۲۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۷:۰۰
اصرار عجیب دولت به اجرای ۹ سال فرمول ناکارآمد| قیمت خوراک در آمریکا ۱۴ سنت در ایران ۲۰ سنت
قایم مقام انجمن کارفرمایی پتروشیمی در گفتگو با بازار:

اصرار عجیب دولت به اجرای ۹ سال فرمول ناکارآمد| قیمت خوراک در آمریکا ۱۴ سنت در ایران ۲۰ سنت

کریمایی قایم مقام انجمن کارفرمایی پتروشیمی با انتقاد به اصرار دولت به اجرای فرمول ناکارآمد در ۹ سال گذشته، گفت: قیمت خوراک در آمریکا ۱۴ سنت است ما در ایران آن را ۲۰ سنت می فروشیم.

بازار؛ گروه آب و انرژی: ابلاغیه افزایش نرخ گاز خوراک صنایع پتروشیمی و نرخ گاز سوخت روی کدال رفت. ابلاغیه ای که با اجرایی شدن آن قیمت خوراک واحدهای پتروشیمی به حدود ۲۰ سنت می رسد. این تصمیم دولت با واکنش منفی بازار سرمایه از همان دقایق ابتدایی کارش مواجه شد و ریزش سنگینی را تجربه کرد. برخی از فعالان بازار افزایش نرخ خوراک پتروشیمی‌ها را عامل اصلی این هیجان منفی در بازار عنوان می‌کنند. البته تبعات این تصمیم دولت بعید است که به همین ریزش امروز ختم شود و فعالان اقتصادی نسبت به سرنوشت واحدهای پتروشیمی در آینده نه چندان دور، وضعیت بازار سرمایه و البته بازار ارز کشور هشدار می دهند.

فریبرز کریمایی قایم مقام انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی در اینباره به بازار می گوید: ۹ سال است که قیمت گذاری خوراک و گاز پتروشیمی ها در کشور ها بر اساس یک فرمول ناکارآمد در حال انجام است. در این ۹ سال بارهاو بارها در نشست ها و کمیسیون های مختلف از دولت گرفته تا مجلس اعلام کردیم که این فرمول مطابق با شرایط اقتصادی ایران نیست.

خواسته ما از دولت حذف متوسط قیمت هاب اروپا از فرمول قیمت گذاری انرژی مصرفی واحدهای پتروشیمی است، چرا باید در کشوری که خود تولید کنندگان گاز بوده و دارای منابع فراوانی است، قیمت گاز در اروپا که ناچار به تامین نیاز خود از محل واردات بوده و ذخایر چندانی در این حوزه ندارد، ملاک باشد

گفتنی است که بر اساس فرمول قیمت خوراک واحدهای پتروشیمی متاثر از متوسط قیمت داخلی گاز و متوسط قیمت ماهانه گاز در ۴ هاب بین‌المللی؛ هاب‌های هنری هاب آمریکا، آلبرتا کانادا، NBP انگلستان و TTF هلند است.

کریمایی با بیان اینکه خواسته ما از دولت حذف متوسط قیمت هاب اروپا از فرمول قیمت گذاری انرژی مصرفی واحدهای پتروشیمی است، ادامه داد: چرا باید در کشوری که خود تولید کنندگان گاز بوده و دارای منابع فراوانی است، قیمت گاز در اروپا که ناچار به تامین نیاز خود از محل واردات بوده و ذخایر چندانی در این حوزه ندارد، ملاک باشد.

قایم مقام انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی در ادامه سخنان خود با اشاره به قیمت بالای گاز در هاب اروپا، ادامه داد: قیمت بالای گاز در اروپا حاصل هزینه های بالای حمل و نقل و البته اظهارات رییس جمهور آمریکا در چند ماه اخیر بوده است. همچنین جنگ اوکراین و مشکلات صادرات گاز روسیه به اروپا هم در رشد قیمت گاز در این قاره تاثیر زیادی داشته است.

افزایش شدید قیمت یوتیلیتی ها در راه است

این فعال در صنعت پتروشیمی با بیان اینکه در خود ایالات متحده که از نظر ذخایر در وضعیت مشابه ما قرار دارد قیمت هر مترمکعب گاز حدود ۱۴ سنت است، اظهار داشت: ما هم اگر هاب اروپا را از مبنای قیمت گذاری حذف کنیم، قیمت گاز در ایران حدود ۱۲ سنت خواهد بود که یک نرخ منطقی و قابل قبول است.

