۲ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۷
خشکسالی و کمبود کود چالش کشاورزان گلستانی | بازهم ناترازی مقصر است!
بازار گزارش می‌دهد؛

خشکسالی و کمبود کود چالش کشاورزان گلستانی | بازهم ناترازی مقصر است!

خشکسالی و کمبود کود، مشکلات بزرگی برای گندمکاران گلستانی ایجاد کرده‌اند که دلیل آن ناترازی انرژی است که این مسائل موجب نارضایتی کشاورزان شده است.

هنگامه خاندوزی، بازار؛ تامین نهاده برای بخش کشاورزی مخصوصا برای محصولات اساسی که خرید تضمینی دارند یکی از ضروریات است. گندم یکی از کالاهای اساسی با قیمت خرید تضمینی بوده که در این ایام برای پنجه زنی نیازمند کود اوره است.

از آذر ماه که کشت این محصول در گلستان آغاز شد، کمبود کود وجود داشت و برخی از کشاورزان مجبور شدند یا بدون کود محصول را کشت و یا اینکه با هزینه های گزاف کود اوره را از بازارهای آزاد تهیه کنند. اما تامین کود در زمان پنجه زنی که در ماه بهمن تا اسفند ماه رخ می دهد مساله ای ضروری است که اگر به موقع تامین نشود، به گفته کارشناسان بین ۳۰ تا ۳۵ درصد کاهش تولید محصول را شاهد خواهیم بود.

کاهش سهمیه کود اوره گلستان

امسال اگر چه میزان کشت گندم در گلستان افزایش داشته و حدود ۴۵۲ هزار هکتار از اراضی دیم و آبی استان به گندم اختصاص یافته اما تخصیص سهمیه کود مخصوصا کود اوره به گلستان از سال گذشته کمتر شده و این مسائل، چالش های جدی را برای گندمکاران به وجود آورده است.

یک کارشناس: سال جاری علاوه بر کمبود نهاده، افزایش قیمت آن نیز یک چالش جدی در حوزه کشاورزی است

یک کشاورز کردکویی در این خصوص به خبرنگار بازار گفت:بسیاری از کشاورزان هنوز سهمیه مرحله اول کود خود را دریافت نکردند. بعد از چهار ماه، هفته گذشته با دعوا توانستم از یک کارگزاری کود مرحله اول را تامین کنم.

محمود سیدی ادامه داد: برای مرحله دوم هکتاری یک کسیه سهمیه در نظر گرفتند، درصورتی که باید در هر هکتار دو کیسه کود تخصیص دهند اما چون با کمبود مواجه هستیم از میزان تخصیص ها کم شده است براساس آنچه معاونت زراعت اعلام کرده ۱۵۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم کود پایه در هکتار مورد نیاز است که اگر کود به موقع تامین نشود، خاک روز به روز فقیرتر خواهد شد.

افزایش قیمت چالش دوم کشاورزان در تامین کود

یک کارشناس زراعت در این خصوص به خبرنگار بازار گفت: سال جاری علاوه بر کمبود نهاده، افزایش قیمت آن نیز یک چالش جدی در حوزه کشاورزی است. علاوه بر آن سهمیه ای که برای بخش کشاورزی در نظر گرفتند به اندازه نیاز نیست.

محمد رضا مقصودلو با بیان اینکه یک پاکت کود اوره، سولفات پتاسیم یا کود سیاه در اختیار کشاورزان قرار می دهند که برخی از کودها از قیمت بالایی برخوردار است و کشاورز قادر به خرید نیست تصریح کرد: برای استقرار گیاه نیاز به کود اوره داریم، در محصولات زراعی و باغی برای کیفیت، رنگ، عطر، طعم و مزه عنصر پتاس نیز حیاتی است.

مقصودلو ادامه داد: گندمکاران حداقل برای استقرار گیاه دو پاکت کود نیاز دارند و بعد از آن ۲۰ روز دیگر نیازمند استفاده مجدد از کود هستند تا پروتئین لازم در گندم تامین شود. کاهش کیفیت گندم به دلیل عدم تغذیه به موقع محصول است لیکن دولت در تامین نهاده موفق نیست و در نهایت کشاورز را متهم می کنیم.

وی با بیان اینکه کشاورزان در شرایط حاضر در تامین نهاده، کود، سوخت با مشکل مواجه هستند اما متولیان آنگونه که باید حمایتی از قشر کشاورز ندارد، گفت: هر پاکت کود فسفات ۹۰۰ هزار تومان است، متاسفانه سیاست گذاری های جهاد کشاورزی به گونه است که کشاورز موظف به تولید ارزان است، اما نرخ قیمت گذاری های دستوری با هزینه کشاورز همخوانی ندارد، این در حالی است که دولت باید شرایط را به نحوی فراهم کند که کشاورز بتواند تولید ارزان داشته باشد.

خشکسالی و کمبود کود چالش کشاورزان گلستانی | بازهم ناترازی مقصر است!

ناترازی انرژی دلیل کمبود کود

مدیر شرکت خدمات کشاورزی گلستان نیز در خصوص چالش کود کشاورزی گفت: ناترازی های انرژی متاسفانه گریبانگیر بخش کشاورزی نیز بوده است. بیشتر کمبود کود مربوط به کود اوره است که از پتروشیمی ها تامین می شود برای تامین پتاس و فسفات مشکلی وجود ندارد و حتی مازاد از نیاز کشاورز نیز در انبارها موجود است.

مجید محمدی با بیان اینکه با توجه به ناترازی انرژی و نیاز بخش خانگی در فصل زمستان به گاز ، سیاست دولت قطع کردن گاز پتروشیمی بوده که بر تولید اوره تاثیر گذاشته و تاخیراتی برای توزیع کود به وجود آورده است افزود: اما این تاخیرات تاثیر چندانی برای مصرف این کود در بخش کشاورزی ندارد چراکه بازن زمانی مصرف اوره از اوایل بهمن آغاز و تا اواخر اسفند ادامه دارد و ما در حال تامین هستیم. البته گلستان در اولویت دریافت کود اوره قراره گرفته و مشکلی در این خصوص وجود نخواهد داشت.

وی ضمن بیان اینکه با توجه به تاخیر کشت گندم در گلستان، پنجه زنی عقب افتاده و نیاز به کود نیز کمی تاخیر خواهد داشت در خصوص میزان تخصیص سهمیه کود اوره به گلستان گفت: مقداری کاهش سهمیه کود وجود داشته اما چندان محسوس نیست. البته تخصیص کود بر اساس سیاست های وزارت خانه انجام می شود.

گلستان تاکنون ۵۵ هزار هکتار از اراضی گندم را به دلیل خشکسالی از دست داده است

مدیر شرکت خدمات کشاورزی گلستان با بیان اینکه امسال سهمیه کود استان گلستان ۱۱۷ هزار تن در نظر گرفته شد که نسبت به سال گذشته شاهد ۲۰ هزار تن کاهش سهمیه بودیم، تصریح کرد: قرار نیست بخش دولتی همه کود کشاورزی را تامین کنند چرا که برخی کشاورزان کشت مجدد دارند و کل نیاز کشاورزان را تامین نمی کند و آنهایی که نیاز مازاد دارند می توانند به بخش خصوصی مراجعه و کود را تامین کنند.

کاهش تخصیص کود نسبت به سال گذشته

معاون بهبود تولیدات گیاهان جهاد کشاورزی گلستان هم بن بازار گفت: تخصیص کود تخصیص سالانه انجام می شود، میزان ابلاغ امسال ۱۱۷ هزارتن بوده است که تا بهمن ماه ۶۹ هزار تن کود تامین شده است و میزان توزیع بیش از ۶۷ هزار تن بوده است.

علی اکبر مهقانی اظهار کرد: موجودی انبار سازمانی و شرکت خدمات حمایتی تا ۱۶ بهمن هزار و ۶۱۸ تن بوده است و در چند روز آینده ۴ هزار و ۵۰۰ تن کود به صورت فله و کیسه به گلستان نیز اختصاص داده می شود. به دلیل محدودیت های حمل و نقل تا پایان سال تنها یک مرحله دیگر تخصیص کود به استان خواهیم داشت.

وی با بیان اینکه با توزیع کود های پتاس و سولفات در مجموع تاکنون ۱۰۰ هزار تن توزیع کود داشتیم که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۷ هزار تن تخصیص کود کمتر بوده است گفت: این کمبودها به واسطه ناترازی ها و قطعی گاز پتروشیمی ها بوده است و در حال حاضر تنها یک پتروشیمی عسلویه در سطح کشور فعال است و باقی پتروشیمی ها به دلیل مصرف گاز خانگی غیرفعال هستند.

آنچه مسلم است گلستان تاکنون ۵۵ هزار هکتار از اراضی گندم را به دلیل خشکسالی از دست داده است و امسال با توجه به افزایش کشت گندم نیازمند افزایش سهمیه کود است اما در حال حاضر علاوه بر اینکه با کاهش سهمیه کود مواجه هستیم، توزیع به موقع انجام نمی شود از این رو پیش بینی می شود در فصل برداشت با کاهش عملکرد در گندمزارهای استان مواجه شویم که این مساله لطمه شدیدی به اقتصاد کشاورز خواهد زد و امنیت غذایی را با چالش مواجه می کند.

کد خبر: ۳۲۷٬۱۷۷

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha