حمیدرضا باقری، معاون بازار برق بورس، در گفتگو با خبرنگار بازار درباره این موضوع که برخی از تولیدکنندگان بخش خصوصی معتقدند که منافع عرضه برق به شرکتها نمیرسد و بیشتر به نفع شرکتهای توزیع است، توضیح داد: روند عرضه و تقاضا در بورس انرژی مشابه بورسهای دیگر است؛ به این صورت که هر دو طرف، یعنی عرضهکننده و خریدار، قیمتهای خود را پیشنهاد میدهند و در صورت تطابق قیمتها، معامله انجام میشود. این فرآیند در تمام تابلوهای معاملاتی به یک صورت انجام میشود.
وی افزود: در تابلوی اول، پس از ساعت ۹ صبح، طرفین قیمتهای پیشنهادی خود را ثبت میکنند. به عنوان مثال، اگر فروشندهای برق ماهانه پایه را به قیمت ۱۱۰ تومان پیشنهاد دهد و خریدار قیمت ۱۰۰ تومان را اعلام کند، کارگزاران هر دو طرف به خریدار و فروشنده اطلاع میدهند که قیمتها مطابقت ندارد و طرفین را دعوت به تغییر قیمت میکنند. این روند تا ساعت ۱۲:۳۰ ادامه دارد و نهایتاً در صورت تطابق قیمتها، معامله انجام میشود.
او ادامه داد: در خصوص تفاوت بین نیروگاههای دولتی و خصوصی در عرضه برق، برخی معتقدند که بورس انرژی موجب کاهش قیمتها و منافع بیشتری برای شرکتهای توزیع میشود. اما واقعیت این است که هیچ تفاوتی در عرضه بین نیروگاههای دولتی و خصوصی وجود ندارد. در تابلوی بورس، تولیدکنندگان برق و خریداران شامل شرکتهای توزیع، صنایع و خردهفروشان، پیشنهادات خود را اعلام میکنند و به محض تطابق قیمتها، معامله انجام میشود.
وی گفت: همچنین باید به معاملات سلف و نقدی نیز اشاره کرد. در معاملات سلف، ابتدا پول دریافت میشود و سپس برق تحویل میگردد، در حالی که در معاملات نقدی، پول به صورت فوری پرداخت میشود. ممکن است در معاملات سلف، قیمت برق کمتر باشد، اما نیروگاهها پول خود را زودتر از تحویل برق دریافت میکنند.
نظر شما