با ابلاغیه جدید دولت قیمت سوخت واحدهای پتروشیمی هم افزایشی شده و به حدود ۷۲۰۰ الی ۷۵۰۰ تومان افزایش خواهد یافت . همچنین در ماه های آینده شاهد افزایش شدید قیمت یوتیلیتی ها خواهیم بود

به گفته کریمایی، با ابلاغیه جدید دولت قیمت سوخت واحدهای پتروشیمی هم افزایشی شده و به حدود ۷۲۰۰ الی ۷۵۰۰ تومان افزایش خواهد یافت. جدای از این معلوم نیست که چه بلایی سر یوتیلیتی ها خواهد آمد.

او با بیان اینکه در ماه های آینده شاهد افزایش شدید قیمت یوتیلیتی ها خواهیم بود، ادامه داد: ما باید شرایطی را فراهم کنیم که مسایل و چالش های سیاسی و اقتصادی را به داخل منتقل نکنیم. اما متاسفانه شاهد هستیم که در این شرایط بد اقتصادی نه تنها حمایتی از سوی دولت ها صورت نمی گیرد بلکه کار را برای تولیدکنندکان و فعالان اقتصادی سخت و سخت تر می کنیم.

کریمایی در بخش دیگری از سخنان خود سهم بالای پتروشیمی ها در تامین ارز کشور را مورد توجه قرار داد و گفت: هر تصمیمی که فرآیند تولید و تجارت محصولات پتروشیمی را تحت تاثیر قرار دهد عواقب دیگری هم خواهد داشت که یکی از آنها احتمال بروز مشکل در تامین ارز مورد نیاز کشور است.

همان بهتر که تعطیل هستیم

قایم مقام انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی ادامه داد: با ابلاغیه جدید بسیاری از واحدهای پتروشیمی می گویند همان بهتر که تعطیل هستیم. در واقع فضای کسب و کار در کشور به سمتی رفته که تعطیل بودن زیانش از فعالیت داشتن برای فعالین اقتصادی کمتر است.

با ابلاغیه جدید بسیاری از واحدهای پتروشیمی می گویند همان بهتر که تعطیل هستیم. در واقع فضای کسب و کار در کشور به سمتی رفته که تعطیل بودن زیانش از فعالیت داشتن برای فعالین اقتصادی کمتر است

او ادامه داد: در ماه های گذشته روزها و هفته واحدهای پتروشیمی به دلیل نبود خوراک و گاز تعطیل بودند و زیان سنگینی به آنها وارد شده است. حالا به جای اینکه تصمیمی متناسب با شرایط گرفته و از آنها حمایت کنیم، شرایط کار را برای آنها سخت تر می کنیم.

گفتنی است که شرکت ملی صنایع پتروشیمی در روزهای گذشته با ارسال نامه‌ای به ۲۷ شرکت پتروشیمی، نرخ جدید خوراک گاز طبیعی در سال ۱۴۰۳ را ابلاغ کرد. بر اساس این نامه نرخ خوراک گاز طبیعی واحدهای پتروشیمی از حدود ۴ هزار تومان در فروردین امسال به بیش از ۱۲ هزارتومان در دی‌ماه افزایش یافته است.

به دنبال اعلام نرخ خوراک جدید صنایع، شرکت‌های پتروشیمی فعال در بازار سرمایه، با انتشار اطلاعیه‌های جداگانه‌ای در سامانه کدال، درباره ابلاغ قیمت گاز طبیعی سبک و شیرین خوراک شرکت‌های پتروشیمی و نرخ گاز سوخت صنایع، در حال شفاف‌سازی هستند.

لازم به یادآوری است که نرخ گاز خوراک تحویلی به پتروشیمی‌هایی که خوراک گاز دارند و نرخ گاز سوخت به صنایع تابع دو متغیر است؛ متغیر اول، نرخ دلار رسمی (نرخ دلار نیما در گذشته و نرخ دلار توافقی در زمان حاضر) و متغیر دوم نرخ دلاری گاز که خروجی فرمول معروف نرخ گاز خوراک است. در دی ماه نرخ دلار رسمی رشد کرده است و به حدود ۶۷ هزار تومان رسیده است.

از طرف دیگر نرخ گاز در اروپا و حتی آمریکا به‌دلیل فصل سرما رشد کرده است. علت رشد نرخ محصولاتی مثل اوره (از ۳۳۰ دلار برای هر تن به ۳۷۷ دلار برای هر تن در خلیج فارس) و متانول (از ۲۷۰ دلار برای هر تن به ۳۰۵ دلار برای هر تن در بنادر چین) نیز همین رشد قیمت گاز در مناطق مختلف بوده است، به همین دلیل طبیعی است که نرخ گاز خوراک و سوخت از دی ماه به بعد رشد داشته باشد.

کد خبر: ۳۲۶٬۳۹۹

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha