سازی محصولات صنایع دستی استان نیز سبب رشد اقتصادی و حضور در بازار های جهانی می شود.
هنرمند صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد: یکی از مهمترین مشکلات، افزایش قیمت مواد اولیه است که سبب شده مردم نتوانند یرای خرید اقدام کنند
یک هنرمند صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد نیز در این راستا در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: یکی از مهمترین مشکلات، افزایش قیمت مواد اولیه است که سبب شده مردم نتوانند یرای خرید اقدام کنند.
پروین دهقان افزود: نبود بازارچه دائمی عرضه محصولات صنایع دستی نیز سبب کاهش درآمد شده است.
وی اظهار داشت: با ایجاد غرفه های دائمی صنایع دستی می توان برای امرار معاش و رشد اقتصادی زنان سرپرست خانوار، کمک کرد.
یک کارشناس صنایع دستی نیز در این راستا در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: با صادرات صنایع دستی می توان به توسعه اقتصادی استانهای مختلف به خصوص استانهایی کمتر برخوردار کمک کرد.
یک کارشناس صنایع دستی: دستبافته های کهگیلویه و بویراحمد از محصولات صنایع دستی هستند که با کیفیت بالا در بازارهای جهانی می توانند تقاضا داشته باشند
سعیده رحیمی افزود: دستبافته های کهگیلویه و بویراحمد از محصولات صنایع دستی هستند که با کیفیت بالا در بازارهای جهانی می توانند تقاضا داشته و صادرات این محصولات میتواند تراز تجاری را بهبود ببخشد و تنوع تولیدات را افزایش دهد.
وی با بیان اینکه صنایع دستی همچنین در جذب گردشگران نقش بسیار مهمی ایفا میکند، گفت: با ترویج صنایع دستی و ارتباط با صنعت گردشگری، میتوان تجربه منحصر به فردی را برای گردشگران ایجاد کرد و درآمد قابل توجهی از این بخش را به دست آورد.
رحیمی اظهار داشت: صنایع دستی با حفظ فرهنگ و هویت محلی، به توسعه اقتصادی و اشتغالزایی کمک میکنند و چون محصولات منحصر به فرد و با کیفیتی هستند، بازارهای جهانی را به تولیداتشان جذب میکنند و از طریق صادرات توانایی توسعه اقتصادی افزایش خواهد یافت.
معرفی صنایع دستی سبب بازاریابی در داخل و خارج کشور می شود
رحیمی با بیان اینکه معرفی تبلیغ و ترویج صنایع دستی استان سبب بازاریابی در داخل و خارج کشور می شود، گفت: ایجاد بازارچه های صنایع دستی در راستای فروش و صادرات کالاها و شرکت در نمایشگاه های داخلی و خارجی بسیار موثر است.
وی افزود: هنرمندان صنایع دستی با دغدغه فراوان، میراث گذشتگان را به تصویر می کشند و با این صنعت، می توان فرهنگ هنر و تاریخ کشور را معرفی کرد.
با توجه به تولید مواد اولیه در استان، سرمایهگذاری بخش خصوصی میتواند بهطور قابلتوجهی به رونق صنایع دستی در کهگیلویه و بویراحمد کمک کند.
همچنین با توجه به محدودیتهای مالی بسیاری از هنرمندان در این عرصه در استان، جذب سرمایهگذاران برای تأسیس کارگاهها، نمایشگاهها و بازارچههای صنایع دستی ضروری به نظر می رسد و بخش خصوصی میتواند با راهاندازی طرحهای حمایتی، مشاورههای مدیریتی و آموزشی به هنرمندان و تولیدکنندگان برای بازار یابی محصولات خود کمک کند.
همچنین صنایع دستی می تواند سبب رشد صنعت گردشگری شود و احیای صنایع دستی در کهگیلویه و بویراحمد، سهم بالایی در ایجاد اشتغال داشته و با هزینه تولید پایین، تنوع تولید، عدم نیاز به زیرساختهای گسترده و حجم بالای سرمایهگذاری، یکی از ارکانی است که میتواند سهمی عمده و چشمگیر در رشد اقتصادی و افزایش درآمد داشته باشد و دست دلالان را از این گنجینه بی نظیر کوتاه کند.
نظر شما