محمد حسین عابدی، بازار؛ قطعی برق در روزهای پایانی دولت سیزدهم بار دیگر اوج گرفت و با روی کار آمدن دولت چهاردهم حتی تشدید هم شد. مقوله ای که اثر مستقیم بر روی تولید چه در بخش های صنعتی و چه در بخش های کشاورزی داشته است تا جایی که بسیاری کارشناسان هشدار می دهند که قرار است سال آینده، سال سختی برای اقتصادی استان سمنان مانند دیگر نقاط کشورمان باشد.
هر چند در سال زراعی گذشته شاهد افزایش تولید محصولاتی مانند گندم بودیم اما این محصولات متاثر از قطعی های برق شدید نبوده و قطعی برق چاه های کشاورزی در سال زراعی جاری اثر خودش را بر جای خواهد گذاشت و بنا به هشدار کارشناسان اقتصادی، آثار این موضوع می تواند در بهار و تابستان ۱۴۰۴ خود را با کمبود شدید علوفه ها و نهاده های دامی نشان دهد.
سال سخت پیش رو
آنچه کارشناسان به صورت خلاصه می گویند این است که با فرا رسیدن بهار و تابستان ۱۴۰۴ به دلیل اختلال در تولیدات کشاورزی، بحران نهادههای دامی را در استان سمنان شاهد خواهیم بود و از آنجا که ترمز رشد بی وقفه دلار هم کشیده نمیشود، واردات نهاده های دامی هم با هزینههای سنگین روبرو خواهد شد کما اینکه همان حالا هم انواع مکملها و مینرالها و ویتامینهایی مانند ویتامین آ که برای تولید کنستانترههای دامی وارد میشود، روز افزون دچار تغییرات قیمتی می شود.
مدتها است که کارخانههای خوارک دام استان سمنان به صورت روزانه قیمت کنستانتره هایشان را به روز می کنند و کنستانترهای که ابتدای سال ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومان بود امروز به بیش از ۱۵ هزار و ۴۰۰ تومان رسیده است از سوی دیگر دولت تلاش دارد به صورت دستوری قیمت گوشت را کنترل کند و نتیجه این موضوع نارضایتی دامداران خواهد بود زیرا هزینه های تولید شیر و گوشت شان بالا خواهد رفت اما درآمدشان ثابت خواهد ماند.
یک کشاورز: دولت با قطعی برق ضربات مهلکی بر اقتصاد نیمه جان بخش کشاورزی وارد کرد
کارشناسانی که در این حوزه اظهار نظر میکنند دو دسته هستند دسته نخست کسانی هستند که عقیده دارند هنوز دیر نشده و دولت می تواند با واردات و یا تقویت کشاورزان و دامداران قدری از بحران پیش رو در بهار و تابستان در زمینه نهاده های دامی بکاهد و دسته دوم کسانی هستند که معتقدند شرایط از دست در رفته و دولت نمی تواند کاری کند که بحران پدید نیاید.
مشکلات کشاورزان
یک کشاورز در گفتگو با خبرنگار بازار، ضمن بیان اینکه سال زراعی از پائیز شروع می شود، گفت: امروز شما زمینی چهار هکتاری دارید که در آن کشت کرده اید و به واسطه قطعی های گسترده برق دو هکتار آن آب می خورد و برق قطع می شود در واقع دو هکتار دیگر از زمین شما آب نخورده است پس عملاً این کشت به فرض اینکه همین حالا هیچ برقی هم قطع نشود و مکرر زمین آب بخورد، هیچ فایده ای نخواهد داشت.
حسن عامری با بیان اینکه دولت با قطعی برق ضربات مهلکی بر اقتصاد نیمه جان بخش کشاورزی وارد کرد، ابراز کرد: مشکل بزرگ و یا بهتر بگوییم ابهام پیش روی کشاورزان امروز این است که چرا باید چوب ناتوانی مدیریت مسئولان را کشاورزان و دامدارانی بخورند که در سال زراعی جاری باید غذای ملت را تامین کنند؟ اصلا شک نکنید که در بهار و تابستان با بحران تولید نهاده های دامی و علوفه روبرو خواهیم شد زیرا زمینی که آب نخورد، به شما محصولی هم نمی دهد.
صاحب نظر اقتصادی: در بهار و تابستان ۱۴۰۴ قطعاً شاهد کمبود نهاد های دامی و در نتیجه افزایش قیمت آن هستیم
وی افزود: اگر بحرانی توسط کشاورز خودش پدید بیاید مثلا کشاورز خطایی در جایی انجام دهد و محصولش هدر برود نهایتا ضرری می کند و خودش جور آن را می کشد اما اینجا دو موضوع پدید آمده است یک اینکه ضرر دیدن از دیگران بسیار درناک است دو اینکه یک کشاورز و دو کشاورز نیستند که متضرر شده اند همه کشاورزان امروز از بی تدبیری دولتی ها نالان هستند.
قطع برق چاه ها و دشواری های کشاورزان
یک کارشناس اقتصادی نیز در گفتگو با خبرنگار بازار، ضمن بیان اینکه قطع برق چاه های کشاورزی اشتباه مهلک دولتی ها بود، گفت: شرایط ما در بهار و تابستان سال ۱۴۰۴ به شدت و با سرعت رو به بحرانی شدن خواهد گذاشت زیرا اولاً تولید نهاده های دامی متاثر از مشکلاتی که دولت برای کشاورزان پدید آورده، کاهش شدید خواهد یافت و در ثانی این کمبودها با تلاطم های شدید ارزی جبران هم نخواهد شد.
