۲۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۰
افت بورس بدون توجه به تورم| وظیفه سازمان بورس صیانت از حقوق سهامداران است
بازار گزارش می‌دهد؛

افت بورس بدون توجه به تورم| وظیفه سازمان بورس صیانت از حقوق سهامداران است

درحالی که در چند ماه گذشته قیمت دلار رشد قابل توجهی داشته و اثر تورمی آن در اقتصاد نمایان است اما بورس افت داشته است. در این وضعیت وظیفه سازمان بورس چیست؟

بازار؛ گروه بورس: بازار سهام در یک ماه گذشته افت قابل توجهی داشته‌است به طوری که برخی از نمادها به کف های قبلی رسیده‌اند. در حالی که در ابتدای پاییز امسال وقتی نمادها در این قیمتها معامله میشدند که قیمت ارز نیمایی حدود ۴۷ هزار تومان بود و حالا در بازار توافقی ۶۷ تومان معامله می‌شود و رشدی حدود ۴۰ درصد داشته‌است. بنابراین از نظر بنیادی ادامه اصلاح بازار سهام توجیهی ندارد. حالا این مسأله منجر شده برخی کارشناسان ضعف سازمان بورس در نظارت بر دستکاری معاملات را مطرح می کنند. برخی دیگر این مسأله را ناشی از عدم توجه این سازمان به وظایف خود در جلوگیری از اجرای مقررات و دستورالعمل های مخرب است.

رحیم کریمی معتقد است که سازمان بورس بجای تحلیلگری باید به دنبال بهبود زیرساخت ها و اصلاح دستورالعمل های ناکارآمد و منفعل باشد تا با فراهم نمودن شرایط برای یک بازار کارا، شاهد معاملات پویا در بازار باشیم

رحیم کریمی کارشناس کارگزاری توسعه سهند، گفت: سازمان بورس بجای تحلیلگری باید به دنبال بهبود زیرساخت ها و اصلاح دستورالعمل های ناکارآمد و منفعل باشد تا با فراهم نمودن شرایط برای یک بازار کارا، شاهد معاملات پویا در بازار باشیم. به طور قطع بورس به عنوان دستگاه نظارتی به وظایفش صحیح و درست عمل کند، بازار راه خودش را پیدا می کند و قطعا به ارزش واقعی خود می رسد و نیازی به دادن عدد و ارقام نیست. بزرگترین دستارود سازمان بورس همین بس که بتواند چارچوب های قانونی صحیح را ایجاد کرده و پیگیر مطالبه گری برای احقاق حق سهامداران و ناشران حاضر در بازار بورس، فرابورس و ... باشد. همچنین از دولت برای تقویت بازار اولیه و ثانویه به عنوان بازوی اصلی تامین مالی دولت مطالبه گری کند.

او افزود: رد خون بازار در دستورالعمل‌ها و بخش نامه‌های خلق‌الساعه چه در سازمان بورس و چه در تصمیمات کلان اقتصادی دیده می‌شود که دافعه جلب اعتماد سرمایه‌گذاران است. رییس سازمان بورس باید پاسخ دهد، عاقبت سهام‌های استانی چه شد؟ چه اقدام مثبتی در راستای این سرمایه عظیم بلوکه شده جامعه سهامداری صورت گرفته است؟ حال بازار با بهبود همین نکات ریز و درشت در دستورالعمل ها خوب می شود.

او افزود: راه تقویت تولید، کنترل تورم و نقدینگی و رسیدن به تامین مالی اصولی از بازار سرمایه می گذرد. بازار ساز اگر بی توجه به مساله بازار ثانویه باشد تداوم شرایط فرسایشی و اصلاحی بازار از یک موج به یک سونامی تبدیل می شود و بازسازی تخریب های یک سونامی به مراتب هزینه بر تر خواهد بود.

دستکاری سیستماتیک بازار وجود ندارد

نوید خاندوزی کارشناس بازار مالی گفت: در مورد دستکاری بازار، می‌توانم بگویم که سازمان بورس به طور کلی هیچ‌وقت به دنبال دستکاری سیستماتیک بازار نیست. تنها یک مورد استثنائی وجود داشت که در هفده اردیبهشت بود. در آن زمان، سازمان بورس با استفاده از ابزارهایی که در اختیار داشت، توصیه‌هایی به حقوقی‌ها کرد تا بازار را کنترل کنند. این اقدامات به دلیل نگرانی از تکرار وضعیت سال ۹۹ انجام شد. بحث دستکاری بازار یکی از موضوعات مهمی است که بسیاری از افراد به آن اشاره دارند. به نظر من این ادعاها پایه و اساس محکمی ندارند. البته برخی اوقات شیطنت‌ها و دستکاری‌های جزئی در بازار توسط برخی افراد یا حقوقی‌ها انجام می‌شود، اما دستکاری گسترده و سیستماتیک در بازار وجود ندارد.

به گفته نوید خاندوزی رفتارهای سازمان بورس در برخی موارد موجب بروز نگرانی‌ها و انتقادات می‌شود. برای مثال، گاهی اوقات سازمان بورس سعی می‌کند بازار را با ابزارهای مختلف کنترل کند، اما این اقدامات ممکن است به باور برخی از سهامداران که بازار دستکاری می‌شود، دامن بزند. در این زمینه، شفافیت و ارتباطات بهتر می‌تواند به بهبود اعتماد عمومی کمک کند

وی افزود: یکی از مشکلات اصلی، انتظارات زیاد از سازمان بورس است. سازمان بورس باید حامی سهامداران خرد باشد و از حقوق آن‌ها دفاع کند. انتظار می‌رود که در مواقع حساس و مهم، مانند مجمع ایران خودرو، نماینده سازمان بورس به نفع سهامداران خرد و حفظ منافع آن‌ها عمل کند.

خاندوزی تصریح کرد: رفتارهای سازمان بورس در برخی موارد موجب بروز نگرانی‌ها و انتقادات می‌شود. برای مثال، گاهی اوقات سازمان بورس سعی می‌کند بازار را با ابزارهای مختلف کنترل کند، اما این اقدامات ممکن است به باور برخی از سهامداران که بازار دستکاری می‌شود، دامن بزند. در این زمینه، شفافیت و ارتباطات بهتر می‌تواند به بهبود اعتماد عمومی کمک کند.

این کارشناس ادامه داد: یکی از انتظارات مهم از سازمان بورس، دفاع از حقوق سهامداران خرد است. سازمان باید به عنوان حامی سهامداران خرد و مدافع حقوق آن‌ها عمل کند. این موضوع در وظایف سازمان بورس نیز آمده است که باید حامی سهامداران خرد باشد و از حقوق آن‌ها دفاع کند. نکته‌ای که باید به آن توجه کرد، این است که شفافیت و ارتباطات بهتر می‌تواند به بهبود اعتماد عمومی کمک کند. سازمان بورس باید با شفافیت بیشتری عمل کند و به سهامداران خرد اطلاعات کامل و دقیقی ارائه دهد.

وی ادامه داد: انتظارات از سازمان بورس در مواقع حساس و مهم مانند مجمع ایران خودرو بسیار بالاست. انتظار می‌رود که نماینده سازمان بورس به نفع سهامداران خرد عمل کند و منافع آن‌ها را حفظ کند.

به گزارش خبرگزاری بازار، یکی از عواملی که ضعف نظارت بورس را نشان می‌دهد این است که شرکت‌ها به ارائه گزارش در دقیقه آخر عادت کردند و هر بار همین موضوع بدتر می‌شود در این دوره نیز عمده گزارش‌ها در روز آخر به کدال آمد و این مخاطرات و ریسک‌های زیادی برای بازار دارد. همچنین مواردی مانند عدم بررسی دقیق و صحیح توسط بازار، ریسک درز اطلاعات نهانی و سوء استفاده برخی از آنها، نگه داشتن بازار در فضای ابهام و عدم تصمیم گیری و موارد دیگر که همه و همه ناشی از ایرادات این تاخیر است.

عدم واکنش ناظر بازار نسبت به این موارد وضعیت را هر بار نسبت به دوره قبل بدتر می‌سازد. گاهی اوقات سهامداران دنبال پیچیده کردن فضای بازار و متفاوت کردن شرایط هستند که به نظر می‌رسد این بار تکیه بر این گزارش‌ها کمی اهالی بازار را از سردرگمی مفرط نجات خواهد داد.

کد خبر: ۳۲۶٬۱۱۸

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها