بازار؛ گروه بورس: معاملات بورس دیروز بیش از ۹۰ درصد محدوده منفی قیمتی انجام شد. این روند نزولی تحت تاثیر یک فاکتور نبود و عوامل زیادی روی ناامیدی سهامداران تاثیرگذار بوده است. برای نمونه عرضه سکه در مرکز مبادلات یا رای اخیرا هیأت تجدیدنظر شورای رقابت علیه کروز جزو خبرهای منفی بودند که منجر به خروج پول از بخشهای از بازار شدند. چراکه طلا همچنان به واسطه دلار سیگنال صعودی دارد.
از طرف دیگر غیرقانونی خواندن حضور کروز در هیئت مدیره ایران خودرو تقابل با سیاست خصوصی سازی بود. هرچند مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در موضعگیری رسمی مجمع فوق العاده شرکت ایرانخودرو را از نظر سازمان بورس قانونی عنوان کردهاند. امابا توجه به این که همچنان سایه تردید در معاملات سهام خودرو وجود دارد و کلیت بازار سهام نیز تحت تاثیر خودرو که از آن به عنوان لیدر بازار یاد میشود قرار گرفته است. البته هیاتمدیره ایرانخودرو درباره حواشی اخیر رای شورای رقابت در اطلاعیهای به دفاع از صحت و قانونی بودن مجمع این شرکت پرداخته و تأکید کرد که مجمع ایرانخودرو بهطور کاملاً صحیح برگزار شد و هیچ نگرانی از بابت ابطال آن وجود ندارد. همچنین، این اطلاعیه به شدت از روند خصوصیسازی این شرکت دفاع کرده و آن را به عنوان یکی از جدیترین خصوصیسازیها در کشور معرفی کرده است. این بیانیه در واکنش به ادعاها و نگرانیهای منتشر شده پس از رای شورای رقابت صادر شده است و طبعا میتواند سایه تردید را از معاملات سهام خودرو در بازار سرمایه کشور رفع کند.
از طرف دیگر نرخ گاز خوراک پتروشیمیها افزایش داشته است و معاملهگران در انتظار شفافسازی شرکتها درباره میزان اثرگذاری این مهم هستند. اما در این میان هستند کارشناسانی که معتقدند واکنش منفی بازار در روز گذشته به طبعات احتمالی نرخ خوراک نیست. در واقع با توجه به تغییر نرخ ارز از ۴۷ هزار تومان به ۶۷ هزار تومان (ارز سامانه توافقی) طبعا در این زمینه شاهد تغییر چندانی نخواهیم بود. بنابراین افزایش نرخ ارز میتواند این تغییرات را تا حدی تعدیل کند. به این معنا که پتروشیمیها ممکن است به دلیل افزایش نرخ ارز، توانایی جبران هزینههای اضافی ناشی از افزایش نرخ خوراک را داشته باشند.
علیرضا سادات معتقد است که در دیماه ۲.۷ درصد از ارزش بازار ضمن معاملات خرد در سهام و صندوقها دست به دست شد. ارزش معاملات خرد ۲۷۸ همتی دیماه بالاترین ارزش معاملات خرد پس از اردیبهشت سال گذشته بود. اما از نظر نسبت آن به ارزش کل بازار حتی به نزدیکی نسبت ۳.۴ درصدی اردیبهشت ۱۴۰۲ هم نرسیده بود
علیرضا سادات کارشناس بور در گفتگو با خبرنگار بازار در ارزیابی عملکرد بورس فارغ از جریانهای خبری که اثری کوتاه مدت بر روند معاملات دارند گفت: «در دیماه ۲.۷ درصد از ارزش بازار ضمن معاملات خرد در سهام و صندوقها دست به دست شد. ارزش معاملات خرد ۲۷۸ همتی دیماه بالاترین ارزش معاملات خرد پس از اردیبهشت سال گذشته بود. اما از نظر نسبت آن به ارزش کل بازار حتی به نزدیکی نسبت ۳.۴ درصدی اردیبهشت ۱۴۰۲ هم نرسیده بود. همچنین این نسبت در شهریور ۱۴۰۰ عدد ۳.۲ درصدی را نشان میدهد. بازار کمی از سرمای یکسال و نیم گذشته فاصله گرفته اما هنوز تا داغ شدن فاصله زیادی دارد.»