محمد اسماعیل یزدانی با بیان اینکه شما وقتی صنعت قطعه سازی را با مشکل روبرو می کنید یک بخشی از جامعه متضرر می شوند اما وقتی در کشاورزی دست می برید ۹۰ میلیون ایرانی تحت تاثیر قرار خواهند گرفت، تاکید کرد: دولت به معنای عام آن زیرا در دولت قبل هم شاهد ناترازی هایی بودیم، نباید به این شدت روی اقتصاد شکننده کشاورزی کشور فشار وارد می کرد.
وی با بیان اینکه اقتصاد کشاورزی تولید محور کشورمان برعکس آنچه مسئولان می گویند بسیار شکننده است زیرا با بحران های جدی مانند کمبود آب و خشکسالی و سرمازدگی و ... روبرو است، افزود: بارها و بارها کشاورزان اعلام کردند که دولت زیر باد تولید گندم سال قبل نخوابد و فکر جدی به حال کشاورزی کشورمان بکند اما دقیقاً همان موضوعی که کارشناسان هشدار می دادند اتفاق افتاد.
دولت تجدید نظر کند
این کارشناس با بیان اینکه تولید گندم سال قبل یک مورد از ده ها بود، گفت: دولتی ها فکر کردند که کشاورزی مانند ماشین صنعتی است که هر سال با یک داده خاص یک خروجی خاص هم بدهد در صورتی که اینطور نیست و کشاورزی به ۱۰۰ عامل بستگی دارد که مهمترین آن آب است همین حالا استان سمنان شاهد کاهش ۴۰ درصدی بارش ها در سال جاری نسبت به سال قبل است تازه این در حالی است که سال قبل خودش سال کم بارشی بود.
یزدانی با بیان اینکه در شرایط بحرانی کنونی دست زدن به اقتصادی شکننده کشاورزی یک اشتباه مسلم و بدیهی بود، بیان کرد: در بهار و تابستان ۱۴۰۴ قطعاً شاهد کمبود نهاد های دامی و در نتیجه افزایش قیمت آن هستیم وقتی نهاده ها نباشد قیمت گران می شود وقتی گران شود دامدار هزینه تولیدش را بالا می بیند پس دولت باید قیمت گوشت را افزایش دهد و اصلا جامعه تاب افزایش قیمت گوشت را ندارد.
کارشناس اقتصادی: سیاست های دولتی مشخصاً جواب نداده و باید تیم اقتصادی دولت به فکر استراتژی جدیدی باشد
وی با بیان اینکه دولت باید به فکر واردات نهاده های دامی باشد وگرنه با مشکل جدی در سال آینده روبرو خواهیم بود، افزود: در همین سال که تازه تولید نهاده ها در سال زراعی قبلش بهتر بود بارها و بارها شاهد افزایش قیمت کنستانتره های دامی بوده ایم به طوری که کنستانتره ای که شهریور همین امسال ۱۲ هزار تومان بود امروز ۱۵ هزار تومان است حال فرض کنید بعد از عید چه اتفاقاتی رخ خواهد داد.
سال سختی پیش رو است
یک کارشناس دام و طیور در گفتگو با خبرنگار بازار، ضمن بیان اینکه به نظر می رسد در بهار و تابستان سال آینده با توجه به مشکلاتی که کشاورزان دارند شاهد کمبود شدید نهاده ها باشیم، گفت: این موضوع قطعاً و بدون شکل در قیمت گوشت و فرآورده های لبنی و دامی تاثیر بسزایی خواهد داشت و شاهد موج گرانی خواهیم بود.
سید حسین موسوی با بیان اینکه وقتی قیمت کنتسانتره از ۲۰ هزار تومان فراتر می رود یعنی قیمت دام زنده باید ۴۵۰ هزار تومان و شیر ۳۰ هزار تومان باشد تا هزینه های دامدار کفاف ادامه کار را بدهد و دام زنده ۴۵۰ هزار تومانی یعنی گوشتی که باید کیلوگرمی یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان عرضه شود و این را جامعه نخواهد پذیرفت.
وی با بیان اینکه شرایط به طرز محسوسی از دست دولتی ها در رفته و این قطاری در حال حرکت است، افزود: با تلاطم های دلار، قطعی برق چاه ها، عدم تدبیر از سوی دولتی ها طی دست کم چهار سال اخیر که ناترازی ها هم تشدید شده شاهد یک سیر و فرایند هستیم که نتیجه آن را می تواند در بهار و تابستان ۱۴۰۴ مشاهده کرد و این نتیجه ای نیست که مطلوب مردم باشد.
این کارشناس با بیان اینکه سیاست های دولتی مشخصاً جواب نداده و باید تیم اقتصادی دولت به فکر استراتژی جدیدی باشد، گفت: شرایط روزانه به سمت بحرانی شدن پیش می رود و دولتی ها هم تا جایی می توانند به صورت دستوری قیمت را کنترل کنند اما از یک جایی به بعد دیگر دستور هم جواب نخواهد داد و این قطار لجام گسیخته خودش مسیرش را باز کرده و به جایی می رود که کنترل آن برای دولتی ها هم دشوار خواهد شد.
نظر شما