وی افزود: «درواقع این نسبت در مقایسه با دوره های رونقی بعد از سال ۹۹ داغ به حساب نمی آید. در اردیبهشت ۱۴۰۲، نسبت ارزش معاملات خرد به ارزش کل بازار به ۳.۴ نیز رسیده بود و این نشان می دهد علی رغم رشد قیمت سهام بعد از کف ایجاد شده در آبان، بورس نتوانست رونق داغی به خودش بگیرد و رونق ایجاد شده ضعیف ترین روند صعودی چند سال اخیر بوده است. عدم مشارکت بیش از ۲۰۰ هزار نفر در بورس نیز نشان داد علی رغم ارزندگی بازار سهام و تحولات جدی در آن (تغییر نرخ ارز رسمی) بورس کماکان در بین مردم خوشنام نیست.»
سادات درباره چشمانداز کوتاه مدت بورس گفت: «روند معاملات به گونه ای نیست که بگوییم از فردا حتما بازار به سمت مثبت بر می گردد و رشد می کند اما به نظر می رسد بخش عمده ای از فشار فروش بازار گرفته شده و می توان انتظار داشت روزهای آتی بهتر هفته اخیر باشد. درواقع فارغ از کاهش یا عدم کاهش شاخص کل بورس، باید به سیاست بانک مرکزی در کنترل نقدینگی توجه کرد. برخی این مسأله را تحت تاثیر نرخ سود و بهره میدانند اما خبر کاهش نرخ گواهی های خاص به ۲۵ درصد در هفته ی گذشته تواند تاثیر روانی مثبت در بازار سهام نداشتهاست. به طوری که معاملات با هیجان بیشتری توام است. »
وی تصریح کرد: «در این شرایط و این فضای فعلی کاهش نرخ بهره تصمیم نیز شجاعانه و بزرگی است که البته خبر نسبتاً خوبی هم برای بازار خواهد بود و جو خوبی را برای بازار رقم میزند. اما در جبهه دیگر جمع کردن نقدینگی با عرضه سکه فعال شده و این کمی فشار عرضهها را در بازار افزایش داده است. از همین رو به نظر در عین اینکه ترامپ و بحث سیاست خارجی و دنیای سیاست موضوع مهمی است باید اذعان کرد چشم برخی از فعالان بازار به موضوع نرخ ارز، نرخ بهره دوخته شده که آن هم اثرات بسزایی در روند بازار خواهد داشت.»
روند معاملات بازار سهام چگونه خواهد بود
نرخهای اخیر اخزاها شایعات و شنیدهها تردیدی را در بین فعالان بازار به وجود آورده که کمی کار را سختتر میکند و آن هم این است که برخی از احتمال ادامه سیاست فعلی در نرخ بهره تا انتهای سال خبر میدهند و حتی برخی تمدید این اوراق را برای یک سال دیگر با این نرخ میدانند ببینید عملاً و علناً بازار در حال حاضر فضای نرخ بهره را در خود حل کرده اما وقتی بازاری در رشد قیمت بوده و به اصطلاح در سود قرار دارد خبرهای این چنینی به مانند یک چراغ زرد پیش روی بازار خواهد بود و آثار منفی و روانی تلخی بر بازار خواهد گذاشت
باید پذیرفت که مدل بازی بازار تغییر کرده و قرار نیست هر سهمی با هر شکلی رشد کند. بازار در شرکتهایی که گزارش میاندورهای خوبی زده بودند رفتار بهتری داشت. در مجموع بازار امروز از نظر حجم بهتر بود ولی آن انتظاری که همه منتظرش بودند که صفوف فروش جمع شود یا تعداد مثبتها بیشتر باشد محقق نشد
این هفته متفاوتی را در بازار داشتیم به نظر یک چیز مشخص و روشن است و آن هم این که دیگر آن مدل سابق رشد و زدن و رنج را شاهد نیستیم و احتمالا مسیر جدیدی پیش روی بازار آغاز شده است. به نظر در مسیر جدید منفی نقش خبرها بیش از پیش بوده و حتی معتقدیم در دوره جدید نقش گزارشهای مالی نقش برجستهای خواهد بود. هر نمادی و به هر قیمتی در بازار مثبت و رشد نخواهد کرد. از این پس کار کردن در بازار کمی سختتر و سود کردن دشوارتر میشود. باید پذیرفت که فضا تغییر کرده و اصلا کوچک و بزرگ هم دیگر ندارد. بخواهیم یا نخواهیم جریان پول کم شده و نقش گزارشها پر رنگتر.
باید پذیرفت که مدل بازی بازار تغییر کرده و قرار نیست هر سهمی با هر شکلی رشد کند. بازار در شرکتهایی که گزارش میاندورهای خوبی زده بودند رفتار بهتری داشت. در مجموع بازار امروز از نظر حجم بهتر بود ولی آن انتظاری که همه منتظرش بودند که صفوف فروش جمع شود یا تعداد مثبتها بیشتر باشد محقق نشد. البته زهر فشار فروش با جمع آوری برخی صفوف گرفته شد و از سوی دیگر انتشار گزارشهای میان دورهای، امیدواری را به اردوی بازار بازگرداند. یک نکته مهم را به ما یادآوری میکند این که مسیر بازار و شرایط آن تغییر کرده و رشدهای هیجانی و مثل آنچه تجربه کردهایم را ممکن است به این زودیها نبینیم
اصل اول این است که دیگر همه نمادها با هم رشد نمیکنند و نمادهایی در بازار میتواند مسیر بازدهی خوب و نرمال و قوی را داشته باشند که چند خصوصیت و مزیت را دنبال کنند که از دید ما اولین و مهمترین آن داشتن گزارشهای بنیادی قوی و ایجاد چشم انداز سودآوری مناسب است.
مدل رشد بعدی بازار به دلیل تعدد بازیگران مختلف و صندوقها و نگاه آنها به شکلی متفاوت به بازار بیشتر حول محور تحلیل و بنیاد میچرخد. از سوی دیگر جریان پولی از بیرون خیلی راهی بازار نشده که بخواهد مدل را تغییر دهد. حتی آن دیدگاه که سهمهای بزرگ بروند و بعد کوچکترها حرکت کنند محقق نشد چون ملاک رشد اندازه و کوچک و بزرگی سهمها نخواهد بود و این وضعیت بنیادی و عملکرد آنهاست که مسیر آنها را مشخص میکند.
اما آیا چرخه و سرعت رشد بازار ممکن است متفاوت باشد!؟ بسیاری از نمادها گزارش مالی خوبی دادند مثلاً فرض کنید سهمی با گزارش ۹ ماههای که چشم انداز سود ۳۰ درصدی را نشان میدهد و سود سال بعد آن نیز کمتر از ۳۰ درصد ارزش سهام نخواهد بود ارزندگی دارد. بنابراین اگر خبر غیرمنتظرهای به بازار نرسد با حرکتی کوتاه مسیر دوباره رشد آن نماد در بازار آغاز میشود. البته ممکن است سرعت کمتری را داشته باشد اما در هر صورت آن موج و ریزشی که برخی تصور میکنند با این مدل گزارشها بعید است رخ دهد بعد از تجدید قوا بورس دوباره مسیر تازهای را پیش خواهد گرفت.
نظر شما